Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europeiska kommissionen - Pressmeddelande

Europeiska solidaritetskåren – nu kan organisationerna börja söka efter unga deltagare

Bryssel den 8 mars 2017

Tre månader efter starten på Europeiska solidaritetskåren då unga kunde börja anmäla sig till kåren kan godkända organisationer nu söka i databasen för att hitta deltagare till sina solidaritetsprojekt – det vill säga anställda, praktikanter eller volontärer.

Redan till våren erbjuds flera hundra platser och det kommer tusentals fler de närmaste månaderna.

– I dag tar Europeiska solidaritetskåren ett stort kliv på väg mot sina första konkreta resultat, säger utbildnings- och ungdomskommissionär Tibor Navracsics. Nu när vi öppnar vår databas för organisationer och myndigheter kan de första deltagarna snart börja ute på fältet. Jag är stolt över alla de unga som vill göra skillnad och har anmält sig till kåren. Nu hoppas jag att fler organisationer hoppar på tåget och erbjuder så många platser som möjligt.

– I dag läggs ännu en byggsten till Europeiska solidaritetskåren, säger EU:s sysselsättningskommissionär Marianne Thyssen. Det webbaserade sökverktyget är nu öppet för organisationer som erbjuder platser och kårdeltagarna kan börja göra skillnad på plats, samtidigt som de får värdefulla färdigheter för framtiden.

Många olika organisationer kan erbjuda plats åt deltagare från Europeiska solidaritetskåren, bland annat icke-statliga organisationer, civilsamhällesorganisationer, myndigheter på olika nivåer och sociala företag. I den här första fasen kan organisationerna söka pengar från befintliga EU-program. Just nu finns det åtta program som kan stödja kåren. Mer information finns i detta faktablad.

Alla organisationer som deltar måste lova att arbeta efter kårens mål och principer och ansluta sig till dess stadga som beskriver deras rättigheter och skyldigheter i alla faser av solidaritetsverksamheten. Organisationer som redan är godkända för ett EU-program får automatiskt tillgång till kårens webbdatabas.

Databasen kan direkt para ihop organisationer med intresserade unga. Vid anmälan kan man lägga in sitt cv och beskriva kompetens, erfarenhet, tillgänglighet, intressen och motivation.

 

Bakgrund

Den 7 december 2016 lanserade kommissionen Europeiska solidaritetskåren, som ger unga mellan 18 och 30 nya möjligheter att på olika sätt hjälpa till i samhället. De får inte bara värdefulla erfarenheter och kunskaper som kan vara viktiga för framtida jobb, utan bidrar också till att främja solidaritet – en av EU:s grundläggande värderingar. Sedan starten har nästan 24 000 unga anmält sig – målet är att 100 000 unga ska ha gått med i kåren till 2020. 

Enligt kommissionens meddelande om den europeiska solidaritetskåren ska kåren införas successivt, och till en början utgå från befintliga program och instrument tills man lagt fram ett förslag med en separat rättsakt första halvåret 2017. För att få in underlag har kommissionen inlett ett offentligt samråd. Det kommer också att hållas riktade samråd med de viktigaste aktörerna, och på ett forum den 12 april 2017 ska man diskutera de viktigaste aspekterna för framtiden.

 

Läs mer

Faktablad: Frågor och svar om Europeiska solidaritetskåren

Faktablad: Europeiska solidaritetskåren

Faktablad: Europeiska solidaritetskåren – Så deltar du som organisation

Anmäl dig till Europeiska solidaritetskåren

Europeiska solidaritetskåren på Facebook

Marianne Thyssen på Twitter

Tibor Navracsics på Twitter

#EUSolidarityCorps

IP/17/469

Presskontakter:

För allmänheten: Europe Direct på telefon 00 800 67 89 10 11 eller via e-post


Side Bar