Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Educația și formarea profesională în prim-plan: a fost lansată cea de a doua ediție a Săptămânii europene a competențelor profesionale

Bruxelles, 20 noiembrie 2017

După o primă ediție încununată de succes anul trecut, Comisia Europeană organizează cea de a doua ediție a Săptămânii europene a competențelor profesionale, care va avea loc în perioada 20-24 noiembrie 2017.

Obiectivul este de a-i ajuta pe cetățeni să-și descopere, să-și utilizeze și să-și îmbunătățească talentele și competențele cu ajutorul educației și formării profesionale. Promovarea educației și formării profesionale ca o primă opțiune în parcursul profesional al tinerilor reprezintă una dintre cele zece acțiuni-cheie propuse de Comisie în cadrul Noii agende pentru competențe în Europa, care a fost pusă în aplicare începând cu iunie 2016.

Comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen, a declarat: „Într-o lume a muncii inteligente, educația și formarea profesională reprezintă o alegere potrivită. Percepția că educația și formarea profesională sunt „rudele sărace” ale studiilor universitare este greșită. Aceste două tipuri de educație trebuie să se afle la nivel de egalitate. Cea de a doua ediție a Săptămânii europene a competențelor profesionale se va concentra asupra unei multitudini de oportunități și experiențe din întreaga Europă pentru a demonstra că educația și formarea profesională, precum și experiențele de ucenicie reprezintă o primă alegere excelentă.”

Pe parcursul Săptămânii europene a competențelor profesionale, Comisia va prezenta inițiative de înaltă calitate menite să permită cetățenilor să dobândească competențele de care au nevoie în contextul unei piețe a muncii în rapidă schimbare. Peste 1 000 de evenimente au loc în întreaga Europă (în toate cele 28 de state membre ale UE, precum și în Norvegia, Liechtenstein, Elveția, Islanda și în țările candidate la UE). Evenimentele vor demonstra rolul crucial al educației și formării profesionale în sprijinirea competențelor, a locurilor de muncă, a inovării și a competitivității, precum și ca bază a dezvoltării personale. Pilonul european al drepturilor sociale, proclamat în urmă cu doar câteva zile de Parlamentul European, Consiliu și Comisia Europeană în cadrul Summitului social de la Göteborg, recunoaște importanța dobândirii competențelor adecvate, având în vedere că educația, formarea profesională și învățarea pe tot parcursul vieții constituie primul dintre cele douăzeci de principii proclamate în cadrul Pilonului european al drepturilor sociale.

Evenimentele includ o conferință intitulată „Să promovăm împreună agenda pentru competențe profesionale”, un summit european pentru educație și afaceri și cea de a 4-a reuniune a Rețelei europene de ucenici, o rețea de ucenici și reprezentanți ai tinerilor din întreaga Europă care contribuie la discuțiile privind politicile la nivel european. În cadrul evenimentului de închidere din 24 noiembrie va fi organizată o ceremonie de decernare a premiilor 2017 în domeniul educației și formării profesionale care vor recompensa excelența și calitatea în diverse categorii. Evenimentele din fiecare țară pot fi consultate aici.

Context

Educația și formarea profesională pot duce la o carieră atractivă și plină de provocări și oferă oportunități de actualizare a competențelor și de recalificare la nivel înalt.

Prin urmare, Comisia a invitat toate părțile interesate - cursanți de toate vârstele, părinți, întreprinderi, organizații profesionale, parteneri sociali, furnizori de educație și formare, organizații de învățământ pentru adulți, cercetători, consilieri profesionali, autorități publice și societatea în general - să participe la cea de a doua ediție a Săptămânii europene a competențelor profesionale. Comisia a încurajat părțile interesate din întreaga Europă să organizeze evenimente și activități, cum ar fi Zilele porților deschise, care să promoveze programele de succes din domeniul educației și formării profesionale, sau alte activități de sensibilizare în cursul acestei perioade. Iată câteva exemple de evenimente care au loc în acest an:

  • Organizația belgiană Master Talent Foundation organizează stagii pentru persoane cu talente culinare în Belgia și în străinătate, la care participă bucătari, producători de ciocolată, brutari, patiseri și măcelari din segmentul de vârf al gastronomiei belgiene și mondiale. Fondatorii acestui proiect sunt Jan Buytaert, bucătar la Njam TV și președinte al juriului rețelei Flandra Kitchen Rebels, precum și Krispijn Yperman, membru al organizației Flanders Food Faculty și expert în învățarea la locul de muncă. La 20 noiembrie 2017, ei își vor prezenta proiectul și își vor invita partenerii și stagiarii să vorbească despre experiențele lor.
  • Târgul Orientamenti care va avea loc la Genova, în Italia, este un eveniment important dedicat orientării profesionale, educației și formării profesionale, precum și pieței muncii și va cuprinde dezbateri privind tendințele viitoare. Târgul se desfășoară în perioada 14-16 noiembrie, iar participanții, în număr de 60 000, includ responsabili politici la nivel național, regional și local, experți, furnizori în domeniul educației și formării profesionale, întreprinderi și sindicate, profesori și asociații studențești, precum și reprezentanți ai societății civile.
  • Centrul de formare profesională tehnică din Budapesta găzduiește în perioada 23-24 noiembrie 2017 finala celei de a cincea ediții a concursului național de formare profesională. Concursul are ca punct de plecare baza de date IT Essentials și permite liceenilor și studenților care urmează cursuri de informatică să își testeze cunoștințele și să participe la dezbateri cu profesorii, descoperindu-și astfel potențialul. La ediția de anul trecut au participat 400 de persoane.
  • Școala de construcții din Tallinn, un centru de formare profesională în domeniul construcțiilor, tâmplăriei și energiei electrice, își sărbătorește anul acesta cea de a 70-a aniversare. Pe lângă organizarea Zilelor porților deschise prin diferite ateliere, elevii pregătesc, de asemenea, 100 de scaune pentru copii, oferite cadou asociației SOS Children's Village în perioada noiembrie-decembrie 2017.
  • Târgul de stagii din Ludwigshafen am Rhein (Germania): la 11 noiembrie, aproximativ 30 de studenți care urmează cursuri de formare duală (ucenici) vor vorbi despre experiențele dobândite în străinătate unui public alcătuit din elevi cu vârste mai mici, care pot participa anul viitor, precum și din profesori și formatori din întreprinderi locale/regionale. Studenții vor pregăti standuri de expoziție cu afișe și prezentări. De asemenea, ei vor vorbi personal, în engleză, cu vizitatorii târgului de stagii cu privire la experiențele lor. Toate aceste acțiuni au rolul de a promova educația și formarea profesională, precum și mobilitatea educațională în rândul cursanților.
  • Angajatori din întreaga Europă organizează evenimente deschise publicului pentru a demonstra oportunitățile și beneficiile formării la locul de muncă. De exemplu, Nestlé organizează evenimente în 16 state membre. În Slovacia, fabrica Nestlé din Prievidza organizează Ziua porților deschise pentru elevi cu vârsta de 14-15 ani, care vor lua în curând o decizie cu privire la studiile și formarea lor viitoare. Vor fi organizate evenimente de consiliere profesională adresate tinerilor, pentru a li se prezenta programele de educație și formare profesională și a purta discuții cu privire la așteptările angajatorilor moderni de la proaspeții absolvenți. În cadrul acestei inițiative, stagiarii Nestlé își vor prezenta experiența reală vizitatorilor/tinerilor.

Evenimentul a fost organizat cu implicarea activă și sprijinul ferm al Centrului European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (Cedefop) și al Fundației Europene de Formare.

Informații suplimentare

MEMO: Întrebări și răspunsuri privind cea de a doua ediție a Săptămânii europene a competențelor profesionale

Știrile pe site-ul DG EMPL

Urmăriți activitatea comisarului Marianne Thyssen pe Facebook și pe Twitter, #EUVocationalSkills

IP/17/4683

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar