Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Zapošljavanje – Izvješće potvrđuje djelotvornost Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji

Bruxelles, 31. listopada 2017.

Komisija je danas objavila izvješće o uspješnosti Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji (EGF) u 2015. i 2016.

Ponovno je potvrđeno da je EGF ogledni primjer europske solidarnosti unutar granica uvjetovanih njegovim ustrojem i raspoloživim proračunom. Gotovo 19 500 radnika dobilo je pomoć u prilagodbi na promjene u trgovinskim tokovima te na posljedice gospodarske i financijske krize u predmetnom razdoblju.

Marianne Thyssen, povjerenica EU-a za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, izjavila je: Današnji rezultati pokazuju dodanu vrijednost Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji u pomaganju otpuštenim radnicima koji imaju poteškoća s pronalaženjem novog zaposlenja. Isplatila se pomoć iz EGF-a u iznosu od 70 milijuna eura: usprkos teškoj situaciji na tržištu rada, 2015. i 2016. ponovno se zaposlilo 9 072 radnika koji su primili pomoć. Ove se godine obilježava deseta godišnjica Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji, koji je postao dokaz europske solidarnosti s radnicima koji su postali žrtve masovnih otpuštanja uzrokovanih globalizacijom ili gospodarskom krizom.

Na kraju razdoblja provedbe mjera EGF-a gotovo polovina radnika koji su sudjelovali u tim mjerama, njih 9 072, pronašlo je nova zaposlenja ili vodilo samostalnu djelatnost duže od godinu dana. Dodatnih 645 osoba istovremeno je sudjelovalo u obrazovanju ili osposobljavanju kako bi povećalo svoju zapošljivost u budućnosti. Nadalje, države članice izvijestile su da su se osobne situacije, zapošljivost i samopouzdanje tih radnika vidljivo poboljšale zahvaljujući potpori i uslugama Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji. a to vrijedi i za one koji nisu pronašli novo zaposlenje odmah po završetku mjera.

Ti su pozitivni rezultati ohrabrujući, posebno s obzirom na teške uvjete u kojima su ostvareni. U nekim je državama članicama stanje na tržištu rada bilo posebno teško u razdoblju koje je obuhvaćeno izvješćem. Masovna otpuštanja dogodila su se na područjima na kojima je već postojala iznadprosječna stopa nezaposlenosti. Mnogi su uključeni radnici imali nisku stručnu spremu ili druge otegotne okolnosti kao tražitelji zaposlenja. Ipak, još se jednom potvrdilo da sredstva EU-a, primjerice Europski fond za prilagodbu globalizaciji, mogu pomoći najranjivijim skupinama u našim društvima.

Kontekst

Otvorenija trgovina s ostatkom svijeta općenito je korisna za rast i zapošljavanje, ali može prouzročiti i gubitak radnih mjesta, osobito u osjetljivim sektorima i među radnicima s nižom stručnom spremom. Stoga je Komisija osnovala fond za pomoć onima koji se prilagođavaju posljedicama promjena u trgovinskim tokovima ili onima koji su izgubili posao uslijed gospodarske krize.

Sredstvima Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji financiraju se konkretne mjere kojima se otpuštenim radnicima pomaže povećati njihovu zapošljivost i naći nove mogućnosti za zapošljavanje. Financiraju se mjere koje su prilagođene posebnim okolnostima svakog pojedinog radnika, primjerice:

  • intenzivna, personalizirana pomoć u traženju zaposlenja
  • razne vrste strukovnog obrazovanja, unapređenje vještina i mjere prekvalifikacije
  • privremeni poticaji i naknade u razdoblju trajanja aktivnih mjera
  • potpora za pokretanje poduzeća
  • mentorstvo tijekom cijelog procesa

Budući da je osnovan 2007., Europski fond za prilagodbu globalizaciji ove godine obilježava svoju 10. godišnjicu. Od svojeg osnutka Fond je zaprimio 147 zahtjeva. Zatraženo je oko 600 milijuna eura pomoći za 137 600 radnika i 2 944 NEET-a.

Tijekom 2015. i 2016. u okviru Fonda pružena je pomoć za 19 500 otpuštenih radnika i 1 251 mladih koji nisu zaposleni, ne školuju se i ne osposobljavaju (NEET-ovi). Doprinos EU-a iznosio je više od 70 milijuna eura, a dopunjen je s dodatnih 48 milijuna eura državnih sredstava. Pomoć od Fonda zatražilo je 11 država članica: Belgija, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Irska, Italija, Poljska, Španjolska i Švedska.

Dodatne informacije

Internetske stranice EGF-a

Video novosti

Europa djeluje u borbi protiv krize: revitalizacija Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji

Suočavanje s globaliziranim svijetom – Europski fond za prilagodbu globalizaciji

Pretplatite se na besplatni elektronički bilten Europske komisije o zapošljavanju, socijalnim pitanjima i uključivanju

IP/17/4244

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar