Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Brexit: az Európai Bizottság üdvözli az EU 27 tagállamának döntését az Egyesült Királyságban található uniós ügynökségek áthelyezéséről

Brüsszel, 2017. november 20.

Az Európai Bizottság üdvözli az (50. cikk szerinti összetételű) Általános Ügyek Tanácsának mai megállapodását az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Bankhatóság (EBH) Amszterdamba és Párizs-ba történő költöztetéséről. Jelenleg mindkét ügynökség Londonban működik.

A két ügynökség áthelyezése közvetlen következménye – és első látványos eredménye – az Egyesült Királyság azon döntésének, hogy elhagyja az Európai Uniót, amint ezt 2017. március 29-én bejelentette az Európai Tanácsnak. Az Európai Bankhatóság és az Európai Gyógyszerügynökség az Unió egységes piaca – közelebbről a bankok szabályozása, illetve a gyógyszerek engedélyezése – szempontjából kulcsfontosságú szabályozó ügynökség. E két szervnek 2019 márciusát követően is zökkenőmentesen és megszakítás nélkül kell működnie.

A mai szavazási eljárás alapját a Jean-Claude Juncker elnök és Donald Tusk elnök által meghatározott kritériumok képezték, melyeket az EU27-ek állam-, illetve kormányfői az (50. cikk szerinti összetételű) Európai Tanács 2017. június 22-i ülésén hagytak jóvá. Az Európai Bizottság szeptember 30-án nyújtotta be objektív értékelését a tagállamoktól beérkezett ajánlatokról.

Következő lépések: a Bizottság elvégzi a szükséges jogalkotási munkát, vagyis elkészíti a két ügynökség alapító rendeleteinek módosításairól szóló jogalkotási javaslatokat. Az említett javaslatok szigorúan az áthelyezés kérdésére fognak korlátozódni. A Bizottság és a Tanács megállapodott e jogalkotási javaslatok elsőbbségi kérdésként való kezeléséről. Így biztosítható, hogy az ügynökségek a folyamat közben is folytathassák működésüket. A Bizottság szoros figyelemmel követi majd az áthelyezési folyamatot, és – adott esetben és hatáskörein nem túllépve – segítséget nyúlt majd az ügynökségeknek többek közt az uniós költségvetéssel, a közbeszerzési szabályokkal és a személyzettel kapcsolatos kérdésekben.

Háttér-információk

Az Európai Gyógyszerügynökség és az Európai Bankhatóság áthelyezéséről szóló határozatot a 27 tagállam kormányainak kellett meghoznia. Az áthelyezés nem képezi a Brexit-tárgyalások részét, de a kérdést kizárólag a 27 tagállamnak kellett megvitatnia.

További információk

Döntés a jelenleg az Egyesült Királyságban található uniós ügynökségek áthelyezésére vonatkozó eljárásról (a kritériumokkal együtt)

IP/17/4777

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar