Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Brexit: Comisia Europeană salută decizia statelor membre în formatul UE27 de a transfera agențiile care își au sediul în Regatul Unit

Bruxelles, 20 noiembrie 2017

Comisia Europeană salută acordul de astăzi din cadrul Consiliului Afaceri Generale (în configurația „articolul 50”) de a transfera Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Autoritatea Bancară Europeană (ABE) către Amsterdam și, respectiv, către Paris. Ambele agenții își au sediul în prezent la Londra.

Transferul acestor două agenții este o consecință directă a deciziei Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană, astfel cum a fost notificată Consiliului European la 29 martie 2017, și reprezintă primul rezultat vizibil al acestei decizii. EMA și ABE sunt două agenții de reglementare esențiale ale pieței unice a UE, care au un rol crucial în ceea ce privește autorizarea medicamentelor și reglementarea bancară. Aceste agenții trebuie să continue să funcționeze neîntrerupt fără probleme după martie 2019.

Procedura de vot de astăzi s-a bazat pe criteriile stabilite de președintele Jean-Claude Juncker și de președintele Donald Tusk și aprobate de șefii de stat sau de guvern ai UE27 la Consiliul European (în configurația „articolul 50”) din 22 iunie 2017. La 30 septembrie, Comisia Europeană a furnizat o evaluare obiectivă a ofertelor primite de statele membre.

Următoarele etape: Comisia va pregăti măsurile juridice necesare prin prezentarea de propuneri legislative de modificare a regulamentelor de instituire ale celor două agenții. Aceste propuneri se vor limita strict la chestiunea transferului. Comisia și Consiliul au convenit să acorde prioritate gestionării acestor propuneri legislative, pentru a se asigura faptul că agențiile rămân operaționale pe parcursul acestui proces. Comisia va urmări îndeaproape procesul de transfer și va sprijini agențiile, atunci când este cazul și în limitele competențelor sale, cu privire la chestiuni legate de bugetul UE, normele privind achizițiile publice și aspecte legate de personal, printre altele.

Context

Decizia de a transfera EMA și ABE le revenea guvernelor celor 27 de state membre. Aceasta nu face parte din negocierile privind Brexitul, ci reprezenta un aspect care trebuia examinat exclusiv de cele 27 de state membre ale UE.

Mai multe informații

Decizia privind procedura pentru transferul agențiilor UE situate în prezent în Regatul Unit (inclusiv criteriile)

IP/17/4777

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar