Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

A globalizáció előnyünkre fordítása: a régiók a reziliens gazdaság kiépítését célzó új uniós támogatást vehetnek igénybe

Brüsszel, 2017. szeptember 29.

A régiók mától pályázhatnak két bizottsági kísérleti projektre. A kiválasztott régiók testre szabott uniós pénzügyi támogatást és tanácsadói segítséget vehetnek igénybe gazdaságaik átalakításához és iparuk korszerűsítéséhez.

A két kísérleti projektet a Bizottság 2017 júliusában jelentette be. Ezek célja, hogy további segítséget nyújtsanak Európa régiói számára az azokra a résterületekre irányuló beruházásaikban, amelyekben a versenyképességük szempontjából fontos erősségeik rejlenek („intelligens szakosodás”), és serkentsék a globalizáció előnyünkre fordításához szükséges innovációt, ellenálló képességet és növekedést.

Corina Crețu, a regionális politikáért felelős uniós biztos kijelentette: „A régióknak öt lépést kell megtenniük ahhoz, hogy a globalizált gazdaságban előrejussanak az értékláncban. Ezek: az innováció, a digitalizáció, a dekarbonizáció, az egyének készségeinek fejlesztése és a befektetések előtt álló akadályok lebontása. A mai napon induló kísérleti projektek jól mutatják, hogy az EU kész támogatni a régióit, mégpedig a megteendő út minden egyes lépésénél.

Az intelligens szakosodási megközelítés 2014-ben valamennyi regionális politikai programban bevezetésre került, és a helyi vállalkozások és a kutatók szoros bevonásával javította a régiók innovációs stratégiáinak kialakítási módját. A kísérleti projektek e pozitív tapasztalatokra épülnek. A Bizottság a mai napon két pályázati felhívást tesz közzé:

1. pályázat: Testre szabott támogatás az ipari átalakulás által érintett régiók számára

Egyes régiók viselik a globalizáció költségeit anélkül, hogy eddig kiaknázták volna annak előnyeit. Ezek a régiók gyakran jelentős munkahelyveszteséget szenvedtek el, és sújthatja őket a megfelelő készségek hiánya, a magas munkaerőköltség és az ipar leépülése is.

Az e sajátos kihívásokkal szembesülő régiók a következőkre pályázhatnak:

1) A Bizottság több szervezeti egységének „regionális” munkacsoportokba szerveződött bizottsági szakértői által nyújtott testre szabott támogatás. A szakértők segíteni fogják a régiókat regionális gazdasági átalakítási stratégiák kidolgozásában.

A Bizottság a régiók sajátos szükségleteitől és erősségeitől függően külső szakértőket vesz fel, hogy csatlakozzanak a regionális csoportokhoz. A külső szakértők lehetnek például a pénzügyi eszközök szakértői, üzleti tanácsadók vagy a fejlett gyártási folyamatokkal foglalkozó kutatók. A Bizottság régiónként 200 000 EUR-ig terjedő forrást különít el az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) a külső szakértők bevonásával járó költségek fedezésére.

2) A Klaszterek és az Ipari Szerkezetváltás Európai Megfigyelőközpontja által biztosított kiegészítő támogatás abból a célból, hogy segítse a régiókat a klaszterpolitikák kialakításában, valamint a helyi cégek, a kutatóközpontok és a tudományos körök közötti kapcsolatok kiépítésében.

3) Az ERFA által biztosított, 300 000 EUR-ig terjedő támogatás a regionális gazdasági átalakítási stratégiák korai végrehajtásának támogatására, fejlesztésük terén kellő előrehaladást feltételezve.

A felhívás elsősorban az „átmeneti” és a „fejlettebb” régiókat célozza meg[1], és 5 régió kerül kiválasztásra. Az érdeklődés mértékétől függően a Bizottság megismételheti a felhívást, hogy új és hasonló mértékű költségvetéssel 5 további régiót válasszon ki.

2. pályázat: Régióközi partnerségek a versenyképes európai értékláncok kialakítása érdekében

E kísérleti projekt célja hitelképes régióközi projektek kereskedelmi hasznosítása és bővítése olyan kiemelt területeken, mint a nagy adathalmazok, a biogazdaság, az erőforrás-hatékonyság, az összekapcsolt mobilitás, az egészségügy és a tevékeny időskor vagy a kiberbiztonság.

A legalább négy különböző uniós ország regionális önkormányzatainak egyetemek, kutatóközpontok, klaszterek és vállalkozások bevonásával megvalósuló transznacionális partnerségei a projektek kidolgozásához és az új piacokhoz való hozzáféréshez pályázhatnak a Bizottság támogatására.

5–10 kiválasztott partnerség fog részesülni a Bizottságon belül, több tematikus szervezeti egység szakértőinek és külső szakértőknek a bevonásával létrehozott különleges csoportok által nyújtott testre szabott támogatásban. Az ERFA összesen 1 millió EUR-val fogja támogatni e partnerségek kialakítását.

Következő lépések:

A régiók 2017. október 31-ig pályázhatnak. A pályázati felhívások eredményeit december elején teszik közzé.

További információk

Inforegio – A pályázás módja

Tájékoztató – Intelligens szakosodásra irányuló kísérleti fellépések

Tájékoztató – Mit jelent az intelligens szakosodás?

2017. júliusi közlemény – Az innováció megerősítése Európa régióiban

2017. július: Tájékoztató – Az előttünk álló kihívások: az innováción alapuló növekedés fellendítése az EU régióiban

 

[1] Az „átmeneti” régiókban az egy főre eső GDP az uniós átlag 75%-a és 90%-a között helyezkedik el. A „fejlettebb” régiók esetében az egy főre eső GDP meghaladja az uniós átlag 90%-át.

IP/17/3501

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar