Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Jedinstveno digitalno tržište: Pregovarači EU-a dogovorili okončanje neopravdanog geografskog blokiranja

Bruxelles, 20. studenoga 2017.

Europski parlament, Vijeće i Komisija večeras su ispunili obveze preuzete u rujnu na digitalnom sastanku na vrhu u Tallinnu i ukinuli neopravdano geografsko blokiranje, što je bio jedan od prioritetnih dosjea EU-a za 2017.

Europski parlament, Vijeće i Komisija večeras su postigli politički dogovor o okončanju neopravdanog geografskog blokiranja potrošačima koji putem interneta žele kupiti proizvode ili usluge u EU-u. Novim će se propisima potaknuti e-trgovina u korist potrošača i poduzeća koji su aktivni na rastućem europskom internetskom tržištu.

Potpredsjednik Andrus Ansip, zadužen za jedinstveno digitalno tržište, rekao je: „Danas smo okončali neopravdanu diskriminaciju pri kupnji na internetu, što je odlična vijest za potrošače. Zahvaljujući novim propisima Europljani će moći odabrati web-mjesto na kojem žele kupovati, bez uskraćivanja pristupa ili preusmjeravanja. To će se ostvariti do Božića sljedeće godine.”

Povjerenica Elżbieta Bieńkowska, zadužena za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike, dodala je: „Jedinstveno tržište EU-a usklađujemo s digitalnim okruženjem i potrošačima omogućujemo pristup najširem izboru ponuda, bez obzira na to jesu li fizički ušli u trgovinu u drugoj zemlji ili kupuju na internetu. Sljedeći je korak sniženje cijena prekogranične dostave paketa, koje i dalje odvraćaju potrošače od kupnje i prodaje proizvoda u EU-u.”

Mariya Gabriel, povjerenica Komisije zadužena za digitalno gospodarstvo i društvo, zaključila je: „Okončanje neopravdanog geografskog blokiranja veliki je korak naprijed za potrošače i stvaranje istinski jedinstvenog digitalnog tržišta koje dobro funkcionira za sve. Uz ukidanje naknada za roaming i prenosivost, građani EU-a moći će putem interneta kupiti novi namještaj, rezervirati hotelske sobe ili upotrebljavati svoje kreditne kartice preko granica kao kod kuće.”

Za građane to znači da će preko granica, baš kao što to rade i kod kuće, putem interneta moći kupiti nove električne proizvode, unajmiti automobil ili nabaviti koncertnu kartu. Više neće biti ograničeni zahtjevima kao što je zahtjev za plaćanje debitnom ili kreditnom karticom izdanom u drugoj državi članici. Za poduzeća to znači veću pravnu sigurnost pri prekograničnom poslovanju.

Kao što je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio na digitalnom sastanku na vrhu u Tallinnu u rujnu prošle godine, za dovršenje digitalnog jedinstvenog tržišta zakonodavci EU-a moraju dovršiti sva 24 zakonodavna prijedloga koja je Komisija iznijela je od samog početka ovog mandata. Europska komisija spremna je pomoći Europskom parlamentu i Vijeću u postizanju dobrih dogovora, što dokazuje i dogovor koji je večeras omogućila.

Novim se propisima utvrđuju tri posebna slučaja u kojima nema opravdanja ni objektivnih kriterija za različito postupanje prema kupcima iz različitih država članica EU-a.

To su sljedeći slučajevi:

· Prodaja robe bez fizičke dostave. Primjer: belgijski kupac želi kupiti hladnjak i pronađe najbolju ponudu na njemačkom web-mjestu. Kupac će imati pravo naručiti proizvod i preuzeti ga u prostorima prodavača ili sam organizirati dostavu u svoju kuću.

· Prodaja elektronički isporučenih usluga. Primjer: kupac iz Bugarske želi od jedne španjolske tvrtke kupiti usluge smještaja informacija na poslužitelju za svoje web-mjesto. Sada će imati pristup usluzi, moći će se prijaviti i kupiti tu uslugu bez plaćanja dodatnih naknada u odnosu na španjolskog potrošača.

· Prodaja usluga na određenom fizičkom mjestu. Primjer: talijanska obitelj može izravno kupiti putovanje u zabavni park u Francuskoj, bez preusmjeravanja na talijansko web-mjesto.

Uredbom se ne nameće obveza prodaje i usklađivanje cijena. No, suzbija se diskriminacija pri pristupu robi i uslugama u slučajevima kada ne može biti objektivno opravdana (npr. obveze povezane s PDV-om ili različiti pravni zahtjevi).

Novi će propisi izravno stupiti na snagu devet mjeseci nakon objave u Službenom listu Europske unije, kako bi se posebno malim trgovcima osiguralo dovoljno vremena za prilagodbu.

Kontekst

U istraživanju Komisije geografsko blokiranje utvrđeno je na 63 % svih ocijenjenih web-mjesta. Iz istraživanja je vidljivo da je 2015. prekograničnim kupcima kupnju omogućavalo manje od 40 % web-mjesta. posljedica toga su manji prihodi za poduzeća i manji izbor za potrošače. Uredba o okončanju neopravdanog geografskog blokiranja predložena je u svibnju 2016. u sklopu jedinstvenog digitalnog tržišta, a početkom godine određena je kao zakonodavni prioritet za 2017. u zajedničkoj izjavi koju su dogovorile tri europske institucije. Uredba je bila dio paketa o e-trgovini, zajedno sa zakonodavnim prijedlogom o uslugama prekogranične dostave paketa i zakonodavnim prijedlogom o boljem ostvarivanju prava potrošača.

Dodatne informacije

Studija o geografskog blokiranja potrošača na internetu:

Rezultati tajne kupnje koju je provela Europska komisija

Informativni članci o strategiji jedinstvenog digitalnog tržišta

IP/17/4781

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar