Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Sigurnosna unija: Komisija pojačava napore u borbi protiv nezakonitih sadržaja na internetu.

Bruxelles, 28. rujna 2017.

Europska komisija danas predstavlja smjernice i načela za internetske platforme kako bi se pojačalo prevenciju, otkrivanje i uklanjanje nezakonitih sadržaja na internetu koji potiču mržnju, nasilje i terorizam.

Kao što je najavljeno u pismu namjere predsjednika Junckera od 13. rujna, Europska komisija danas predstavlja smjernice i načela za internetske platforme. Europska komisija danas predstavlja smjernice i načela za internetske platforme kako bi se pojačalo prevenciju, otkrivanje i uklanjanje nezakonitih sadržaja na internetu koji potiču mržnju, nasilje i terorizam. Sve veća dostupnost i širenje terorističkog materijala i sadržaja na internetu koji potiču na nasilje i mržnju ozbiljna je prijetnja sigurnosti građana EU-a. Time se i podriva povjerenje građana u digitalno okruženje, koje je glavni pokretač inovacija, gospodarskog rasta i zapošljavanja.

Nastavljajući se na zaključke Europskog vijeća iz lipnja 2017., koje su ponovili i vođe skupina G7 i G20, predložene mjere prvi su element paketa mjera za borbu protiv terorizma koji je najavio predsjednik Juncker. One će pridonijeti povećanju učinkovitosti borbe protiv nezakonitih sadržaja i unaprijediti kontinuirani rad na stvaranju učinkovite i istinske sigurnosne unije EU-a i snažnijeg jedinstvenog digitalnog tržišta.

Potpredsjednik zadužen za jedinstveno digitalno tržište, Andrus Ansip, izjavio je: „Dajemo čvrst odgovor EU-a na izazov nezakonitih sadržaja na internetu. Internetskim platformama olakšavamo ispunjavanje njihovih obveza, u bliskoj suradnji s tijelima za provedbu zakona i civilnim društvom. Naše smjernice uključuju zaštitne mehanizme kako bismo spriječili prekomjerno uklanjanje i osigurali transparentnost i zaštitu temeljnih prava kao što je sloboda govora.”

Vera Jourová, povjerenica EU-a za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova izjavila je: „Vladavina prava vrijedi na internetu jednako kao i izvan njega. Ne možemo prihvatiti digitalni divlji zapad, i moramo djelovati. Kodeks postupanja koji sam dogovorila s Facebookom, Twitterom, Google-om i Microsoftom pokazuje da samoregulatorni pristup može poslužiti kao dobar primjer i dati rezultate. Međutim ako tehnološka poduzeća ne postignu tražene rezultate, mi ćemo to učiniti.”

Julian King, povjerenik EU-a za sigurnosnu uniju, izjavio je:„Digitalni svijet nudi potpuno nove mogućnosti, ali u pogrešnim rukama predstavlja ozbiljnu prijetnju našoj sigurnosti.” Internetska poduzeća igraju središnju ulogu u uklanjanju terorističkog materijala na internetu pojačavajući svoje napore i pokazujući korporativnu društvenu odgovornost za digitalno doba.”

Mariya Gabriel, povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo, izjavila je: „Komisija je odlučila temeljito riješiti problem nezakonitog sadržaja na internetu. Ta situacija nije održiva: u više od 28 % slučajeva internetskim platformama treba više od jednog tjedna za uklanjanje nezakonitih sadržaja. Danas šaljemo jasnu poruku platformama da moraju djelovati odgovornije. To je od ključne važnosti za građane i za razvoj platformi.” 

S porastom nezakonitih sadržaja na internetu, uključujući terorističku propagandu, ksenofobni i rasistički govor kojim se potiče na nasilje i mržnju, internetske platforme igraju sve važniju ulogu i trebaju pojačati svoju društvenu odgovornost. Danas objavljene nove smjernice poziv su internetskim platformama da još više pojačaju svoje napore u sprečavanju širenja nezakonitih sadržaja. S obzirom na njihovu sve važniju ulogu u pružanju pristupa informacijama Komisija očekuje od internetskih platformi da u sljedećih nekoliko mjeseci počnu brzo djelovati, osobito u području terorizma i nezakonitog govora mržnje (koji je već nezakonit prema zakonodavstvu EU-a, i na internetu i izvan njega).

Proaktivno i učinkovito uklanjanje nezakonitih sadržaja

Kao prvi korak učinkovite borbe protiv nezakonitih sadržaja na internetu Komisija predlaže zajedničke instrumente za brzo i proaktivno otkrivanje, uklanjanje i sprečavanje ponovnog pojavljivanja takvih sadržaja:

  • Otkrivanje i prijavljivanje: Internetske platforme trebale bi bliže surađivati s nacionalnim nadležnim tijelima tako što će uspostaviti kontaktne točke kako bi osigurale da ih se može brzo kontaktirati radi uklanjanja nezakonitih sadržaja. Kako bi se ubrzalo otkrivanje, internetske platforme potiču se na bližu suradnju s provjerenim dojavljivačima tj. specijaliziranim subjektima koji imaju stručno znanje o tome što je nezakonit sadržaj. Osim toga trebali bi uspostaviti lako dostupne mehanizme koji će omogućiti korisnicima da prijavljuju nezakonite sadržaje i investirati u tehnologije za automatsko otkrivanje.
  • Učinkovito uklanjanje: Nezakoniti sadržaji trebali bi se uklanjati što je brže moguće i, ako je u pitanju moguća ozbiljna šteta, za to mogu biti utvrđeni posebni rokovi, primjerice u slučajevima poticanja terorističkih djela. Komisija će detaljnije analizirati pitanje utvrđivanja rokova. Platforme bi svojim korisnicima trebale jasno objasniti svoju politiku u pogledu sadržaja i objaviti izvješća o transparentnosti s detaljnim podacima o broju i vrstama primljenih dojava. Internetska poduzeća trebala bi uvesti i zaštitne mehanizme kako bi se spriječio rizik od prekomjernog uklanjanja.
  • Sprečavanje ponovnog pojavljivanja: Platforme bi trebale poduzeti mjere za odvraćanje korisnika od ponovnog učitavanja nezakonitih sadržaja. Komisija snažno potiče daljnju upotrebu i razvoj automatskih alata za sprečavanje ponovnog pojavljivanja prethodno uklonjenih sadržaja.

Sljedeći koraci

Današnja komunikacija prvi je korak, a inicijative koje će slijediti ovisit će o mjerama koje internetske platforme poduzmu da bi proaktivno provele smjernice. Komisija će u sljedećih nekoliko mjeseci pažljivo pratiti napredak koji internetske platforme postižu i ocjenjivati jesu li potrebne dodatne mjere kako bi se osiguralo brzo i proaktivno otkrivanje i uklanjanje nezakonitih sadržaja na internetu, uključujući i moguće zakonodavne mjere kao dopunu postojećem regulatornom okviru. Taj će rad biti dovršen do svibnja 2018.

Kontekst

Europska unija već je odgovorila na izazov nezakonitih sadržaja na internetu obvezujućim i neobvezujućim mjerama. Drugi odgovori politika EU-a uključuju Direktivu o suzbijanju seksualnog zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja djece i dječje pornografije, Direktivu o borbi protiv terorizma te predložene reforme pravila EU-a o autorskim pravima i Direktivu o audiovizualnim medijskim uslugama (engl. AVMSD), koja je također dio Strategije jedinstvenog digitalnog tržišta.

Te zakonodavne mjere dopunjene su nizom nezakonodavnih instrumenata koje će biti poduprte mjerama navedenima u današnjoj Komunikaciji kao što su Kodeks postupanja za borbu protiv nezakonitoga govora mržnje na internetu, rad Internetskog foruma EU-a o borbi protiv terorističke propagande ili Memorandum o razumijevanju o prodaji krivotvorenih proizvoda putem interneta. Europska strategija za bolji internet za djecu jest samoregulatorna inicijativa u cilju poboljšanja internetskog okruženja za djecu i mlade.

Dodatne informacije

Pitanja i odgovori


Odgovornost internetskih posrednika

IP/17/3493

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar