Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Sastanak na vrhu Afričke unije i Europske unije: ulaganje u mlade za održivu budućnost

Abidjan, 30. studenoga 2017.

Peti sastanak na vrhu Afričke unije i Europske unije održan je 29. i 30. studenoga u Abidjanu, a bio je posvećen temi mladih. Na sastanku na vrhu okupili su se čelnici 55 država članica Afričke unije i 28 država članica Europske unije.

EU su predstavljali predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednik Vijeća EU-a Donald Tusk te visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini, potpredsjednik nadležan za jedinstveno digitalno tržište EU-a Andrus Ansip i povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica. Afričku uniju predstavljali su predsjednik Afričke unije Alpha Condé i predsjednik Komisije Afričke unije Moussa Faki Mahamat.

Tom je prigodom predsjednik Juncker izjavio: „Tijekom sastanka na vrhu mnogo smo razgovarali o mladima. Već je danas većina građana Afrike mlađa od 25 godina, a do sredine ovog stoljeća svaki četvrti stanovnik na svijetu bit će iz Afrike. No ta demografska dividenda ne može ostvariti rezultate bez pametnih ulaganja. Upravo ćemo zato ulaganja usmjeriti na obrazovanje, infrastrukturu, održavanje mira i sigurnosti te na dobro upravljanje, čime će se omogućiti stvaranje dobrog poslovnog okruženja i uvjeta za rast i otvaranje neophodnih radnih mjesta.” Cijelu predsjednikovu izjavu možete pročitati ovdje.

U svojoj su političkoj izjavi europski i afrički čelnici istaknuli zajedničku predanost ulaganju u mlade za održivu budućnost. Konkretno, obvezali su se da će svoj rad usmjeriti na četiri strateška prioriteta. Na temelju toga Europska komisija i Komisija Afričke unije predstavit će konkretne projekte i programe u roku od tri mjeseca.

Pokretanje ulaganja za strukturnu i održivu preobrazbu Afrike

Afrički su partneri pozdravili EU-ov inovativni plan za vanjska ulaganja (EIP) koji su predstavili europski čelnici i u okviru kojeg će se za održiv razvoj i otvaranje radnih mjesta pokrenuti privatna ulaganja u iznosu od 44 milijarde EUR. Posebna će se pozornost posvetiti poticanju poduzetništva žena i mladih. Nedavno pokrenuta platforma održivog poslovanja za Afriku (SB4A) omogućit će strukturiran dijalog s europskim i afričkim privatnim sektorom.

Ulaganje u ljude putem obrazovanja, znanosti, tehnologije i razvoja vještina

Naglašena je važnost podupiranja uključivog obrazovanja i strukovnog osposobljavanja. Čelnici su se dogovorili i da će povećati mobilnost studenata, osoblja i znanstvenika diljem afričkoga kontinenta te podupirati programe razmjene između Afrike i Europe, kao što je ERASMUS+.

Jačanje otpornosti, mira, sigurnosti i upravljanja

Čelnici će intenzivirati svoj rad na jačanju mira i sigurnosti na oba kontinenta. U tom će pogledu osnažiti stratešku, političku i operativnu suradnju Afričke unije i Europske unije, u bliskom partnerstvu s Ujedinjenim narodima. Ponovno je potvrđena potpora trenutačnoj borbi protiv terorizma, uključujući Multinacionalnu zajedničku jedinicu za borbu protiv Boka Harama, zajedničke snage skupine G5 Sahel i misiju Afričke unije u Somaliji, za koje EU pruža najveću potporu.

Upravljanje mobilnošću i migracijama

Europski i afrički čelnici ponovno su potvrdili svoju snažnu političku predanost rješavanju temeljnih uzroka nezakonitih migracija u duhu istinskog partnerstva i zajedničke odgovornosti uz puno poštovanje međunarodnih zakona i ljudskih prava te stvaranju zakonitih putova za migracije. Čelnici su se obvezali da će kao dio zajedničkog okvira pojačati suradnju u području migracija i mobilnosti, uključujući kontinentalni dijalog između Afrike i Europe.

Naglasili su da je prijeko potrebno poboljšanje životnih uvjeta migranata i izbjeglica u Libiji i poduzimanje svih potrebnih mjera kako bi im se pružila odgovarajuća pomoć te kako bi im se omogućio dobrovoljni povratak u zemlje podrijetla, a potrebno je pronaći i trajna rješenja za izbjeglice. U svrhu zajedničkog rješavanja dramatične situacije u kojoj su migranti i izbjeglice žrtve kriminalnih mreža, posebno u Libiji, predsjednik Jean-Claude Juncker te visoka predstavnica / potpredsjednica Federica Mogherini, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres i predsjednik Komisije Afričke unije Moussa Faki Mahamat dogovorili su se da će osnovati zajedničku radnu skupinu EU-a, Afričke unije i UN-a u cilju spašavanja i zaštite života migranata i izbjeglica na svim rutama, a posebno onima unutar Libije. Nadalje, pojačat će se napori kako bi se poboljšala mobilnost unutar Afrike i slobodno kretanje osoba u Africi.

Pripremna događanja uoči sastanka na vrhu Afričke unije i EU-a

Prije sastanka na vrhu Afričke unije i EU-a održan je niz događanja, u kojima su sudjelovali civilno društvo, tijela lokalne vlasti, gospodarski i društveni subjekti te Europski parlament i Panafrički parlament.

Mladi čelnici iz Afrike i Europe okupili su se na sastanku na vrhu mladih održanom od 9. do 11. listopada u Abidjanu te su intenzivirali svoj rad u kontekstu inicijative Afričke unije i EU-a pod nazivom „Youth Plug-in Initiative”. Pripremili su Izjavu mladih u kojoj su za čelnike naveli konkretne prijedloge kojima je ostvaren vrijedan poticaj u pripremi i oblikovanju ishoda sastanka na vrhu Afričke unije i EU-a. Isto tako, predstavnici mladih imali su tijekom sastanka na vrhu priliku obratiti se afričkim i europskim čelnicima kako bi iznijeli te prijedloge.

Na 6. poslovnom forumu EU-a i Afrike, održanom 27. studenoga, poslovni čelnici, ulagači, inovativna novoosnovana poduzeća (start-ups) te mladi poduzetnici i žene poduzetnice s oba kontinenta pripremili su preporuke o načinima za poboljšanje poslovne i investicijske klime.

Na dan uoči sastanka na vrhu ministri vanjskih poslova iz Europe i Afrike okupili su se u Abidjanu na sastanku kojim je supredsjedala visoka predstavnica / potpredsjednica Federica Mogherini.

Dodatne informacije

Politička deklaracija

Zajednička izjava o migracijskoj situaciji u Libiji

Zajedničko priopćenje za medije Ujedinjenih naroda, Afričke unije i Europske unije o zajedničkoj radnoj skupini

Izjava predsjednika Jean-Claudea Junckera povodom otvaranja petog sastanka na vrhu Afričke unije i Europske unije

Uvodne napomene visoke predstavnice / potpredsjednice Mogherini na ministarskom sastanku Afričke unije i Europske unije uoči 5. sastanka na vrhu Afričke unije i Europske unije

Završne napomene visoke predstavnice / potpredsjednice Federice Mogherini na 6. poslovnom forumu Europske unije i Afrike

Govor potpredsjednika Ansipa na konferenciji o digitalnoj transformaciji u Africi

Uvodni govor potpredsjednika Ansipa na okruglom stolu na visokoj razini o digitalnom gospodarstvu, poslovni forum EU-a i Afrike

Najvažniji rezultati tridesetogodišnje istraživačke suradnje s Afrikom i interaktivno web-mjesto Africa StoryMap

 

IP/17/5007

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar