Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Evropske solidarnostne enote: začenja se povezovanje mladih z organizacijami

Bruselj, 8. marca 2017

Tri mesece potem, ko so bile ustanovljene evropske solidarnostne enote in ko so se mladi Evropejci, ki jih zanima sodelovanje v njih, lahko začeli prijavljati, lahko akreditirane organizacije, ki bodo zagotavljale delovno prakso na področju solidarnostnih dejavnosti, s pomočjo podatkovne baze poiščejo potencialne zaposlene, pripravnike ali prostovoljce za izvajanje svojih projektov.

Od letošnje pomladi bo na razpolago nekaj sto mest za delovno prakso, v naslednjih mesecih pa se jim bo pridružilo še več tisoč novih.

Evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics pa je povedal: „Danes so evropske solidarnostne enote naredile velik korak naprej, da bodo lahko dosegle rezultate na terenu. Z odprtjem podatkovne baze za organizacije in javne organe se lahko začne povezovanje s kandidati, tako da bodo lahko prvi mladi Evropejci že kmalu začeli z delom. Ponosen sem na to, da se je veliko mladih že pridružilo enotam in si želi doseči spremembe. Zdaj pozivam organizacije, da ravnajo enako in zagotovijo čim več mest za delovno prakso.“

Evropska komisarka za zaposlovanje, socialne zadeve, strokovno usposobljenost in mobilnost delovne sile Marianne Thyssen je dejala: „Danes uvajamo še en ključni element evropskih solidarnostnih enot. Z dostopom organizacij in partnerjev, ki ponujajo mesta za delovno prakso, do spletnega orodja za povezovanje bodo člani evropskih solidarnostnih enot lahko začeli na terenu pozitivno prispevati k družbi ter obenem pridobivati dragocene veščine za svoje prihodnje življenje in poklicno pot.“

Delovno prakso v okviru evropskih solidarnostnih enot lahko ponudijo različne organizacije: nevladne organizacije, organizacije civilne družbe, nacionalni, regionalni in lokalni organi ali socialna podjetja. V prvi fazi se lahko organizacije, ki jih zanima sodelovanje v evropskih solidarnostnih enotah, prijavijo za sredstva prek obstoječih programov financiranja EU. Trenutno evropske solidarnostne enote podpira osem programov. Več informacij je na voljo v tem informativnem pregledu.

Vsaka organizacija, ki bo želela sodelovati, bo morala sprejeti izjavo o poslanstvu evropskih solidarnostnih enot in njihova načela ter spoštovati listino evropskih solidarnostnih enot, ki določa pravice in odgovornosti na vseh stopnjah solidarnostnega dela. Organizacije, ki so že akreditirane pri enem od programov financiranja, avtomatično dobijo dostop do spletnega orodja.

Spletni sistem evropskih solidarnostnih enot omogoča neposredno povezovanje organizacij in mladih, ki se zanimajo za prakso na področju solidarnostnih dejavnosti. Ob registraciji lahko mladi poleg svojih osebnih podatkov navedejo svoja znanja in spretnosti, izkušnje, razpoložljivost, želje in motivacijo ter naložijo svoj življenjepis.

 

Ozadje

Komisija je evropske solidarnostne enote ustanovila 7. decembra 2016. Ta pobuda mladim v starosti med 18. in 30. letom daje nove priložnosti za sodelovanje v različnih solidarnostnih dejavnostih, katerih cilj je reševanje težkih razmer po vsej Evropi. Mladi si na tak način lahko pridobijo neprecenljive izkušnje ter pomembna znanja in spretnosti na začetku svoje poklicne poti, hkrati pa je to neprecenljivega pomena za spodbujanje in krepitev solidarnosti kot ene temeljnih vrednot Evropske unije. V evropske solidarnostne enote se je od ustanovitve včlanilo skoraj 24 000 mladih Evropejcev, naš cilj pa je, da bi se do konca leta 2020 vanje včlanilo 100 000 mladih. 

Komisija se je v sporočilu o evropskih solidarnostnih enotah odločila za postopen pristop, pri čemer se bo v začetni fazi oprla na obstoječe programe in instrumente, medtem ko bo v prvi polovici leta 2017 pripravila predlog za samostojen pravni instrument. Da bi lahko pripravila zakonodajni predlog, je Komisija začela javno posvetovanje, ki ga dopolnjujejo usmerjena posvetovanja z deležniki. Forum deležnikov bo potekal 12. aprila 2017, na njem pa bo potekala razprava o ključnih elementih enot v prihodnosti.

 

Več informacij

Izjava za javnost: Vprašanja in odgovori o evropski solidarnostni enoti

Informativni pregled: Evropske solidarnostne enote

Informativni pregled: Evropske solidarnostne enote: Kako lahko v njih sodelujemo kot organizacija?

Stran, kjer se lahko pridružite evropskim solidarnostnim enotam

Evropske solidarnostne enote na Facebooku

Spremljajte komisarko Marianne Thyssen na Twitterju

Spremljajte komisarja Tiborja Navracsicsa na Twitterju

#EUSolidarityCorps

IP/17/469

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar