Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Izvješće: Sklopljenim trgovinskim sporazumima EU-a ostvaruju se opipljive koristi

Bruxelles, 9. studenoga 2017.

U novom izvješću Komisije naglašavaju se pozitivni rezultati postojećih trgovinskih sporazuma EU-a i utvrđuju područja u kojima su potrebna poboljšanja.

EU je danas objavio izvješće o ocjeni provedbe postojećih trgovinskih sporazuma. To horizontalno izvješće prvo je takve vrste i pruža uvid u događanja nakon pregovora i stupanja na snagu trgovinskih sporazuma.

Njegova objava dodatni je korak prema potpuno transparentnoj i uključivoj trgovinskoj politici u skladu s obvezama koje je Komisija preuzela u strategiji EU-a „Trgovina za sve” iz 2015.

Komentirajući izvješće, povjerenica EU-a za trgovinu Cecilia Malmström izjavila je: „Uspjeh trgovinske politike EU-a ne mjeri se samo sklapanjem novih trgovinskih sporazuma nego i trudom koji se ulaže u postizanje konkretnih rezultata u okviru postojećih sporazuma. Iz danas objavljenog izvješća vidljivo je da se našim trgovinskim sporazumima potiče europsko gospodarstvo. Zahvaljujući njima došlo je do znatnog povećanja izvoza koje je korisno poduzećima iz EU-a i njihovim zaposlenicima. Na pravom smo putu i kada je riječ o konkretnoj suradnji s partnerima u pogledu standarda rada i zaštite okoliša. To izvješće sadržava i dragocjena iskustva koja možemo iskoristiti za bolje sklapanje novih sporazuma.”

Općenito se pokazalo da je zahvaljujući sporazumima EU-a došlo do snažnog rasta i povećanja izvoza iz EU-a, a osobito u sljedeće zemlje:

  • Meksiko (+416 % od 2000.),
  • Čile (+170 % od 2003.),
  • Južna Koreja (+59 % od 2011.),
  • Srbija (+62 % od 2013.).

Iz izvješća je vidljivo da najviše koristi uglavnom imaju poljoprivredni sektor i sektor motornih vozila. Tako se, primjerice, izvoz automobila u Južnu Koreju nakon 2011. povećao za 244 %, a u slučaju sporazuma s Kolumbijom i Peruom došlo je do porasta izvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU-a za 92 % za Kolumbiju i 73 % za Peru.

U izvješću se razmatra i učinak odredbi o zaštiti okoliša i pravima radnika iz poglavljâ o trgovini i održivom razvoju, koja su prisutna u novijim sporazumima. Iako je još prerano za donošenje općenitih zaključaka o provedbi ciljeva održivog razvoja iz trgovinskih sporazuma EU-a jer je riječ o relativno novoj praksi, već postoje brojni primjeri pozitivne suradnje u pitanjima koja nadilaze liberalizaciju trgovine do koje je došlo zahvaljujući tim sporazumima.EU bi se, primjerice, mogao uključiti u rješavanje problema kao što su sloboda udruživanja, nasilje nad članovima sindikata, dječji rad, inspekcije rada, kolektivno pregovaranje, trostrano savjetovanje te zdravlje i sigurnost na radu.

Prva iskustva u provedbi poglavljâ o održivom razvoju navedena u izvješću uzet će se u obzir u široj raspravi Komisije o načinima za poboljšanje učinkovitosti propisa o održivom razvoju u trgovinskim sporazumima, koja je pokrenuta dokumentom za raspravu u srpnju ove godine.

U izvješću su navedena i područja u kojima su potrebna poboljšanja kako bi se povećala korist od postojećih sporazuma. Unatoč općem pozitivnom učinku trgovinskih sporazuma na izvoz iz EU-a poduzeća iz EU-a ne iskorištavaju u potpunosti mogućnosti koje im se nude. Na primjer, poduzeća iz EU-a manje upotrebljavaju sniženja carina od naših partnera. Pri izvozu u zemlje s kojima postoje noviji trgovinski sporazumi poduzeća iz EU-a upotrebljavaju dostupna sniženja pristojbi za približno 70 % prihvatljivog izvoza, dok naši partneri ta sniženja upotrebljavaju u približno 90 % slučajeva.

Nadalje, umjesto potpune liberalizacije određenih osjetljivih proizvoda EU i partneri dogovorili su se o ograničenom pristupu tržištu s pomoću carinskih olakšica, odnosno tarifnih kvota (carinskih kvota). Izvješće upućuje na činjenicu da izvoznici iz EU-a često nedovoljno iskorištavaju te mogućnosti, na primjer za izvoz sira u Peru iskorišteno je samo 4,3 % ukupne kvote, u Kolumbiju 7,9 %, a u središnju Ameriku 44 %. Isto vrijedi i za primjenu određenih carinskih kvota koje je EU odobrio za neke osjetljive proizvode, unatoč tome što su ta pitanja tijekom pregovora bila među najkontroverznijima.

U izvješću se naglašava rastuća potreba za podizanjem svijesti među poduzećima iz EU-a (posebno malih i srednjih poduzeća) o mogućnostima koje ti sporazumi nude za povećanje izvoza i razvoj poslovanja.

O izvješću će se raspravljati sa zastupnicima u Europskom parlamentu i predstavnicima država članica u Vijeću. Povjerenica Malmström predstavit će izvješće ministrima država članica na zasjedanju Vijeća koje će se održati u petak, 10. studenoga. Izvješće će biti i temelj za raspravu s civilnim društvom tijekom predstojećeg Dana europske trgovinske politike 5. prosinca u Bruxellesu.

Dodatne informacije

Potpuno izvješće

Informativni članak

Članak na blogu koji je objavila povjerenica Malmström: Revizija naših trgovinskih sporazuma

Trgovinski sporazumi EU-a

Transparentnost trgovinske politike u praksi

Dan europske trgovinske politike

IP/17/4486

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar