Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Europska socijalna dimenzija: predsjednik Juncker i premijer Löfven predstavljaju daljnje korake nakon sastanka na vrhu o socijalnim pitanjima

Bruxelles, 28. studenoga 2017.

Manje od dva tjedna nakon sastanka na vrhu o socijalnim pitanjima koji se održao 17. studenoga u Göteborgu, dva domaćina tog sastanka na vrhu, predsjednik Europske komisije Juncker i švedski premijer Löfven, analiziraju njegove rezultate.

Završno izvješće koje je danas objavljeno poslužit će kao okvir za daljnje radnje koje će se poduzeti nakon sastanka na vrhu, a koje počinju sastankom Europskog vijeća u prosincu. Rasprave između šefova država ili vlada tijekom sastanka na vrhu pokazale su da postoje brojna zajednička stajališta o potrebi da se razvije jaka i opipljiva socijalna dimenzija u Europi. U budućnosti će suočavanje s izazovima tržišta rada te usredotočenost na gospodarski i socijalni razvoj biti ključni. Sastanak na vrhu bio je prvi dio rasprave o budućnosti Europe, kako je navedeno u Planu za ujedinjeniju, snažniju i demokratskiju Uniju predsjednika Junckera, i prva faza na putu prema sastanku čelnika EU-a u Sibiuu 9. svibnja 2019.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je: Sastanak na vrhu o socijalnim pitanjima bio je ključan trenutak u raspravi o budućnosti Europe. Njime je poslana jasna poruka da se jača, demokratskija i pravednija Unija mora temeljiti na pravednom zapošljavanju, uključivom rastu i jednakim mogućnostima. S proglašenjem Europskog stupa socijalnih prava sve su institucije EU-a i svi čelnici preuzeli zajedničku odgovornost da stanu u obranu prava naših građana u svijetu koji se brzo mijenja. Sada je vrijeme da djelujemo, a počinjemo sastankom Europskog vijeća u prosincu. Možete biti sigurni da će Europska komisija i dalje će imati važnu ulogu u tom nastojanju, prije svega s pomoću preporuka po državama članica u okviru postupka europskog semestra.

Švedski premijer Stefan Löfven dodao je: Vrijeme je za ostvarivanje socijalne Europe. Moramo poboljšati uvjete života i rada građana te istovremeno povećati našu konkurentnost u okviru svjetskog gospodarstva.

Na sastanku na vrhu sudionici su ponovno potvrdili svoju zajedničku odgovornost za prevladavanje izazova s kojima se naša tržišta rada suočavaju na svim razinama. Europski parlament, Vijeće i Komisija na sastanku na vrhu proglasili su Europski stup socijalnih prava kao konkretan put za ostvarenje te zajedničke obveze. Sudionici sastanka na vrhu složili su se u duhu stupa da bi za ostvarenje potrebe za poticanjem konvergencije naših gospodarstava i društava bilo potrebno uložiti napore na svim razinama, pa bi ih stoga trebali uložiti i socijalni partneri. Potrebno je poduzeti i daljnje korake kako bi se poboljšao pristup tržištima rada i povećao broj zaposlenih muškaraca i žena, osigurali pravedni uvjeti zapošljavanja i rada te podržao prijelaz s jednog radnog mjesta na drugo ulaganjima u ljude, uzimajući u obzir raznolikost socijalnih tradicija diljem Europe.

Konkretnije, sastanak na vrhu podsjetio je na potrebu da se zajedničkim naporima na svim razinama da prioritet ljudima te da se dalje razvija socijalna dimenzija Unije na temelju zajedničke obveze i postojećih kompetencija. Ovo su prve radnje koje bi dalje trebalo poduzeti:

Europsko vijeće će u prosincu nastaviti djelovati u smjeru koji je zacrtao sastanak na vrhu u Göteborgu, baveći se socijalnom dimenzijom u raspravama o budućnosti Europe. Kao sudomaćin sastanka na vrhu o socijalnim pitanjima, Europska komisija i dalje će davati svoj doprinos tim raspravama. Europski semestar za koordinaciju politika trebao bi biti glavni okvir za postizanje napretka u raspravama o socijalnoj dimenziji.

Kontekst

Europski šefovi država ili vlada sastali su se u Göteborgu 17. studenoga 2017. s institucijama EU-a, socijalnim partnerima, civilnim društvom, studentima i vodećim stručnjacima na sastanku na vrhu za pravedno zapošljavanje i rast koji su organizirali Vlada Švedske i Europska komisija.

Osam mjeseci nakon proslave 60. godišnjice Ugovorâ iz Rima, sastanak na vrhu bio je izvanredna prilika da čelnici i dionici rasprave o temama koje se odnose na svakodnevne živote građana. On je, kao takav, pridonio raspravi o budućnosti EU-a, koja je pokrenuta na sastanku na vrhu u Bratislavi i oblikovana na temelju Bijele knjige Europske komisije i pet naknadnih dokumenata za razmatranje, a prije svega onoga o socijalnoj dimenziji Europe, koji je predstavljen ranije ove godine.

Sastanak na vrhu bio je usredotočen na poticanje uključiva rasta, otvaranje pravednih radnih mjesta i poticanje jednakih mogućnosti za sve muškarce i žene, uz istovremeno priznavanje zajedničkih izazova i bogatih iskustava iz cijele Europe. Rasprave su se održale u jedinstvenom, otvorenom, interaktivnom obliku koji je omogućio da se čuju različita stajališta i da se raspravlja o različitim rješenjima, uzimajući pritom u obzir zajedničke izazove i specifičnosti nacionalnog konteksta i prioriteta. Zahvaljujući prijenosima uživo građani diljem Europe mogli su pratiti rasprave u stvarnom vremenu. Na sastanku na vrhu isto su tako Europski parlament, Vijeće i Europska komisija zajedno proglasili Europski stup socijalnih prava. Time je poslana snažna poruka jedinstvenosti i političke predanosti.

Dodatne informacije

Završno izvješće sastanka na vrhu o socijalnim pitanjima

Web-mjesto sastanka na vrhu za pravedno zapošljavanje i rast

Bilješke za tri radne sjednice sastanka na vrhu o načinima promicanja pravednog zapošljavanja i rasta u budućnosti

Informativni članci Komisije o sastanku na vrhu za pravedno zapošljavanje i rast

Web-mjesto o Europskom stupu socijalnih prava

 

 

 

IP/17/4973

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar