Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Sastanak na vrhu Istočnog partnerstva 2017.: Zajedno snažniji

Bruxelles, 24. studenoga 2017.

Danas je u Bruxellesu održan peti sastanak na vrhu Istočnog partnerstva. Bila je to prilika da se proslave postignuća ostvarena u protekle dvije godine u odnosima EU-a s njegovih šest istočnih partnera te da se krene u provedbu 20 ostvarivih ciljeva do 2020. koji će građanima donijeti konkretne koristi.

Na sastanku na vrhu, održanom na razini šefova država ili vlada, sudjelovale su institucije Europske unije, koje su predstavljali predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, 28 država članica Europske unije i šest istočnih partnera: Armenija, Azerbajdžan, Bjelarus, Gruzija, Republika Moldova i Ukrajina. Pridružili su im se visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini, povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn i povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström.

Sudionici sastanka na vrhu donijeli su zajedničku izjavu. Na marginama sastanka ostvaren je napredak s obzirom na niz sporazuma, uključujući novi bilateralni sporazum Europske unije i Armenije, Sporazum o zajedničkom zračnom prostoru s Armenijom te proširenje EU-ove transeuropske prometne (TEN-T) mreže na istočne partnere.

Istočno partnerstvo prije svega je partnerstvo među narodima. Njegov je cilj poboljšati živote u našim zemljama te bolje povezati naša društva. Njime se zalažemo za vrijednosti, načela i težnje koji su zajednički građanima Europske unije i naših istočnih susjeda, izjavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Na današnjem smo sastanku na vrhu dogovorili 20 konkretnih mjera koje treba provesti do 2020. U okviru Istočnog partnerstva Europska unija pomogla je otvoriti 10 000 radnih mjesta, osposobiti 20 000 ljudi te osigurati 100 000 zajmova za poduzeća. Unaprijedili smo pristup besplatnim pravnim uslugama, uložili u prometne veze, promicali ravnopravnost spolova te pomogli tisućama studenata u mobilnosti između Europe i regije Istočnog partnerstva. Sad kad je naš pogled usmjeren na 2020. i dalje, vrijeme je za još više djelovanja. Na pravom smo putu, trebamo samo zadržati pravac.

Cjeloviti govor predsjednika Junckera na zajedničkoj konferenciji za medije objavljen je na internetu.

Istočno partnerstvo i konkretne prednosti za građane: 20 ostvarivih ciljeva do 2020.

Uvođenje poboljšanja u svakodnevni život građana u srcu je Istočnog partnerstva. Od posljednjeg sastanka na vrhu u Rigi 2015. suradnja se temeljila na četiri prioritetna područja:

 1. jačem gospodarstvu: gospodarskom razvoju i boljim tržišnim mogućnostima;
 2. boljem upravljanju: jačanju institucija i dobrog upravljanja;
 3. jačoj povezanosti: poboljšanju povezanosti, osobito u područjima prometa i energetike, ali i okoliša i klimatske politike;
 4. jačem društvu: povećanju mobilnosti i međuljudskih kontakata.

U okviru tih prioriteta Europska unija, države članice i partnerske zemlje danas su podržale dvadeset ostvarivih ciljeva kojima se utvrđuje jasan plan rada za budućnost, a koji se trebaju ispuniti do 2020. Oni uključuju:

 • opsežnije informiranje i ciljanu potporu, posebice kad je riječ o lokalnim organizacijama civilnog društva
 • potporu poduzećima i davanje zajmova u lokalnim valutama, u suradnji s ključnim međunarodnim financijskim institucijama
 • poboljšanje kapaciteta partnerskih zemalja da iskoriste mogućnosti za trgovinu s EU-om i međusobno
 • obveze u području reformi i konkretna ulaganja u područje energetske učinkovitosti
 • razvoj boljih i sigurnijih prometnih veza do 2030. dugoročnim ulaganjima u cilju povezivanja partnerskih zemalja s EU-om i međusobno
 • digitalni paket koji obuhvaća konkretne korake prema usklađenim cijenama u roamingu i smanjenje naknada za roaming među partnerskim zemljama, lakši i jeftiniji pristup internetu uvođenjem nacionalnih strategija za širokopojasnu tehnologiju te potporu za otvaranje radnih mjesta u digitalnoj industriji
 • veći novi paket potpore za mlade i obrazovanje
 • sveobuhvatni novi komunikacijski pristup za pomoć Istočnom partnerstvu te kvalitetniju stratešku komunikaciju.

Na sastanku na vrhu podržan je i revidirani multilateralni institucijski ustroj za Istočno partnerstvo kojim će se ostvariti jače političko vodstvo i pristup suradnji koja će biti više orijentirana na rezultate.

Istočno partnerstvo: partnerstvo koje daje rezultate

Od zadnjeg sastanka na vrhu Istočnog partnerstva, koji je održan u Rigi 2015., ostvaren je velik napredak u odnosima EU-a i njegovih šest partnerskih zemalja. Na snagu su stupili sporazumi o pridruživanju, uključujući detaljna i sveobuhvatna područja slobodne trgovine, s Gruzijom, Republikom Moldovom i Ukrajinom, što je stvorilo nove prilike da se bliže surađuje na rješavanju ključnih problema te u području gospodarske integracije i trgovine. Trgovina između tih triju pridruženih partnerskih zemalja i EU-a znatno je porasla. Smjernice za provedbu navedenih sporazuma nalaze se u nedavno ažuriranim programima pridruživanja. Nakon niza zahtjevnih reformi državljani Gruzije i Ukrajine s biometrijskim putovnicama mogu putovati u schengenski prostor bez vize, kao i državljani Republike Moldove koji to mogu od 2014.

Napredovali su i odnosi s Armenijom, Azerbajdžanom i Bjelarusom. Europska unija i Armenija danas su potpisale Sveobuhvatni i pojačani sporazum o partnerstvu. Taj će novi sporazum omogućiti bolju suradnju Europske unije i Armenije u rješavanju postojećih problema i maksimalno iskorištavanje dostupnih mogućnosti. Ostvaren je i napredak u pregovorima o novom okvirnom sporazumu s Azerbajdžanom, a odnosi s Bjelarusom unaprijeđeni su u okviru novoosnovane koordinacijske skupine. Naši budući prioriteti partnerstva sa svim trima zemljama činit će novi strateški okvir za našu pomoć. Prioriteti partnerstva s Armenijom dogovoreni su, a o prioritetima partnerstva s Azerbajdžanom i Bjelarusom još se raspravlja.

EU i Armenija danas su ratificirali i Sporazum o zajedničkom zračnom prostoru. Zahvaljujući tom sporazumu zračni prijevoznici iz svih zemalja potpisnica imat će bolji pristup tržištu. Usto, omogućit će se bolja povezanost, što će rezultirati većim izborom, boljim uslugama i nižim cijenama za putnike. Sporazumom, koji je dio Strategije zrakoplovstva za Europu Europske komisije, uspostavit će se i zajednički regulatorni okvir, primjerice u područjima sigurnosti i zaštite u zračnom prometu. Dodatne informacije dostupne su ovdje.

U području prometne povezanosti EU i partnerske zemlje postigli su dogovor o indikativnim zemljovidima kojima se proširuje EU-ova osnovna transeuropska prometna mreža (TEN-T) na zemlje Istočnog partnerstva kao temelj bolje prometne povezanosti i radi utvrđivanja zajedničkih infrastrukturnih prioriteta. U tu su svrhu na marginama sastanka na vrhu potpisani dogovori na visokoj razini.

Šire društvo oblikuje Istočno partnerstvo

Uoči sastanka na vrhu održan je niz popratnih događanja u kojima su sudjelovali civilno društvo, mediji, poduzeća, parlamenti i drugi dionici. Te su aktivnosti pokazatelj da Istočno partnerstvo nadilazi međuvladine odnose i obuhvaća šire društvo. Organizirani su sljedeći bitni popratni događaji:

Vidjeti: Informativni članak o konferenciji medija Istočnog partnerstva

Vidjeti: Informativni članak Istočnog partnerstva o e-partnerstvu

Vidjeti: Informativni članak o civilnom društvu Istočnog partnerstva

Vidjeti: Informativni članak o poslovnom forumu Istočnog partnerstva

Vidjeti: Informativni članci o potpori EU-a poduzećima u Armeniji, Azerbajdžanu, Bjelarusu, Gruziji, Republici Moldovi i Ukrajini

 

Dodatne informacije:

Internetske stranice petog sastanka na vrhu Istočnog partnerstva

Zajednička izjava s petog sastanka na vrhu Istočnog partnerstva

Informativni članak o dvadeset ostvarivih ciljeva Istočnog partnerstva do 2020.

Istočno partnerstvo – usredotočenost na ključne prioritete i rezultate (zajednički radni dokument službi)

Informativni članak o krivim predodžbama o Istočnom partnerstvu

Napomene predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera na zajedničkoj konferenciji za medije nakon petog sastanka na vrhu Istočnog partnerstva

Priopćenje za tisak: Novi sporazum Europske unije i Armenije za konkretne koristi za građane

Informativni članak: Sveobuhvatni i pojačani sporazum o partnerstvu EU-a i Armenije

Informativni članak: Sporazum o zračnom prometu s Armenijom

Činjenice i brojke o odnosima EU-a i Armenije; Azerbajdžana; Bjelarusa; Gruzije;

Republike Moldove; Ukrajine

Internetske stranice Delegacije Europske unije u Armeniji; Azerbajdžanu; Bjelarusu; Gruziji; Republici Moldovi; Ukrajini

 

 

 

logo

IP/17/4845

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar