Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Strukovno obrazovanje i osposobljavanje u središtu pozornosti: započinje drugi Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju

Bruxelles, 20. studenoga 2017.

Potaknuta uspjehom prošlogodišnje inicijative, Europska komisija od 20. do 24. studenoga 2017. organizira drugi Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju.

Cilj je inspirirati ljude da otkriju, upotrijebe i unaprijede svoje talente i sposobnosti s pomoću strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. U Novom programu vještina za Europu, koji Komisija provodi od lipnja 2016., jedna je od deset ključnih mjera potaknuti ljude da strukovno obrazovanje i osposobljavanje razmotre kao prvi izbor u svojoj karijeri.

Povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen izjavila je: „U pametnom svijetu rada strukovno obrazovanje i osposobljavanje pametan je izbor. Potpuno je kriva percepcija da je strukovno obrazovanje i osposobljavanje „siromašni susjed” sveučilišnog obrazovanja. Naprotiv, potpuno su jednaki! Tijekom drugog Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u središtu će se pozornosti naći brojne prilike i iskustva iz cijele Europe te pokazati da su strukovno obrazovanje i osposobljavanje te naukovanje odličan prvi izbor.”

Tijekom Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju Komisija predstavlja visokokvalitetne inicijative čiji je cilj ljudima pružiti vještine potrebne na tržištu rada koje se brzo mijenja. Diljem Europe –u svih 28 država članica te u Norveškoj, Lihtenštajnu, Švicarskoj, Islandu i zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU-u – održava se više od 1000 događanja. U okviru njih pokazat će se kako strukovno obrazovanje i osposobljavanje mogu doprinijeti osiguravanju vještina, radnih mjesta, inovacija i konkurentnosti, ali i osobnom zadovoljstvu. U okviru europskog stupa socijalnih prava, koji su Europski parlament, Vijeće i Komisija proglasili prije nekoliko dana na Sastanku na vrhu o socijalnim pitanjima u Göteborgu, ističe se važnost stjecanja odgovarajućih vještina, te je obrazovanje, osposobljavanje i cjeloživotno učenje prvo među dvadeset načela utvrđenih u stupu socijalnih prava.

Događanja uključuju konferenciju „Zajedno za unaprjeđenje strukovnih vještina”, europski sastanak na vrhu predstavnika poduzeća i obrazovnih ustanova te 4. sastanak Europske mreže za naučnike (mreža naučnika i predstavnika mladih iz cijele Europe koja pridonosi političkim raspravama na europskoj razini). Na završnom događanju 24. studenoga održat će se svečanost dodjele nagrada za 2017. u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja za izvrsnost i kvalitetu u različitim kategorijama. Događanja prema zemlji možete pronaći ovdje.

Kontekst

Strukovno obrazovanje i osposobljavanje može omogućiti atraktivnu i dinamičnu karijeru, a posebno omogućuje unaprjeđenje vještina i prekvalifikaciju na visokim razinama.

Stoga je Komisija sve dionike pozvala na sudjelovanje u drugom Europskom tjednu vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju: učenike i polaznike svih dobi, roditelje, poduzeća, poslovne organizacije, socijalne partnere, pružatelje obrazovnih programa i osposobljavanja, organizacije za obrazovanje odraslih, istraživače, savjetnike za profesionalno usmjeravanje, javna tijela i društvo u cjelini. Komisija je te dionike diljem Europe potaknula na organizaciju događanja i aktivnosti poput dana otvorenih vrata, kojima se promiču uspješni programi strukovnog obrazovanja i osposobljavanja ili druge aktivnosti podizanja razine osviještenosti. U nastavku su neka od događanja organiziranih ove godine.

  • Belgijska zaklada Master Talent organizira stažiranja za kulinarske talente u Belgiji i inozemstvu kod vrhunskih kuhara, čokolatijera, pekara, slastičara i mesara koji rade u najvišem segmentu gastronomije u Belgiji i diljem svijeta. Pokretači su tog projekta Jan Buytaert, glavni kuhar na televizijskom kanalu Njam TV i predsjednik ocjenjivačkog suda profesionalne udruge Flanders Kitchen Rebels, i Krispijn Yperman, član mreže Flanders Food Faculty i stručnjak za učenje kroz praksu. Oni će 20. studenoga 2017. predstaviti projekt i pozvati partnere i stažiste da govore o svojim iskustvima.
  • U Italiji u Genovi održava se veliki sajam Orientamenti, posvećen strukovnom usmjeravanju, obrazovanju i osposobljavanju te tržištu rada (uključujući rasprave o budućim trendovima). Sajam će se održati od 14. do 16. studenoga, a očekuje je 60 000 sudionika, među kojima će biti tvorci politika na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, stručnjaci, pružatelji strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, poduzeća i sindikati, nastavnici i studentska udruženja te predstavnici civilnog društva.
  • Od 23. do 24. studenoga 2017. Centar za tehničko strukovno osposobljavanje u Budimpešti domaćin je finala 5. nacionalnog natjecanja u strukovnom osposobljavanju. Natjecanje je usmjereno na temeljna znanja u području informacijskih tehnologija. Učenici od 9. do 14. razreda otkrivaju svoj potencijal natječući se i razgovarajući s nastavnicima o svojim iskustvima. Prošle je godine bilo 400 sudionika.
  • Građevinska škola u Tallinnu, centar za strukovno osposobljavanje u područjima građevinarstva, obrade drva i elektrotehnike, ove godine slavi 70 godina postojanja. Organizirat će se dani otvorenih vrata uz održavanje različitih radionica. Usto, učenici će tijekom studenoga i prosinca 2017. izraditi 100 stolaca kao poklon djeci u SOS Dječjem selu.
  • Sajam stažiranja u Ludwigshafenu na Rajni (Njemačka): 11. studenoga tridesetak polaznika dualnog osposobljavanja (naučnici) predstavit će svoja iskustva stažiranja u inozemstvu mlađim učenicima koji mogu sudjelovati sljedeće godine, ali i nastavnicima i voditeljima osposobljavanja iz lokalnih i regionalnih poduzeća. Učenici će pripremiti izložbene štandove s posterima i prezentacijama. Također će posjetiteljima „sajma stažiranja” predstaviti svoja iskustva i na engleskom jeziku. Sve su te aktivnosti usmjerene na promicanje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te mobilnosti u obrazovanju.
  • Diljem Europe poslodavci otvaraju svoja vrata kako bi pokazali prilike i koristi od osposobljavanja na radnom mjestu. Nestlé, primjerice, organizira događanja u 16 država članica EU-a. U Slovačkoj se u tvornici Nestléa u Prievidzi organizira dan otvorenih vrata za učenike u dobi od 14 do 15 godina, koji uskoro trebaju odlučiti o svojem budućem školovanju ili osposobljavanju. Na događanjima usmjerenima na profesionalnu orijentaciju mladima će se predstaviti programi strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te će se raspravljati o tome što današnji poslodavci očekuju od osoba koje završe takve programe. U tom će dijelu sudjelovati naučnici na praksi u Nestléu, koji će posjetiteljima i mladima govoriti o svojem neposrednom iskustvu.

Ovaj se tjedan organizira uz snažno sudjelovanje i potporu Europskog centra za razvoj strukovnog osposobljavanja (Cedefop) i Europske zaklade za osposobljavanje.

Dodatne informacije

OBAVIJEST: Pitanja i odgovori o drugom Europskom tjednu vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju

Vijest na internetskim stranicama Glavne uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Pratite Marianne Thyssen na Facebooku i Twitteru, #EUVocationalSkills

IP/17/4683

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar