Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Az első nyár roamingdíjak nélkül: az európaiak jól járnak az új szabályokkal

Brüsszel, 2017. szeptember 26.

Már az első, roamingdíjak nélküli nyárból látható, hogy az európaiak ismerik az új szabályokat, és EU-n belüli külföldi utazásaik során kezdik megváltoztatni telefonhasználati szokásaikat.

Egy ma közzétett Eurobarométer gyorsfelmérés szerint az európaiak nagy többsége felismeri a többletdíj nélküli roaming előnyeit. A 2017. június 15. óta hatályos új uniós roamingszabályoknak köszönhetően a fogyasztók EU-n belüli külföldi útjaik során épp úgy használhatják mobiljukat, mint otthon, többletdíj nélkül. A felmérés azt mutatta, hogy az európaiak 71%-a tudatában van annak, hogy a roamingdíjak megszűntek, 72%-uk pedig azt gondolja, ő vagy valamely ismerőse jól jár ezzel. Az új szabályok ismertsége a június 15. után utazók körében 86%-ra emelkedett.

Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős alelnök a következőket nyilatkozta: „Látjuk, hogy az emberek az EU-n belüli utazásaik során ugyanúgy szeretik használni mobiljukat, mint otthon, anélkül, hogy előre félniük kellene a számlától. A mobilszolgáltatók a többletkereslet kielégítésére hálózati beruházásokba kezdtek. Új uniós távközlési szabályaink elő fogják segíteni az ilyen beruházásokat, ezért az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak a lehető leghamarabb sort kell keríteniük elfogadásukra.”

Mariya Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos így fogalmazott: „Ez újabb példa arra, hogy az EU ténylegesen javítja az európai polgárok életét. A többletdíj nélküli roaming működik: az ügyfelek szeretik, a fogyasztás nő , a mobilszolgáltatások iránti kereslet igen magas az EU-n belüli utazások során. Fogyasztók és szolgáltatók számára egyaránt előnyös.”

Az utazók kezdik megváltoztatni telefonhasználati szokásaikat

A roaminggal kapcsolatban augusztus végén, a fő nyaralási időszak után Eurobarométer gyorsfelmérést készítettünk. Az eredmények alapján az utazók már ezen az első, EU-n belüli roamingdíjak nélküli nyáron kezdték megváltoztatni telefonhasználati szokásaikat külföldi útjaikon:

  • Az EU-n belül utazók körében 2017. június 15. után a megelőző hónapokhoz képest kétszeresére (15%-ról 31%-ra) nőtt a külföldön is az otthoni gyakorisággal mobilnetezők aránya. 
  • Az EU-n belül utazók körében 2017. június 15. után a megelőző hónapokhoz képest a felére csökkent a külföldön sosem mobilnetezők aránya (42%-ról 21%-ra).
  • A külföldi mobilhasználat visszafogása egyre kevésbé jellemző: június 15. óta az utazók még kisebb része kapcsolja ki mobilját (12% a 20% helyett).
  • Ugyanakkor az EU-n belül utazók 60%-a az otthoni gyakorisághoz képest 2017. június 15. után is visszafogta külföldi mobiltelefon-használatát.

A roamingdíjak eltörlésének a külföldi telefonhasználatra gyakorolt hatását alátámasztja egy 2014-es Eurobarométer felmérés is, amelyből megállapítható, hogy akkor még korlátozottabb volt a roaming használata, mint a 2017. június 15. előtti hónapokban.

A szolgáltatók az adatroaming és a hívások növekedéséről számolnak be

A mobilszolgáltatók már érzékelik az utazók fogyasztási szokásainak megváltozását hálózataikban. Több szolgáltató arról számolt be, hogy az utazóknak köszönhetően 2016 nyarához képest megtöbbszöröződött (3–6-szorosára, vagy még ennél is jobban nőtt) az adatforgalom. E növekedést részben a hazai fogyasztók éves adatfogyasztásának szokásos növekedése okozta, jelentős részben viszont az új roamingszabályokra vezethető vissza. A roaminghívások növekedése, noha nem ilyen kiemelkedő, szintén jelentős. A mobilszolgáltatók az utazók által keltett többletkeresletre reagálva komoly hálózati beruházásokba kezdtek az idegenforgalmi övezetekben.

A Bizottság továbbra is figyelemmel kíséri a végrehajtást

Az első külön roamingdíjak nélküli nyár után megállapítható, hogy a mobilszolgáltatók általában betartják az új szabályokat. A Bizottság a végrehajtásért közvetlenül felelős nemzeti szabályozó hatóságokkal szorosan együttműködve továbbra is figyelemmel kíséri a tagállami mobilpiacok fejleményeit annak biztosítására, hogy a mobilszolgáltatók továbbra is betartsák az új szabályokat, és a fogyasztók kihasználhassák a roamingdíjak eltörlésének előnyeit.

Háttér-információk

Az európaiak az EU-n belüli utazásaik során 2017. június 15. óta külön roamingdíjak nélkül használhatják mobiltelefonjukat (hívásra, sms-ezésre és adatforgalomra). Ez azt jelenti, hogy az utazók útjuk során ugyanúgy használhatják mobiljukat, mint otthon, anélkül, hogy félniük kellene a magas telefonszámlától.

A Bizottság ezt megelőzően már egy évtizede dolgozott azon, hogy csökkentse és végül eltörölje a roamingdíjakat, amelyeket a távközlési szolgáltatók minden egyes alkalommal felszámítottak ügyfeleiknek, amikor azok üzleti útra vagy turistaként másik uniós országba utaztak, és ott mobiltelefonjukat használták. 2007 és 2016 között a roamingdíjak több mint 90%-kal csökkentek, utoljára 2016 áprilisában. 2015-ben az Európai Parlament és a Tanács az Európai Bizottság javaslatát követve megállapodott az EU-n belül utazókat érintő roamingdíjak eltörléséről. Ennek megvalósítása érdekében a Bizottság – az Európai Parlament és a Tanács megbízatása alapján – 2016 decemberében elfogadta a méltányos használatra vonatkozó feltételeket és az úgynevezett fenntarthatósági mechanizmust, és javaslatot terjesztett elő az új nagykereskedelmi roamingdíjakról.

További információk

Online roaming
Három uniós intézmény közös nyilatkozata
Gyakran feltett kérdések
Általános tájékoztató a roamingdíjak felszámolásáról
Részletes tájékoztató: Hogyan működik mindez a gyakorlatban?
#roaming

IP/17/3241

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar