Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Idući koraci u suzbijanju lažnih vijesti: Komisija uspostavlja stručnu skupinu na visokoj razini i pokreće javno savjetovanje

Bruxelles, 13. studenoga 2017.

Komisija je danas pokrenula javno savjetovanje o lažnim vijestima i internetskim dezinformacijama te uspostavila stručnu skupinu na visokoj razini sastavljenu od predstavnika akademske zajednice, internetskih platformi, informativnih medija i organizacija civilnog društva.

Radom stručne skupine na visokoj razini i rezultatima javnog savjetovanja pridonijet će se razvoju strategije o suzbijanju širenja lažnih vijesti na razini EU-a, koja će biti predstavljena u proljeće 2018.

Prvi potpredsjednik Frans Timmermans izjavio je: Sloboda primanja i prenošenja informacija i pluralizam medija zaštićeni su Poveljom EU-a o temeljnim pravima. Živimo u dobu u kojem nas preplavljuju informacije i dezinformacije. Stoga svojim građanima moramo osigurati alate za prepoznavanje lažnih vijesti, poboljšavanje povjerenja na internetu i upravljanje primljenim informacijama. 

Andrus Ansip, potpredsjednik zadužen za jedinstveno digitalno tržište, dodao je: Moramo pronaći uravnoteženi pristup između slobode izričaja, medijskog pluralizma i prava građana na pristup raznolikim i pouzdanim informacijama. U pronalaženju rješenja trebali bi sudjelovati svi relevantni subjekti, kao što su internetske platforme ili informativni mediji.

Povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel izjavila je: Moje je djelovanje usredotočeno na obranu prava građana na kvalitetne informacije koje su temelj naših demokracija. Želim voditi otvoren i opsežan razgovor o lažnim vijestima kako bismo riješili taj složeni fenomen i prevladali izazove koji su pred nama.

Informacije od javnosti primaju se do veljače

Građani, platforme društvenih medija, organizacije za informiranje (radiotelevizijske kuće, tiskani mediji, novinske agencije, internetski mediji i provjeravatelji činjenica), istraživači i javna tijela pozvani su da izraze svoja mišljenja u javnom savjetovanju do sredine veljače. Tako će se prikupiti mišljenja o tome koje se mjere mogu poduzeti na razini EU-a kako bi se građanima pružilo učinkovite alate za prepoznavanje pouzdanih i provjerenih informacija te kako bi se prilagodilo izazovima digitalnog doba.

Doprinosi se očekuju u tri glavna područja:

  1. opseg problema, tj. kako građani i dionici doživljavaju lažne vijesti, koliko su svjesni dezinformacija na internetu i koliko vjeruju raznim medijima

  2. procjena već poduzetih mjera platformi, informativnih medija i organizacija civilnog društva za sprječavanje širenja lažnih vijesti na internetu te stajališta o ulogama i odgovornostima relevantnih dionika

  3. moguće buduće mjere za jačanje pristupa građana pouzdanim i provjerenim informacijama i sprječavanje širenja dezinformacija na internetu.

Ovo se savjetovanje odnosi samo na lažne informacije i dezinformacije na internetu kada sadržaj nije sam po sebi nezakonit, te stoga nije obuhvaćen postojećim zakonodavstvom EU-a ili nacionalnim zakonodavstvom i samoregulatornim mjerama.

Poziv na podnošenje prijava za sudjelovanje u stručnoj skupini na visokoj razini

Komisija poziva stručnjake da se prijave u Stručnu skupinu na visokoj razini o lažnim vijestima kako bi Komisiju savjetovali o opsegu tog fenomena, definiranju uloga i odgovornosti relevantnih dionika, utvrđivanju međunarodne dimenzije, uzimanju u obzir predmetnih pozicija i formuliranju preporuka. Skupina bi se, ako je to moguće, trebala sastojati od nekoliko predstavnika svakog stručnog područja, bilo da su to akademici ili delegati civilnog društva. Komisija želi postići uravnoteženi odabir stručnjaka.

Rok za podnošenje prijava je do sredine prosinca. Očekuje se da će Stručna skupina na visokoj razini započeti s radom u siječnju 2018. i da će on trajati nekoliko mjeseci.

Kontekst

Internetske platforme i druge internetske usluge pružaju ljudima nove načine povezivanja, raspravljanja i prikupljanja informacija. Međutim, širenje vijesti kojima se namjerno zavarava čitatelje postaje sve veći problem za funkcioniranje naših demokracija jer utječe na njihovu percepciju stvarnosti.

Komisija je 17. i 18. studenoga 2016. bila domaćin drugom Godišnjem kolokviju o temeljnim pravima, čija je tema bila Medijski pluralizam i demokracija. Rezultati istraživanja Eurobarometra objavljeni 17. studenoga 2016. pokazali su da su europski građani zabrinuti za neovisnost medija te da ljudi nemaju povjerenja u medije.

Predsjednik Jean-Claude Juncker u svojem je mandatnom pismu zatražio od povjerenice za digitalno gospodarstvo i društvo Mariye Gabriel da istraži izazove koje internetske platforme postavljaju pred naše demokracije u pogledu širenja lažnih informacija i pokrene razmatranje o tome što je na razini EU-a potrebno poduzeti kako bismo zaštitili svoje građane.

Europski parlament je u lipnju 2017. donio rezoluciju kojom je Komisiju pozvao da dubinski analizira trenutačnu situaciju i pravni okvir u pogledu lažnih vijesti i da provjeri mogućnost zakonodavne intervencije kako bi se ograničilo distribuciju i širenje lažnih sadržaja. Komisija je potvrdila da je to prioritet te je inicijativu za suzbijanje lažnih vijesti na internetu uključila u svoj Program rada za 2018.

Dodatne informacije

Javno savjetovanje

Poziv na podnošenje prijava za stručnu skupinu na visokoj razini

Internetski prijenos konferencije za razne dionike: 13. studenoga i 14. studenoga

Govor povjerenice Gabriel održan na konferenciji za razne dionike

Govor potpredsjednika Andrusa Ansipa u Europskom parlamentu održan 5. travnja 2017.

 

 

 

PRILOG

Izrada strategije EU-a za suzbijanje širenja lažnih vijesti na internetu

Ključne inicijative i događaji Komisije:

  • ožujak 2015.: u okviru mandata Europskog Vijeća osnovana je radna skupina Europske službe za vanjsko djelovanje za strateške komunikacije istoka čiji je zadatak utvrđivati i analizirati ruske kampanje dezinformiranja koje su u tijeku te svakodnevno podizati svijest o njima

  • svibanj 2016.: predstavljanje Komunikacije o internetskim platformama kojom se industriju potiče da pojača dobrovoljna nastojanja na suzbijanju praksi kao što su lažne ili zavaravajuće recenzije na internetu

  • 13. studenoga 2017.: pokretanje javnog savjetovanja i osnivanje Stručne skupine na visokoj razini o lažnim vijestima, događaj za razne dionike u Bruxellesu u kombinaciji s trajnim dijalogom s državama članicama

  • siječanj 2018.: prvi sastanak Stručne skupine na visokoj razini o lažnim vijestima

  • ožujak 2018.: rezultati javnog savjetovanja i istraživanja Eurobarometra

  • travanj 2018.: izvješće Skupine na visokoj razini

  • proljeće 2018.: Komunikacija o lažnim vijestima i internetskim dezinformacijama

 

Predstavništva Komisije u državama članicama EU-a i vanjske delegacije u trećim zemljama sudjelovat će u raspravi i prikupiti informacije o nacionalnim pravilima i inicijativama usmjerenima na suzbijanje širenja lažnih vijesti u svojim državama.

 

 

IP/17/4481

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar