Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

A szakképzés az európai figyelem középpontjában: második alkalommal kerül megrendezésre a Szakmai Készségek Európai Hete

Brüsszel, 2017. november 20.

Az Európai Bizottság a tavalyi év sikerére építve idén is megrendezi a Szakmai Készségek Európai Hetét. A kezdeményezésre 2017. november 20-a és 24-e között kerül sor.

A kampányhét célja, hogy ösztönözze az embereket: szakképzés révén fedezzék fel, aknázzák ki és fejlesszék tehetségüket és készségeiket. A Bizottság 2016 júniusában új európai készségfejlesztési programot fogadott el. A programban javasolt 10 intézkedés egyike szerint a tagállamoknak növelniük kellene a szakképzés vonzerejét, hogy minél többek számára elsődleges választási lehetőség legyen.

Marianne Thyssen a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, valamint a munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos így nyilatkozott: „A munka intelligens világában a szakképzés intelligens választás. Téves az az elképzelés, amely szerint a szakképzés az egyetemi képzés mostohatestvére lenne. Nem mostoha-, hanem ikertestvér! A Szakmai Készségek Európai Hete egy sor olyan lehetőséget és tapasztalatot állít reflektorfénybe Európa-szerte, amely jól illusztrálja, hogy a szakképzés vagy a tanulószerződéses gyakorlati képzés szintén kitűnő választás.”

A Szakmai Készségek Európai Hetén a Bizottság olyan színvonalas kezdeményezéseket mutat be, amelyek célja, hogy felvértezzék az embereket a gyorsan változó munkaerőpiacon szükséges készségekkel. Több mint 1000 eseményre kerül sor Európa-szerte, azaz a 28 EU-tagállamban, valamint Norvégiában, Liechtensteinben, Svájcban, Izlandon és a tagjelölt országokban. A programok mindegyike azt illusztrálja, hogy a szakképzés döntő szerepet játszik nemcsak a készségek, a foglalkoztatás, az innováció és a versenyképesség előmozdításában, hanem az önmegvalósításban is. Az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság épp a pár napja megrendezett göteborgi szociális csúcstalálkozón hirdette ki a szociális jogok európai pillérét. A pillér 20 alapelvet határoz meg, melyek közül a legelső az oktatáshoz, a képzéshez és az egész életen át tartó tanuláshoz való jog. Az uniós intézmények ezzel elismerték, hogy a megfelelő készségek megszerzése kiemelten fontos.

A kezdeményezés során európai szintű találkozókra is sor kerül. Példaképp említhető a szakmai készségekre vonatkozó menetrend együttes előmozdításáról szóló konferencia („Promoting the Vocational Skills Agenda – Together”), az üzleti és az oktatási szféra európai csúcstalálkozója (European Business-Education Summit) vagy a tanulószerződéses tanulók európai hálózatának (European Apprentices Network) 4. értekezlete. Ez utóbbi hálózat tanulókból és a fiatalok képviselőiből áll, és feladata, hogy hozzájáruljon az európai szintű szakpolitikai párbeszédhez. A november 24-i záróeseményen kerül sor többek között a legjobb szakképzést nyújtó szervezeteknek járó 2017. évi díjak átadására is, amelyekkel a szervezők több kategóriában is elismerik a kiválóságot és a minőséget. Az események felsorolása országok szerinti bontásban itt olvasható.

Háttér-információk

Azok, akik a szakképzést választják, izgalmas és kihívásokban gazdag szakmai pályafutás elébe nézhetnek, ráadásul arról sem kell lemondaniuk, hogy magas szinten tovább- vagy átképezzék magukat.

A Bizottság ezért felkérte az érintetteket, hogy vegyenek részt a második ízben megrendezésre kerülő Szakmai Készségek Európai Hetén. Tanulók, szülők, vállalkozások, üzleti szervezetek, szociális partnerek, oktatási és képzésszolgáltatók, felnőttoktatással foglalkozó szervezetek, kutatók, karrier-tanácsadók, valamint közigazgatási szervek közreműködésére számítunk, de a kezdeményezés a társadalom egészének az érdeklődésére is számot tarthat. A Bizottság arra bíztatja az érintetteket Európa-szerte, hogy a szóban forgó időszakban szervezzenek rendezvényeket és tevékenységeket, például nyílt napokat vagy olyan népszerűsítő, illetve egyéb figyelemfelkeltő kampányokat, amelyek sikeres szakképzési programokra hívják fel a figyelmet. Idén többek között az alábbi eseményekre kerül(t) sor:

  • A belgiumi Master Talent Foundation szakmai gyakorlatokat szervez kulináris tehetségek számára Belgiumban és világszerte a legnevesebb belga és külföldi séfek, csokoládékészítők, pékek, cukrászok és hentesek részvételével. A projekt alapítói: Jan Buytaert, a Njam TV igazgatója és a Flanders Kitchen Rebels elnevezésű verseny zsűrijének elnöke, valamint Krispijn Yperman, a Flanders Food Faculty tagja és a munkaalapú tanulás szakértője. Az alapítók 2017. november 20-án bemutatják projektjüket, valamint felkérik a partnereket és a gyakornokokat, hogy számoljanak be tapasztalataikról.
  • Az olaszországi Genovában megrendezett Orientamenti állás- és képzésbörze témája a pályaorientáció, az oktatás és képzés, valamint a munkaerőpiac volt. A börzén eszmecserékre is sor kerül a jövő tendenciáiról. A november 14–16. között tartott háromnapos eseményen 60 ezren vettek részt, köztük országos, regionális és helyi szakpolitikai döntéshozók, szakértők, szakképzést nyújtó szervezetek, vállalatok, szakszervezetek, tanár- és diákszervezetek, valamint a civil társadalom képviselői.
  • A Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum 2017. november 23–24-én rendezi meg az V. IT Essentials Országos Szakmai Verseny második fordulóját. A verseny az IT Essentials tananyagra épül, és az informatikai szakképzést nyújtó iskolák 9–14. évfolyamos diákjaihoz szól. A cél az, hogy a fiatalok kipróbálják magukat versenyhelyzetben, és hogy tapasztalataikat megosszák tanáraikkal. Tavaly négyszázan vettek részt rajta.
  • A tallinni építőipari szakiskola idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. Az iskolában épület-szakiparosok, faiparosok és villanyszerelők képzése zajlik. Az intézmény novemberben és decemberben műhelymunkákkal egybekötött nyílt napokat tart, diákjai pedig 100 szék elkészítésén dolgoznak, melyeket az SOS Gyermekfalu lakóinak fognak ajándékozni.
  • Szakmai gyakorlatok börzéje Ludwigshafen am Rhein városában (Németország): November 11-én kb. 30 tanulószerződéses tanuló számolt be a duális képzésben szerzett tapasztalataikról fiatalabb (és jövőre talán tanulószerződéses képzésben részt vevő) diákoknak, valamint tanárok és helyi/regionális vállalatok oktató és képzési munkatársainak. A tanulók kiállítási standokat állítottak föl, poszterekkel és tájékoztató dokumentációval. A börze külföldi látogatóinak angolul számoltak be tapasztalataikról. A németországi esemény célja, hogy népszerűsítse a szakképzést és az oktatási mobilitást a diákok körében.
  • A munkaadók Európa-szerte megnyitják kapuikat, hogy bemutassák, milyen lehetőségeket és előnyöket nyújt a munkahelyi képzés. A Nestlé például 16 uniós tagállamban szervez rendezvényeket. A szlovákiai Privigye (Prievidza) városában működő Nestlé-gyár 14–15 éves diákoknak tart nyílt napokat, akiknek hamarosan el kell dönteniük, hol tanulnak tovább. A fiatalok pályaorientációs rendezvényeken vehetnek részt, ahol tájékoztatást kapnak a különféle szakképzési programokról, és azt is megtudhatják, hogy a modern munkaadók mit várnak el a frissen végzett diákoktól. A rendezvényen a Nestlé gyakornokai beszámolnak a látogatóknak/fiataloknak arról, hogy milyen tapasztalatot szereztek munkájuk során.

Az Európai Szakképzésfejlesztési Központ (Cedefop) és az Európai Képzési Alapítvány tevékenyen támogatta a hét rendezvényeinek megszervezését.

További információk

Tájékoztató: Kérdések és válaszok a másodjára megrendezett Szakmai Készségek Európai Hetéről

Hírek a Bizottság Foglalkoztatási Főigazgatóságának weboldalán

Kövesse Marianne Thyssen bejegyzéseit a Facebookon és a Twitteren, (#EUVocationalSkills)

IP/17/4683

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar