Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Enotni digitalni trg: dogovor pogajalcev EU o odpravi neupravičenega geografskega blokiranja

Bruselj, 20. novembra 2017

Evropski parlament, Svet in Komisija so danes zvečer izpolnili zavezo s septembrskega digitalnega vrha v Talinu in odpravili neupravičeno geografsko blokiranje. Odprava neupravičenega geografskega blokiranja je bil eden od prednostnih dosjejev EU za leto 2017.

Nocoj so Evropski parlament, Svet in Komisija dosegli politični dogovor o odpravi neupravičenega geografskega blokiranja za potrošnike, ki znotraj EU želijo kupiti izdelke ali storitve na spletu. Nova pravila bodo spodbudila e-trgovanje v korist potrošnikov in podjetij, ki s pridom uporabljajo rastoči spletni trg v EU.

Podpredsednik Komisije Andrus Ansip, pristojen za enotni digitalni trg, je dejal: „Danes smo naredili konec neupravičenemu diskriminiranju potrošnikov pri spletnih nakupih. To je odlična novica za potrošnike. Z novimi pravili bodo imeli Evropejci možnost izbirati, na katerem spletišču želijo kupovati, ne da bi bili blokirani ali preusmerjeni drugam. To se bo uresničilo do konca naslednjega leta.“

Evropska komisarka za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja Elżbieta Bieńkowska je dodala: „Enotni trg EU nadgrajujemo z digitalnim svetom in vsem potrošnikom dajemo iste možnosti dostopa do najširšega izbora ponudb, ne glede na to, ali fizično vstopijo v trgovino v drugi državi ali nakupujejo na spletu. Naslednji korak bo znižati cene čezmejne dostave paketov, ki še vedno odvračajo ljudi od kupovanja in prodaje izdelkov po EU.”

Evropska komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Marija Gabriel je sklenila: „Odprava nepravičnega geografskega blokiranja je velik korak naprej za potrošnike in k oblikovanju resničnega enotnega digitalnega trga, ki deluje za vse. Po prenosljivosti vsebin in odpravi stroškov gostovanja bodo zdaj državljani EU lahko na spletu kupili novo pohištvo, rezervirali hotelske sobe ali uporabili svoje kreditne kartice prek meja, kot če bi bili doma.“

Za državljane to pomeni, da bodo lahko na spletu kupili nove električne pripomočke, najeli avtomobil ali si priskrbeli vstopnico za koncert tudi prek meja enako kot doma. S tem jih ne bodo več omejevale ovire, kakršna je na primer zahteva, da plačajo z debetno ali kreditno kartico iz druge države. Za podjetja to pomeni več pravne varnosti pri čezmejnem poslovanju.

Kot je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker septembra lani izjavil na digitalnem vrhu v Talinu, morata zakonodajalca EU skleniti postopek pri vseh 24 zakonodajnih predlogih, ki jih je ta Komisija predložila od začetka mandata za dokončanje enotnega digitalnega trga. Evropska komisija je pripravljena pomagati Evropskemu parlamentu in Svetu pri iskanju dobrih dogovorov, kar je dokazala tudi z dogovorom, ki ga je omogočila nocoj.

Nova pravila določajo tri posebne okoliščine, ko že od samega začetka ni upravičenih razlogov in objektivnih meril za različno obravnavo strank iz različnih držav članic EU.

Ti so:

· prodaja blaga brez fizične dostave. Primer: Belgijska stranka želi kupiti hladilnik in najboljšo ponudbo najde na nemškem spletišču. Stranka ima pravico kupiti izdelek in ga prevzeti v prostorih trgovca ali sama organizirati dostavo do svojega doma.

· prodaja elektronsko opravljenih storitev. Primer: Bolgarska potrošnica želi pri španskem podjetju kupiti storitev spletnega gostovanja za svoje spletišče. Zdaj bo imela dostop do storitve, lahko bo registrirala in kupila storitev, ne da bi za to morala plačati dodatne stroške v primerjavi s španskim potrošnikom.

· prodaja storitev v posebnem kraju. Primer: Italijanska družina lahko neposredno kupi izlet v zabaviščni park v Franciji, ne da bi bila preusmerjena na italijansko spletišče.

Uredba ne nalaga obveznosti prodaje in ne usklajuje cen, ampak obravnava diskriminacijo pri dostopu do blaga in storitev v primerih, ko je ni mogoče objektivno upravičiti (npr. obveznosti v zvezi z DDV ali različne pravne zahteve).

Nova pravila bodo začela neposredno veljati devet mesecev po objavi v Uradnem listu EU, da se zlasti malim trgovcem omogoči čas za prilagoditev.

Ozadje

V študiji Komisije je bila praksa geografskega blokiranja ugotovljena pri 63 % ocenjenih spletišč. Študija je pokazala, da je leta 2015 manj kot 40 % spletišč čezmejnim uporabnikom omogočalo nakup. Zato imajo podjetja manjše prihodke, potrošniki pa manj izbire. Uredba za odpravo neupravičenega geografskega blokiranja, ki je bila maja 2016 predložena kot del enotnega digitalnega trga, je bila letos dogovorjena za zakonodajno prednostno nalogo za leto 2017 s skupno izjavo vseh treh evropskih institucij. Ta uredba je del svežnja o elektronskem trgovanju skupaj z zakonodajnim predlogom o storitvah čezmejne dostave paketov ter zakonodajnim predlogom za boljše uveljavljenje pravic potrošnikov.

Več o tem

Spletni dostop do študije o geografskem blokiranju potrošnikov iz maja 2016:

ugotovitve pri prikritem nakupovanju, ki ga opravila Evropska komisija.

Informativni pregled strategije za enotni digitalni trg

IP/17/4781

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar