Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Acordurile comerciale stimulează sectorul agroalimentar al UE

Bruxelles, 27 februarie 2017

Conform unui studiu recent, acordurile comerciale pot contribui la creșterea vânzărilor și pot sprijini crearea de locuri de muncă în sectorul agroalimentar al UE.

Rezultatele unui nou studiu independent realizat în numele Comisiei Europene arată că acordurile comerciale au contribuit la stimularea exporturilor de produse agricole din UE și au sprijinit ocuparea forței de muncă în sectorul agroalimentar și în alte sectoare ale economiei. Au fost studiate în detaliu acordurile comerciale cu trei țări - Mexic, Coreea de Sud și Elveția.

Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat pe această temă: „Doar aceste trei acorduri au permis o creștere a volumului exporturilor de produse agroalimentare din UE cu peste un miliard EUR și au generat o valoare adăugată în sectorul agroalimentar de 600 milioane EUR. Conform acestui studiu, un fapt la fel de important este că această creștere a exporturilor a contribuit la asigurarea în total a mii de locuri de muncă în toată UE, din care cea mai mare parte în sectorul agroalimentar, inclusiv în agricultura primară. Aceste cifre sunt o dovadă clară a faptului că acordurile comerciale ambițioase și echilibrate au un efect pozitiv asupra industriei alimentare și agriculturii europene”.

Comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström a declarat: „Negociate corect, acordurile comerciale reprezintă o forță a binelui pentru agricultorii și pentru producătorii noștri de alimente. De asemenea, studiul oferă informații importante în privința modului în care putem continua să reducem birocrația inutilă și să eliminăm barierele în negocierile noastre comerciale în viitor.”

Studiul arată că acordurile au contribuit la intensificarea schimburilor comerciale în ambele direcții, cu creșterea exporturilor UE și cu creșterea importurilor de produse din aceste trei țări, oferind consumatorilor și întreprinderilor din UE un acces sporit la produse agroalimentare.

Este de notat faptul că această creștere a importurilor are un impact redus asupra producției din interiorul UE. În schimb, ea reflectă în principal înlocuirea importurilor din alte țări terțe sau o creștere a consumului în UE.

Mai exact, în raport cu cele trei acorduri, studiul arată că:

  • Prin acordul între UE și Mexic, în 2013, la trei ani după ce ambele părți au eliminat toate barierele comerciale pe care s-au angajat să le elimine în cadrul acordului, exporturile de produse agroalimentare ale UE au crescut cu 105 milioane EUR. Majoritatea acestor exporturi constau în produse alimentare procesate și băuturi. Importurile suplimentare în valoare de 316 milioane EUR efectuate în același an constau în principal în produse primare. De asemenea, studiul a identificat posibilități pentru eliminarea altor tarife și bariere existente în sectorul agricol al UE. Acest aspect este în curs de examinare în cadrul negocierilor pentru modernizarea acordului UE - Mexic.
  • Cu toate că nu este încă pe deplin pus în aplicare, acordul de liber schimb (ALS) UE-Coreea de Sud a determinat o creștere a exporturilor de produse agroalimentare din UE în 2015 (ultimul an pentru care sunt disponibile date) în valoare de 439 milioane EUR, în cea mai mare parte sub formă de produse primare. Importurile suplimentare în valoare de 116 milioane EUR efectuate în același an constau în principal în produse alimentare procesate și băuturi.
  • Acordurile comerciale UE-Elveția privind produsele agricole și produsele agricole procesate au generat împreună o creștere cu 532 de milioane EUR a exporturilor de produse agroalimentare din UE în 2010, adică la trei ani după ce au fost puse integral în aplicare. Majoritatea acestor exporturi au fost sub formă de produse alimentare procesate și băuturi. Importurile suplimentare în valoare de 1,17 milioane EUR constau în principal în produse primare.

Studiul subliniază importanța de a urmări îndeaproape negocierile comerciale ale principalilor noștri competitori pentru a garanta că UE nu rămâne în urmă în privința condițiilor de acces la piețe importante pentru produsele agroalimentare. Din studiu rezultă, de asemenea, că acordurile ambițioase mai recente, precum UE-Coreea, care a intrat în vigoare în 2011, au un impact pozitiv mai mare decât acordurile mai vechi și mai puțin cuprinzătoare, precum acordul UE-Mexic din anul 2000. Acesta reprezintă un indiciu al ameliorării calității și a eficacității acordurilor comerciale ale UE în privința înlăturării barierelor și al succesului în îmbunătățirea competitivității sectorului.

De asemenea, studiul subliniază importanța campaniilor UE de promovare și informare pentru a sprijini accesul exportatorilor din UE la piețele noi și pentru a sprijini intensificarea activităților economice pe piețele existente. Comisia și-a sporit în mod considerabil bugetul dedicat promovării, comisarul Hogan efectuând deja vizite la nivel înalt în șase țări (Columbia și Mexic, China și Japonia, Vietnam și Indonezia) pentru promovarea produselor agroalimentare ale UE și pentru a oferi întreprinderilor și organizațiilor din UE șansa de a găsi noi oportunități pentru activități economice în aceste țări. Următoarea vizită de acest fel va avea loc în luna mai în Canada – care tocmai a încheiat propriul său acord comercial cu UE. Comisarul UE pentru comerț Malmström va efectua, de asemenea, o vizită în Canada în luna martie, precum și în Singapore (altă țară cu care UE a încheiat recent un acord comercial) și în Mexic mai târziu în cursul primăverii.

Exporturile de produse agroalimentare din UE au atins niveluri record în anul 2016

Cele trei acorduri comerciale și-au adus, de asemenea, contribuția la faptul că anul 2016 a fost un an record pentru exporturile de produse agroalimentare din UE, valoarea totală a exporturilor atingând 130,7 miliarde EUR, cu 1,7 miliarde EUR mai mult decât în 2015. Cele mai mari creșteri ale exporturilor anuale au fost cele cu destinația SUA (+ 1,26 miliarde EUR) și China (+1,06 miliarde EUR). În același timp, valoarea importurilor de produse agroalimentare ale UE a scăzut cu 1,5 %, ajungând la 112 miliarde EUR. În anul 2016, sectorul agroalimentar a reprezentat 7,5 % din totalul exporturilor de mărfuri ale UE; 6,6 % din ansamblul mărfurilor importate sunt produse agroalimentare. Cu un surplus de 18,8 miliarde EUR, sectorul agroalimentar reprezintă aproape jumătate din excedentul comercial global al Uniunii Europene, care s-a ridicat la 39,3 miliarde EUR în 2016.

Context

Studiul a fost realizat în numele Comisiei de către de către societatea de consultanță independentă Copenhagen Economics, care a examinat impactul asupra exporturilor de produse agroalimentare al celor trei tipuri diferite de acorduri comerciale: acorduri vechi de „primă generație”, precum cel cu încheiat cu Mexicul, acorduri profunde și cuprinzătoare de nouă generație, precum cel încheiat cu Coreea de Sud, și acorduri sectoriale specifice, precum cele încheiate cu Elveția.

Pentru informații suplimentare

Întrebări și răspunsuri

Versiunea integrală a studiului: Impactul acordurilor comerciale ale UE asupra sectorului agricol

Pentru informații suplimentare cu privire la acordul comercial dintre UE și Mexic

Pentru informații suplimentare cu privire la acordul de liber schimb UE-Coreea de Sud

Pentru informații suplimentare cu privire la acordul comercial dintre UE și Elveția

IP/17/339

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar