Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Brexit: Europska komisija predlaže zakonodavne izmjene zbog premještanja Europske agencije za lijekove i Europskog nadzornog tijela za bankarstvo iz Londona

Bruxelles, 29. studenoga 2017.

Danas je Europska komisija donijela dva zakonodavna prijedloga o izmjeni uredbi o osnivanju Europske agencije za lijekove (EMA) i Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA).

Prijedlozi se temelje na prošlotjednom dogovoru postignutom na marginama sastanka Vijeća za opće poslove (članak 50.) o premještanju EMA-e i EBA-e iz Londona u Amsterdam odnosno Pariz.

Komisija brzim djelovanjem želi osigurati pravnu sigurnost i jasnoću kako bi obje agencije nastavile nesmetano i bez prekida funkcionirati nakon ožujka 2019. U okviru redovnog zakonodavnog postupka očekuje se da će suzakonodavci (Europski parlament i Vijeće) dati prioritet razmatranju tih zakonodavnih prijedloga. Ti su prijedlozi strogo ograničeni na potvrđivanje novih sjedišta navedenih agencija u dvjema uredbama o njihovu osnivanju.

Kontekst

Premještanje tih dviju agencija izravna je posljedica odluke Ujedinjene Kraljevine o napuštanju Europske unije, koja je objavljena na sastanku Europskog vijeća 29. ožujka 2017. Odluku o premještanju agencija donijele su vlade 27 država članica. Ona nije dio pregovora o Brexitu.

Dodatne informacije

Odluka o postupku premještanja agencija EU-a koje se trenutačno nalaze u Ujedinjenoj Kraljevini (uključujući kriterije)

IP/17/4974

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar

Documents


EBA.pdf
EMA.pdf