Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Kettős élelmiszer-minőség: a Bizottság útmutatója a tisztességtelen gyakorlatok hatékonyabb tagállami kezeléséről

Brüsszel, 2017. szeptember 26.

A Bizottság a mai napon – a Juncker elnök által az Unió helyzetéről szóló idei értékelő beszédben tett bejelentésnek megfelelően – útmutatót adott ki az uniós élelmiszerjog és fogyasztóvédelmi jog kettős minőségű élelmiszerekre történő alkalmazásáról.

1

Az útmutató segít meghatározni a nemzeti hatóságoknak, hogy uniós jogba ütközik-e, ha egy vállalkozás a különböző országokban eltérő minőségben értékesíti termékeit.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Unió helyzetéről szóló idei értékelő beszéd alkalmával leszögezte: „Nem fogadom el, hogy Európa egyes részein azonos csomagolással és márkajelzéssel alacsonyabb minőségű élelmiszereket árulnak az embereknek. Erősebb hatáskört kell biztosítanunk a nemzeti hatóságok számára ahhoz, hogy mindenhol felszámolják ezeket a jogellenes gyakorlatokat.”

Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos így nyilatkozott: „Ha két különböző termék azonos márkajelzéssel ellátva kerül forgalomba, azzal megvalósul a fogyasztók tisztességtelen megtévesztése. Ez egyértelmű példája annak, hogy a határon átnyúló problémákat csak uniós szintű együttműködéssel oldhatjuk meg. A tagállamok túl sokáig keresték hasztalanul a gyógymódot a problémára. Eltökélt vagyok aziránt, hogy ennek az uniós jog szerint tilos gyakorlatnak véget vessünk, és elérjük, hogy valamennyi fogyasztó egyenlő elbánásban részesüljön."

Az útmutató felsorolja, majd részletesen kifejti, melyek azok a uniós élelmiszeripari és fogyasztóvédelmi jogi előírások, amelyeket a hatóságoknak a kettős termékminőség fennállásának vizsgálatakor figyelembe kell venniük:

Az útmutató e jogszabályok alapján lépésről lépésre bemutatja, miként állapíthatják meg a nemzeti fogyasztóvédelmi és élelmiszeripari hatóságok, hogy a termelők megsértik-e ezeket a jogszabályokat. Amennyiben a jogsértés határon átnyúló jellegű, a fogyasztóvédelmi hatóságok az európai szintű fogyasztóvédelmi együttműködési hálózat útján léphetnek fel.

Az uniós jog vállalkozásokkal történő betartatása a nemzeti fogyasztóvédelmi és élelmiszeripari hatóságok feladata. A hatóságokat azonban az Európai Bizottság ezzel az útmutatóval és különböző munkafolyamatokkal elkötelezetten segíti.

Egyéb bizottsági intézkedések

Az iránymutatáson túlmenően a Bizottság dolgozik az élelmiszeripari termékek hatékonyabb összehasonlító tesztelésére irányuló módszertan kialakításán is azzal a céllal, hogy a tagállamok e kérdés megvitatása során minden országban azonos, megbízható és közös tudományos alapokra támaszkodhassanak. A módszertan kidolgozásához a Bizottság egymillió eurót bocsátott a Közös Kutatóközpont (JRC) rendelkezésére.

A Bizottság további erőfeszítéseket finanszíroz a bizonyítékgyűjtés és a jogérvényesítés területén: egymillió eurótt nyújt a tagállamoknak tanulmányok és jogérvényesítési intézkedések finanszírozásához.

A Bizottság párbeszédet indított a termelői és a márkaszövetségekkel, amelyek idén őszre magatartási kódex kidolgozását vállalták.

Október 13-án a Bizottság részt vesz azon a fogyasztói csúcstalálkozón, amelyet a szlovák és a cseh kormány rendez Pozsonyban a kettős élelmiszer-minőségről szóló magas szintű miniszteri értekezlet formájában. A Bizottság emellett szeptemberben és novemberben műhelytalálkozókat is szervez a fogyasztóvédelmi és élelmiszer-biztonsági hatóságok részvételével.

További információk

Útmutató az uniós élelmiszerjog és fogyasztóvédelmi jog alkalmazásáról

Tájékoztató az útmutatóról

Tájékoztató a kettős minőségű termékekről az Unió helyzetéről szóló értékelő beszéddel kapcsolatban

 

IP/17/3403

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar