Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Budućnost Europe: Komisija je organizirala sastanak s vjerskim vođama kako bi raspravljali o temi učinkovite Unije koja se temelji na vrijednostima.

Bruxelles, 7. studenoga 2017.

Prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, u nazočnosti potpredsjednice Europskog parlamenta Mairead McGuinness, danas je bio domaćin sastanka na visokoj razini s vjerskim vođama iz cijele Europe.

Taj trinaesti po redu godišnji sastanak na visokoj razini održan je u kontekstu aktualne rasprave o budućnosti Europe, koju je pokrenuo predsjednik Juncker Komisijinom Bijelom knjigom objavljenom 1. ožujka.

Prvi potpredsjednik Frans Timmermans izjavio je: „Budućnost Europe u rukama je njezinih građana. Oblikovanje te budućnosti naša je zajednička odgovornost, a naše zajedničke vrijednosti naš su kompas. Redoviti dijalog s konfesionalnim i nekonfesionalnim organizacijama omogućuje nam da pitanju naše zajedničke budućnosti pristupamo iz različitih perspektiva. Najbolji put prema zajedničkoj budućnosti možemo zacrtati uključivim dijalogom.”

Današnji sastanak na visokoj razini dio je redovitog dijaloga s crkvama, vjerskim zajednicama i svjetonazorskim te nekonfesionalnim organizacijama predviđenog člankom 17. Ugovora o funkcioniranju Europske unije (UFEU)* i pružio nam je priliku za dubinsku raspravu usmjerenu na temu naših vrijednosti i upravljanja. Cilj aktualne rasprave o budućnosti Europe jest učiniti Europu ujedinjenijom, snažnijom i demokratskijom. Sudionici su razgovarali i o ljudskoj dimenziji Europe, osobito socijalnoj i okolišnoj, i o tome kako izgraditi Europu na načelima solidarnosti, socijalne pravde i održivosti. Nazočni vođe pozvani su da surađuju s Komisijom u procesu promišljanja o budućnosti Europe. Dogovoreno je da bi se dijalog o temama o kojima se danas raspravljalo trebao nastaviti.

Kontekst

Europska komisija redovito organizira sastanke na visokoj razini i rasprave s predstavnicima crkava, vjerskih udruga i zajednica te svjetonazorskih i nekonfesionalnih organizacija.

Današnji sastanak s vjerskim vođama trinaesti je po redu godišnji sastanak na visokoj razini koji je organizirala Komisija. Dijalog s predstavnicima crkava, vjerskih zajednica, filozofskih i nekonfesionalnih organizacija uveden je 2009. Ugovorom iz Lisabona (članak 17. UFEU-a). Za dijalog je odgovoran prvi potpredsjednik Timmermans. Svoj godišnji sastanak s nekonfesionalnim organizacijama Komisija je održala 19. lipnja 2017., također na temu budućnosti Europe (vidjeti priopćenje za tisak).

Komisija je u ožujku predstavila Bijelu knjigu i time pokrenula proces razmišljanja o budućnosti Europe. Komisija se tada obvezala da će u gradovima i regijama diljem Europe organizirati dijaloge s raznim skupinama kako bi potaknula raspravu o viziji Europe u 2025. U svojem govoru o stanju Unije predsjednik Juncker detaljnije je predstavio svoju viziju budućnosti Europe i naglasio da je Europa u prvom redu Unija vrijednosti. Predsjednik Juncker predstavio je i plan za ujedinjeniju, snažniju i demokratskiju Uniju.

Dodatne informacije

Stanje Unije 2017.

Bijela knjiga o budućnosti Europe i daljnji koraci

Dijalog Europske komisije s crkvama, vjerskim zajednicama te svjetonazorskim i nekonfesionalnim organizacijama

Popis sudionika

 • Imam Seyran ATEŞ, utemeljitelj džamije Ibn Rushd-Goethe u Berlinu
 • Mitropolit Švedske i skandinavskih zemalja CLEOPAS, Carigradski ekumenski patrijarhat
 • Elder Massimo DE FEO, predsjedništvo za područje Europe Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana
 • G. Ron EICHHORN, predsjednik Europske budističke unije
 • Mitropolit EMMANUEL od Francuske, potpredsjednik Konferencije europskih crkava, Carigradski ekumenski patrijarhat
 • Rabin Albert GUIGUI, glavni rabin židovske zajednice u Bruxellesu
 • Biskup Jean-Claude HOLLERICH, nadbiskup Luksemburga
 • Imam Tareq OUBROU, veliki imam Bordeauxa
 • Gđa Irmgard SCHWAETZER, predsjednica Sinoda Evangeličke crkve u Njemačkoj (EKD)
 • Biskup Noel TREANOR, biskup Downa i Connora
 • Nadbiskup Urmas VIILMA, Evangelička luteranska crkva Estonije

* ažurirano 9. studenoga 2017.

IP/17/4342

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar