Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Az Afrikai Unió és az Európai Unió közötti csúcstalálkozó: befektetés az ifjúságba a fenntartható jövő érdekében

Abidjan, 2017. november 30.

Az Afrikai Unió és az Európai Unió közötti ötödik csúcstalálkozót november 29–30-án tartották Abidjanban, melynek átfogó témája az ifjúság volt. A csúcstalálkozón az Afrikai Unió 55 vezetője, valamint a 28 EU-tagállam vezetői gyűltek össze.

Az EU-t Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Donald Tusk, a Tanács elnöke képviselte; csatlakozott hozzájuk Federica Mogherini, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, a Bizottság alelnöke, Andrus Ansip, a Bizottság digitális egységes piacért felelős alelnöke, valamint Neven Mimica, a nemzetközi együttműködésért és a fejlesztésért felelős biztos. Az Afrikai Uniót Alpha Condé, az Afrikai Unió elnöke, valamint Moussa Faki Mahamat, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke képviselte.

Ennek alkalmából Juncker elnök a következőket nyilatkozta: „Sokat beszéltünk a fiatalokról ezen a csúcstalálkozón. Az afrikai polgárok többsége már ma is 25 évnél fiatalabb, és az évszázad közepére a Földön minden negyedik ember afrikai lesz. De ez a demográfiai tartalék nem hasznosítható intelligens beruházások nélkül. Pontosan ezért irányítjuk beruházásainkat az oktatásba, az infrastruktúrákba, a béke és biztonság, valamint a jó kormányzás területére – ezek mindegyike elősegíti a megfelelő üzleti környezet kialakulását, és az igencsak szükséges munkahelyteremtést és növekedést.” Az elnök teljes beszéde itt olvasható.

Politikai nyilatkozatukban az európai és afrikai vezetők közös elkötelezettségüket rögzítették az ifjúságba való beruházás iránt, a fenntartható jövő érdekében. Közelebbről az iránt vállaltak kötelezettséget, hogy négy stratégiai prioritást állítanak munkájuk középpontjába. Ennek alapján az Európai és az Afrikai Unió Bizottsága három hónapon belül konkrét projekteket és programokat fog előterjeszteni.

Beruházások mobilizálása Afrika strukturális és fenntartható átalakítása érdekében

Az európai vezetők bemutatták, az afrikai partnerek pedig üdvözölték az EU innovatív külső beruházási tervét, amely 44 milliárd eurónyi magánberuházást mozgósít majd a fenntartható fejlődés és a munkahelyteremtés területén. Különös figyelmet fognak fordítani a nők és fiatalok vállalkozói készségeinek javítására. A frissen indított Fenntartható vállalkozások Afrikáért (SB4A) elnevezésű platform strukturált párbeszédet tesz majd lehetővé az európai és afrikai magánszektorral.

Befektetés az emberekbe az oktatás, a tudomány, a technológia és a készségfejlesztés útján

Kiemelték az inkluzív oktatás és szakképzés támogatásának fontosságát. A vezetők megállapodtak a diákok, munkatársak és tudományos dolgozók mobilitásának az egész afrikai kontinensen való javításáról, valamint Afrika és Európa közötti csereprogramokról, például az Erasmus+-ról.

A reziliencia, a béke, a biztonság és a kormányzás megerősítése

A két térség vezetői fokozzák majd a két kontinens békéjének és biztonságának javítását célzó munkájukat. E tekintetben – az ENSZ-szel szoros partnerségben – meg fogják szilárdítani az Afrikai Unió és az Európai Unió közötti stratégiai, politikai és operatív együttműködést. Újólag megerősítették a terrorizmus elleni küzdelem terén folytatott munka támogatását, ideértve a Boko Haram elleni multinacionális közös munkacsoport, a G5 Száhel közös fegyveres erők és az Afrikai Unió szomáliai missziójának támogatását, melyek mindegyikéhez az EU járul hozzá a legnagyobb mértékben.

A mobilitás és a migráció szabályozása

Az európai és afrikai vezetők újólag megerősítették az illegális migráció alapvető okainak kezelése iránti erős politikai elkötelezettségüket a valódi partnerség és a megosztott felelősség szellemében, továbbá elkötelezték magukat a nemzetközi jog és az emberi jogok teljes mértékű tiszteletben tartása, valamint a migráció törvényes lehetőségeinek megteremtése mellett. A vezetők egy közös kereten belül kötelezettséget vállaltak a migráció és a mobilitás terén folytatott együttműködés elmélyítése iránt, ideértve az Afrika és Európa közötti kontinentális párbeszédet is.

Kiemelték, hogy elengedhetetlenül fontos a migránsok és menekültek helyzetének javítása Líbiában, és hogy minden szükséges intézkedést meg kell hozni annak érdekében, hogy biztosítsák számukra a megfelelő támogatást és elősegítsék származási országaikba történő önkéntes hazatérésüket, illetve tartós megoldást alakítsanak ki a menekültek számára. A bűnszervezeteknek áldozatul eső migránsok és menekültek – különösen Líbiában – drámai helyzetének közös kezelése érdekében Juncker elnök és Federica Mogherini főképviselő/alelnök, Antonio Guterres, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára és Moussa Faki Mahamat, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke megállapodtak egy EU–AU–ENSZ közös munkacsoport felállításáról a migránsok és menekültek életének megmentése és védelme érdekében a migrációs útvonalak mentén, és különösen Líbián belül. Ezenkívül fokozzák majd az erőfeszítéseket az Afrikán belüli mobilitás és a személyek Afrikán belüli szabad mozgásának javítása érdekében.

Az AU–EU csúcstalálkozót előkészítő rendezvények

Az AU–EU csúcstalálkozót számos fontos rendezvény előzte meg, többek között a civil társadalom, a helyi hatóságok, gazdasági és társadalmi szereplők, valamint az Európai és Pánafrikai Parlament rendezvényei.

Az október 9–11-én Abidjanban rendezett ifjúsági csúcstalálkozón Afrika és Európa fiatal vezetői gyűltek össze. Munkájukat az AU–EU ifjúsági együttműködési kezdeményezésnek köszönhetően még szorosabb szálak fűzik össze. Konkrét javaslatokat tartalmazó ifjúsági nyilatkozatot fogalmaztak meg a vezetők számára, ami értékes lendületet adott az AU–EU csúcstalálkozó eredményeinek előkészítéséhez és alakításához. Ezen túlmenően az ifjúsági képviselőknek lehetőségük volt arra, hogy a csúcstalálkozón megszólítsák az afrikai és európai vezetőket e javaslatok bemutatása céljából.

A 6. EU–Afrika üzleti fórumot november 27-én rendezték meg, melyen a két kontinens üzleti vezetői, beruházói, induló innovatív vállalkozásai, valamint fiatal és női vállalkozói ajánlásokat fogalmaztak meg az üzleti és beruházási környezet javítására.

A csúcstalálkozó előtti napon Európa és Afrika külügyminiszterei Abidjanban tartottak miniszteri találkozót, melynek társelnöke Federica Mogherini főképviselő/alelnök volt.

További információk

Politikai nyilatkozat

Együttes nyilatkozat a migráció helyzetéről Líbiában

Az ENSZ, az Afrikai Unió és az Európai Unió közös sajtóközleménye a közös munkacsoportról

Jean-Claude Juncker elnök felszólalása az Afrikai Unió és az Európai Unió ötödik csúcstalálkozójának megnyitó ünnepségén

Federica Mogherini főképviselőnek/alelnöknek az Afrikai Unió és az Európai Unió közötti ötödik csúcstalálkozó előtti Afrikai Unió és Európai Unió közötti miniszteri találkozón tartott nyitóbeszéde

Federica Mogherini főképviselőnek/alelnöknek a 6. Európai Unió–Afrika üzleti fórumon tartott záróbeszéde

Ansip alelnöknek az afrikai digitális átalakulásról szóló konferencián tartott beszéde

Ansip alelnöknek az EU–Afrika üzleti fórumon a digitális gazdaságról szóló magas szintű munkacsoportban tartott nyitóbeszéde

Az Afrikával folytatott kutatási együttműködés elmúlt 30 évben elért legfontosabb eredményei és az interaktív Africa StoryMap.

 

IP/17/5007

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar