Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Az Európai Számvevőszék immár a tizedik egymást követő alkalommal hagyta jóvá az uniós beszámolót, ami kedvező fényt vet az uniós kiadásokra

Brüsszel, 2017. szeptember 28.

Az Európai Számvevőszék immár a tizedik egymást követő évben állított ki jó bizonyítványt az uniós költségvetés végrehajtásáról, amelyet megbízhatónak és valósnak minősített.

A Számvevőszék emellett a kiadások minden területén a korábbinál kevesebb hibát tárt fel, így a teljes 2016. évi végső hibaszint jelentős mértékben az előző évi alatt marad. A hibaarány az uniós kiadások mintegy fele esetében nem érte el még a Számvevőszék által lényegesnek tartott szintet sem. A költségvetés bevételi oldalán a Számvevőszék nem tárt fel hibát. A Számvevőszék ezért a kifizetésekről adott véleményét az első alkalommal „korlátozott záradékkal” láthatta el.

Günther H. Oettinger, a költségvetésért és az emberi erőforrásokért felelős uniós biztos a következőket nyilatkozta: „Az Európai Számvevőszék jelentése azt mutatja, hogy erőfeszítéseink meghozzák gyümölcsüket – az uniós források felhasználása a korábbiaknál hatékonyabb, ami a polgárok és a vállalkozások érdekeit szolgálja.Természetesen itt nem állunk meg – a tagállamokkal és a kedvezményezettekkel együtt tovább dolgozunk, hiszen az uniós költségvetésben minden euró számít.”

Az Európai Számvevőszék ma közzétett 2016. évi éves jelentése hangsúlyozza, hogy jelentősen javult az uniós költségvetés felhasználása. A Számvevőszék emellett arra ösztönzi a Bizottságot, hogy továbbra is összpontosítson a teljesítményre és az egyszerűsítésre – tehát a Számvevőszék támogatja a Bizottság által választott irányt.

Egyszerűsítés – a teljesítmény javításának eszköze

A szabályok egyszerűsítése a hibaszám csökkenését és az uniós források hatékonyságának növekedését eredményezi. 2016 szeptemberében a Bizottság ambiciózus javaslatot terjesztett elő pénzügyi szabályainak egyszerűsítésére. A végleges szabályokról jelenleg folynak a tárgyalások az Európai Parlament és a Tanács között, és a szöveg várhatóan rövidesen elfogadásra kerül.

A bizottsági erőfeszítések azonban nem állnak itt meg. A következő hosszú távú költségvetés kapcsán a felek további egyszerűsítésről tárgyalnak, a 2017 júniusában közzétett, az EU pénzügyeinek jövőjéről szóló vitaanyag alapján. A vita előmozdítása érdekében az idei év elején egy független szakpolitikai szakértőkből álló, Siim Kallas volt biztos elnökletével működő csoport további javaslatokat terjesztett elő az uniós forrásokhoz való hozzáférés jövőbeli egyszerűsítésére.

Az uniós kiadások hozzáadott értéke

Az uniós kiadások hatékonyabbá tételének egyik fontos módja az, ha biztosítjuk, hogy minden egyes, az uniós költségvetésből származó euró hozzáadott értéket teremtsen. Ez kulcsfontosságú olyankor, amikor az EU minden eddiginél többet tesz polgárai oltalmazása, védelme és pozíciójuk megerősítése érdekében, miközben a források továbbra is szűkösek. Az uniós költségvetés jövőjéről folytatott vita egyik legfontosabb kérdése az, miként lehet magasabb uniós hozzáadott értéket teremteni. A témáról szóló, az Európai Bizottság által 2017. szeptember 25-én megrendezett konferencia célja a lehetséges válaszok meghatározása volt.

A tagállamokkal folytatott együttműködés fokozása

Az uniós kiadások 80%-a tagállami kezelésben van, és a Bizottság szorosan együttműködik azokkal a források hatékony és eredményes felhasználásának biztosításában. A Bizottság átadja az uniós források tényleges felhasználásáért felelős nemzeti hatóságoknak a bevált gyakorlatokat, útmutatást nyújt és képzéseket szervez a részükre. A cél a hibák megelőzése azáltal, hogy a tagállamok mielőbb felismerik, jelentik és javítják a szabálytalanságokat, és ezáltal nem teszik kockára az őket megillető forrásokat.

A nem megfelelően felhasznált uniós források visszafizettetése

Amennyiben az uniós pénzek nem megfelelően kerülnek felhasználásra, a Bizottság intézkedik a korrekcióról – 2016-ban a Bizottság 3,4 milliárd eurót fizettetett ily módon vissza. A 2016. évi éves bizottsági irányítási és teljesítményjelentésben foglalt becslés szerint a ténylegesen kockázatnak kitett összeg – a későbbi korrekciók és visszafizettetések hatását is figyelembe véve – nem éri el a teljes érintett kiadások 2%-át.

Háttér-információk

Az Európai Számvevőszék éves jelentésének közzététele elindítja az uniós költségvetésre vonatkozó éves mentesítési eljárást. A folyamat megalapozása érdekében a Bizottság 2017 júliusában elfogadta a 2016. évi uniós költségvetés végrehajtásáról szóló éves irányítási és teljesítményjelentését. Ez a jelentés megerősíti, hogy a 2016. évi uniós költségvetés hozzájárult az Európai Unió politikai prioritásainak megvalósításához, hozzáadott értéket teremtett az uniós polgárok számára, és az uniós szabályokkal összhangban került felhasználásra.

A becsült hibaszint nem azt méri, hogy mekkora volt a csalás, az eredménytelenség vagy a pazarlás. Mindössze azt mutatja, hogy mekkora összeg került kifizetésre az uniós költségvetésből oly módon, hogy bizonyos szabályok nem teljesültek.

További információk:

-Éves irányítási és teljesítményjelentés

Vitaanyag az Európai Unió pénzügyeinek jövőjéről

A magas szintű munkacsoport jelentése az egyszerűsítésről

- A Számvevőszék éves jelentése a 2016. évi költségvetés végrehajtásáról

IP/17/3490

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar