Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Brexit: Az Európai Bizottság jogalkotási módosításra tesz javaslatot az Európai Gyógyszerügynökség és az Európai Bankhatóság Londonból való áthelyezésével kapcsolatban

Brüsszel, 2017. november 29.

Az Európai Bizottság a mai napon két jogalkotási javaslatot terjeszt elő az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Bankhatóság (EBH) alapító rendeleteinek módosítása céljából.

E javaslatok az Általános Ügyek Tanácsán belül született múlt heti megállapodást követik (50. cikk), amely szerint London helyett az EMA új székhelye Amszterdam, az EBH új székhelye pedig Párizs lesz.

A Bizottság a jogbiztonság és egyértelműség garantálása céljából mihamarabb fellép annak biztosítása érdekében, hogy mindkét ügynökség 2019. március után is zökkenőmentesen és megszakítás nélkül működhessen. A rendes jogalkotási eljárás keretében a társjogalkotók (az Európai Parlament és a Tanács) várhatóan elsőbbségi kérdésként kezelik e jogalkotási javaslatokat. E javaslatok szigorúan arra korlátozódnak, hogy megerősítsék az ügynökségek új székhelyét a két alapító rendeletben.

Háttér-információk

E két ügynökség áthelyezése egyenes következménye annak, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unióból való kilépés mellett döntött, és erről 2017. március 29-én értesítette az Európai Tanácsot. Az ügynökségek áthelyezéséről szóló határozatot a 27 tagállam kormányainak kellett meghoznia. Ez nem képezi a Brexit-tárgyalások részét.

További információk

Határozat a jelenleg az Egyesült Királyságban található uniós ügynökségek áthelyezésére vonatkozó eljárásról (a kritériumokkal együtt)

IP/17/4974

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar

Documents


EBA.pdf
EMA.pdf