Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Corpul european de solidaritate: începe punerea în contact a tinerilor și a organizațiilor

Bruxelles, 8 martie 2017

La trei luni de la lansarea Corpului european de solidaritate și de când tinerii europeni interesați să se implice au putut începe înscrierile, organizațiile acreditate care vor oferi stagii de solidaritate pot utiliza de acum înainte baza de date pentru a găsi potențiali angajați, stagiari sau voluntari pentru activitățile lor.

Câteva sute de stagii vor fi disponibile încă din această primăvară, cărora li se vor adăuga alte câteva mii în lunile următoare.

Comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a declarat: „Astăzi, Corpul european de solidaritate face un pas uriaș către obținerea de rezultate concrete pe teren. De acum înainte baza noastră de date este deschisă pentru organizații și autoritățile publice, astfel încât corelarea poate începe și primii tineri europeni își vor iniția în curând activitățile. Sunt mândru să văd că mulți tineri au aderat deja la Corpul de solidaritate și sunt astfel gata să aducă o schimbare. Aș dori acum să încurajez organizațiile să urmeze acest exemplu și să ofere cât mai multe stagii posibil.”

Comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen, a declarat: „Astăzi punem o altă piatră de temelie la construcția Corpului european de solidaritate. Odată cu deschiderea instrumentului online de corelare pentru organizațiile și partenerii care oferă stagii, membrii Corpului european de solidaritate pot începe să aibă un impact pozitiv pe teren, dobândind totodată competențe inestimabile pentru viața și cariera lor viitoare.”

O gamă largă de organizații pot oferi stagii în cadrul Corpului european de solidaritate: organizații neguvernamentale, organizații ale societății civile, autorități naționale, regionale și locale sau întreprinderi sociale, de exemplu. În această primă fază, organizațiile interesate să participe la Corpul european de solidaritate pot solicita finanțare prin intermediul programelor de finanțare existente ale UE. În prezent, există opt programe care sprijină Corpul european de solidaritate. Mai multe informații sunt disponibile în această fișă informativă.

Pentru a participa, fiecare organizație trebuie să adere la Declarația de misiune a Corpului european de solidaritate și la principiile sale, precum și la Carta Corpului european de solidaritate, care stabilește drepturile și responsabilitățile pe parcursul tuturor etapelor acțiunii de solidaritate. Organizațiile care sunt deja acreditate pentru unul dintre programele de finanțare au acces la instrumentul online în mod automat.

Sistemul online al Corpului european de solidaritate permite stabilirea unei legături directe între organizații și tinerii interesați de un stagiu de solidaritate. În momentul înregistrării, în afară de datele lor personale, tinerii își pot indica experiențele, competențele, disponibilitățile, preferințele și motivația și își pot încărca CV-ul.

 

Context

La data de 7 decembrie 2016, Comisia a lansat Corpul european de solidaritate. Acesta le oferă tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani noi oportunități de a lua parte la o serie de activități pentru a-și manifesta solidaritatea față de oameni aflați în situații dificile din întreaga Europă. Tinerii participanți vor putea astfel nu doar să dobândească experiență inestimabilă și competențe importante la început de carieră, ci și să beneficieze de un instrument valoros pentru a promova și a consolida valoarea solidarității, unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene. De la lansarea sa, aproape 24 000 de tineri europeni au aderat la Corpul european de solidaritate — obiectivul este ca 100 000 de tineri să se alăture acestuia până la sfârșitul anului 2020. 

În comunicarea sa privind Corpul european de solidaritate, Comisia a adoptat o abordare progresivă, pornind, în faza inițială, de la programele și instrumentele existente. În acest timp, Comisia va elabora propunerea privind un instrument legislativ de sine stătător în prima jumătate a anului 2017. Pentru pregătirea propunerii legislative, Comisia a lansat o consultare publică, completată de consultări specifice cu principalele părți interesate. Un forum al părților interesate va fi organizat la 12 aprilie 2017, pentru a aborda elementele-cheie ale Corpului în viitor.

 

Pentru informații suplimentare

Notă de informare: Întrebări și răspunsuri referitoare la Corpul european de solidaritate

Fișă informativă: Corpul european de solidaritate

Fișă informativă: Corpul european de solidaritate: cum puteți participa în calitate de organizație?

Pagina de înscriere în Corpul european de solidaritate

Pagina de Facebook a Corpului european de solidaritate

Urmăriți activitatea comisarului Thyssen pe Twitter

Urmăriți activitatea comisarului Navracsics pe Twitter

#EUSolidarityCorps

IP/17/469

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar