Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δελτίο Τύπου

Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στο ευρωπαϊκό προσκήνιο: έναρξη της δεύτερης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επαγγελματικών Δεξιοτήτων

Βρυξέλλες, 20 Νοεμβρίου 2017

Ύστερα από την επιτυχία της αντίστοιχης περσινής πρωτοβουλίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει, από τις 20 έως τις 24 Νοεμβρίου 2017, τη δεύτερη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων.

O στόχος είναι να ενθαρρυνθούν οι πολίτες ώστε να ανακαλύψουν, να χρησιμοποιήσουν και να βελτιώσουν τα ταλέντα και τις ικανότητές τους μέσω της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ). Η προώθηση της αντίληψης ότι η ΕΕΚ αποτελεί επιλογή πρώτης γραμμής είναι μία από τις δέκα βασικές δράσεις που προτείνει η Επιτροπή στο πλαίσιο του νέου θεματολογίου δεξιοτήτων για την Ευρώπη, το οποίο εφαρμόζεται από τον Ιούνιο του 2016.

Η επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας Εργατικού Δυναμικού, κ. Marianne Thyssen, δήλωσε τα εξής: «Σε μια έξυπνη αγορά εργασίας, η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση αποτελεί έξυπνη επιλογή. Η αντίληψη ότι η ΕΕΚ είναι υποδεέστερη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι εσφαλμένη. Δεν είναι υποδεέστερη αλλά ισότιμη! Η δεύτερη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων θα αναδείξει πληθώρα ευκαιριών και εμπειριών απ' όλη την Ευρώπη με στόχο να αποδείξει ότι η ΕΕΚ και η μαθητεία συνιστούν μια σπουδαία πρώτη επιλογή.»

Η Επιτροπή, κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επαγγελματικών Δεξιοτήτων, προβάλλει πρωτοβουλίες υψηλής ποιότητας που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους πολίτες ώστε αυτοί να αποκτήσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας. Περισσότερες από 1000 εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ευρώπη —και στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και στη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν, την Ελβετία, την Ισλανδία και τις υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες. Οι εκδηλώσεις θα αναδείξουν τον σημαντικό ρόλο της ΕΕΚ στην ενίσχυση των δεξιοτήτων, της απασχόλησης, της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας αλλά και της προσωπικής ολοκλήρωσης. Ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων, τον οποίο διακήρυξαν μόλις πριν από λίγες μέρες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή στην κοινωνική σύνοδο κορυφής στο Γκετεμποργκ, αναγνωρίζει τη σημασία της απόκτησης των κατάλληλων δεξιοτήτων δεδομένου ότι θέτει την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη διά βίου μάθηση στην πρώτη θέση των είκοσι αρχών του πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

Στις εκδηλώσεις συγκαταλέγονται το συνέδριο με τίτλο «Μαζί για την προώθηση του θεματολογίου επαγγελματικών δεξιοτήτων», μια ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής μεταξύ εκπροσώπων των επιχειρήσεων και της εκπαίδευσης και η 4η συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μαθητευομένων, ενός δικτύου μαθητευομένων και εκπροσώπων της νεολαίας απ' όλη την Ευρώπη το οποίο συμβάλλει σε συζητήσεις πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο της τελετής λήξης στις 24 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η απονομή των βραβείων ΕΕΚ για το 2017 με ιδιαίτερη μνεία στην αριστεία και την ποιότητα σε διάφορες κατηγορίες. Οι εκδηλώσεις ανά χώρα διατίθενται εδώ.

Ιστορικό

Η επιλογή της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης μπορεί να οδηγήσει σε ελκυστικές και ενδιαφέρουσες σταδιοδρομίες και δίνει τη δυνατότητα για αναβάθμιση των δεξιοτήτων και επανεκπαίδευση σε υψηλά επίπεδα.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να λάβουν μέρος στη δεύτερη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων: μαθητές όλων των ηλικιών, γονείς, εταιρείες, επιχειρηματικές οργανώσεις, κοινωνικούς εταίρους, φορείς εκπαίδευσης και κατάρτισης, οργανισμούς εκπαίδευσης ενηλίκων, ερευνητές, συμβούλους καριέρας, δημόσιες αρχές και την ευρύτερη κοινωνία. Η Επιτροπή έχει ενθαρρύνει τους παραπάνω ενδιαφερόμενους παράγοντες στην Ευρώπη να διοργανώσουν κατά την εν λόγω περίοδο εκδηλώσεις και δραστηριότητες, όπως Ημέρες Γνωριμίας, με σκοπό την προώθηση επιτυχών προγραμμάτων ΕΕΚ, ή άλλες δραστηριότητες ευαισθητοποίησης. Παρακάτω παρατίθενται, ενδεικτικά, ορισμένα παραδείγματα εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται φέτος:

  • Ο βελγικός οργανισμός Master Talent Foundation οργανώνει περιόδους πρακτικής άσκησης για ενδιαφερόμενους με ταλέντο στη γαστρονομία στο Βέλγιο και στο εξωτερικό, σε συνεργασία με σεφ, σοκολατοποιούς, αρτοποιούς, ζαχαροπλάστες και κρεοπώλες στην ανώτατο επίπεδο του κλάδου στο Βέλγιο και παγκοσμίως. Οι δημιουργοί αυτού του προγράμματος είναι ο Jan Buytaert, σεφ στο ψηφιακό κανάλι μαγειρικής Njam TV και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του γαστρονομικού δικτύου «Flanders Kitchen Rebels», και ο Krispijn Yperman, μέλος του φορέα «Flanders Food Faculty» και ειδικός στη μάθηση βάσει εργασίας. Στις 20 Νοεμβρίου 2017 θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα και θα καλέσουν συνεργάτες και ασκούμενους να μιλήσουν σχετικά με την εμπειρία τους.
  • Η έκθεση Orientamenti Fair στη Γένοβα (Ιταλία) είναι μια μεγάλη εκδήλωση αφιερωμένη στον επαγγελματικό προσανατολισμό, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, καθώς και την αγορά εργασίας και συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συζητήσεις σχετικά με τις μελλοντικές τάσεις. 60 000 συμμετέχοντες έλαβαν μέρος στην έκθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 14-16 Νοεμβρίου και στην οποία συμμετείχαν εθνικοί, περιφερειακοί και τοπικοί φορείς χάραξης πολιτικής, εμπειρογνώμονες, πάροχοι ΕΕΚ, επιχειρήσεις και συνδικαλιστικές οργανώσεις, εκπαιδευτικοί και ενώσεις σπουδαστών, καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.
  • Το κέντρο τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης της Βουδαπέστης διοργανώνει στις 23-24 Νοεμβρίου 2017 τον τελικό του 5ου εθνικού διαγωνισμού επαγγελματικής κατάρτισης. Ο διαγωνισμός διαρθρώνεται γύρω από βασικές γνώσεις στον τομέα της πληροφορικής. Ο διαγωνισμός δίνει τη δυνατότητα σε σπουδαστές πληροφορικής επαγγελματικών λυκείων και ΙΕΚ να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους μέσω του διαγωνισμού και να συζητήσουν τις εμπειρίες τους με τους καθηγητές τους. Πέρυσι οι συμμετέχοντες ανήλθαν σε 400.
  • H Σχολή Επαγγελμάτων Οικοδομής του Ταλίν αποτελεί ένα κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης στους τομείς της οικοδομής, των ξυλουργικών εργασιών και των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, και φέτος γιορτάζει την 70ή επέτειο από την ίδρυσή της. Πέρα από τη διοργάνωση ημερίδων γνωριμίας μέσω ποικίλων εργαστηρίων, οι μαθητές κατασκευάζουν επίσης 100 παιδικές καρέκλες τις οποίες θα προσφέρουν ως δωρεά στο Παιδικό Χωριό SOS τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2017.
  • Έκθεση πρακτικής άσκησης στο Ludwigshafen am Rhein (Γερμανία): Στις 11 Νοεμβρίου περίπου 30 σπουδαστές σε προγράμματα εναλλασσόμενης κατάρτισης (μαθητευόμενοι) θα παρουσιάσουν τις εμπειρίες τους από την πρακτική τους άσκηση στο εξωτερικό σε νεότερους μαθητές, οι οποίοι μπορεί να συμμετάσχουν το επόμενο έτος, καθώς και σε εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτές από τοπικές/περιφερειακές επιχειρήσεις. Οι μαθητές θα προετοιμάσουν εκθεσιακά περίπτερα με αφίσες και παρουσιάσεις. Επίσης, θα ενημερώσουν, στα αγγλικά, για τις εμπειρίες τους προσωπικά τους επισκέπτες της έκθεσης πρακτικής άσκησης. Όλες αυτές οι ενέργειες έχουν σκοπό την προώθηση της ΕΕΚ και της εκπαιδευτικής κινητικότητας των φοιτητών.
  • Οι εργοδότες ανοίγουν τις πόρτες τους σε όλη την Ευρώπη για να προβάλουν τις ευκαιρίες και τα οφέλη που προσφέρει η κατάρτιση στον χώρο της εργασίας. Για παράδειγμα, η Nestlé διοργανώνει εκδηλώσεις σε 16 κράτη μέλη της ΕΕ. Στο εργοστάσιο της Nestlé στη Prievidza της Σλοβακίας θα διοργανωθεί μια ημέρα ανοιχτών θυρών για μαθητές ηλικίας 14-15 ετών, οι οποίοι σύντομα θα κληθούν να αποφασίσουν για τη μελλοντική τους εκπαίδευση και κατάρτιση. Επιπλέον, η εταιρεία θα διοργανώσει εκδηλώσεις επαγγελματικού προσανατολισμού για νέους ώστε να παρουσιαστούν τα προγράμματα ΕΕΚ και να πραγματοποιηθούν συζητήσεις με θέμα τις προσδοκίες των σύγχρονων εργοδοτών από τους αποφοίτους. Οι ασκούμενοι της Nestlé θα συμμετάσχουν στο μέρος αυτό για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με τους νεαρούς επισκέπτες.

Η διοργάνωση της εβδομάδας έχει πραγματοποιηθεί με την ενεργό συμμετοχή και υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) και του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Για περισσότερες πληροφορίες

ΥΠΟΜΝΗΜΑ: Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τη δεύτερη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων

Θέμα επικαιρότητας στον ιστοχώρο της EMPL

Ακολουθήστε την κ. Marianne Thyssen στο Facebook και το Twitter, #EUVocationalSkills

IP/17/4683

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Ερωτήσεις του κοινού: Europe Direct τηλεφωνικά 00 800 67 89 10 11 ή με ηλεκτρονικό μήνυμα


Side Bar