Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

UE va lansa o alianță mondială pentru excluderea instrumentelor de tortură din schimburile comerciale

Bruxelles, 7 septembrie 2017

Comisarul UE pentru comerț, Cecilia Malmström, a anunțat astăzi că UE va lansa o alianță internațională pentru excluderea instrumentelor de tortură din schimburile comerciale.

Inițiativa – rod al eforturilor depuse împreună cu Argentina și Mongolia – urmărește să pună capăt comerțului cu bunuri utilizate pentru tortură sau pentru a impune pedeapsa capitală și va fi lansată la 18 septembrie, cu ocazia săptămânii Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite de la New York.

Alianța pentru eliminarea instrumentelor de tortură din schimburile comerciale este rezultatul unui efort global al țărilor din întreaga lume de a stopa comerțul cu bunuri utilizate pentru tortură sau pentru impunerea pedepsei cu moartea. Deși dreptul internațional interzice tortura în toate circumstanțele, pe întreg mapamondul se comercializează în continuare instrumente de tortură și de execuție. Printre acestea se numără bastoanele cu țepi de metal, centurile cu electroșocuri și cleștii care se prind de talie sau de un membru și electrocutează, substanțele chimice folosite pentru execuții și sistemele de injectare forțată aferente.

„Aceste produse nu au alt scop decât să provoace dureri îngrozitoare și să ucidă ființe umane. Nu ar trebui să tolerăm niciodată ca ele să fie comercializate ca orice altă marfă. Este timpul să întreprindem acțiuni concrete pentru a suprima acest comerț condamnabil”, a declarat comisarul Malmström.

„Legislația proprie UE în domeniu a avut rezultate pozitive, însă producătorii acestui tip de bunuri încearcă să o eludeze. Cu cât sunt mai multe țări care se angajează să coopereze, cu atât vom fi mai eficienți. În timpul mandatului meu de comisar și de membru al Parlamentului European, am avut de multe ori ocazia să discut cu victime ale torturii – refugiați, persoane deținute pentru convingerile lor, deținuți condamnați la moarte. Sunt convinsă că politica comercială poate servi la consolidarea drepturilor omului peste tot în lume”, a adăugat comisarul Malmström.

Lansarea, care va avea loc în 18 septembrie la sediul ONU, este rezultatul unui efort comun al UE, al Argentinei și al Mongoliei, iar în cadrul ei se va adopta o declarație politică comună a mai multor țări (site-ul internet al alianței – www.torturefreetrade.org – este acum disponibil online). Se estimează că acestora li se vor alătura în ziua lansării în jur de 50 de țări membre ale ONU din întreaga lume – Africa, America de Nord și de Sud, Asia și Europa. Alianța ar putea servi drept bază a unei cooperări mai extinse a ONU în acest domeniu.

Țările care vor deveni membre ale alianței vor accepta cele patru direcții de acțiune ale acesteia:

  • să ia măsuri pentru controlul și restricționarea exporturilor acestor produse;
  • să doteze autoritățile vamale cu instrumente adecvate. Alianța va crea o platformă pentru monitorizarea fluxurilor comerciale, pentru schimbul de informații și pentru identificarea produselor noi;
  • să pună la dispoziție asistență tehnică pentru a ajuta țările să elaboreze și să implementeze legi prin care să se interzică acest tip de comerț;
  • să facă schimb de practici pentru a eficientiza sistemele de control și de asigurare a punerii în aplicare.

UE și-a luat angajamentul de a proteja drepturile omului, de a lupta contra torturii și pentru abolirea pedepsei cu moartea. Legislația aspră a Uniunii în domeniul comerțului cu bunuri utilizate pentru tortură sau pentru impunerea pedepsei cu moartea a obținut deja rezultate. În parte drept consecință a normelor mai stricte ale UE, medicamentele folosite în injecții letale au devenit mai greu de procurat și mai scumpe.

Însă legislația UE se aplică numai în Europa. Producătorii și comercianții acestor bunuri încearcă să eludeze legislația UE, drept care, cu cât sunt mai multe țări care se angajează să interzică exportul de astfel de bunuri, cu atât vor fi mai eficace eforturile depuse pentru a pune capăt comerțului cu acestea. Alianța care urmează să se lanseze este o modalitate de a întreprinde acțiuni concrete și de a lua măsuri specifice pentru a stopa comerțul cu astfel de bunuri la nivel mondial, obținerea lor devenind astfel mult mai dificilă.

Context

Unul dintre obiectivele politicii externe a UE este de a promova respectarea drepturilor fundamentale. Angajamentul său de a face să înceteze actele de tortură și de a aboli pedeapsa cu moartea s-a concretizat încă din 2005 în măsuri de împiedicare a comerțului cu bunuri care pot fi utilizate pentru a impune pedeapsa capitală, pentru tortură sau pentru alte tratamente cu cruzime, inumane sau degradante.

UE a elaborat o listă a produselor interzise și a prevăzut, de asemenea, un mecanism accelerat pentru a se asigura că pot fi interzise noi produse de acest tip. Ea a instituit norme de control al exporturilor pentru a preveni folosirea medicamentelor menționate în lista respectivă în scopul de a impune pedeapsa capitală și a interzis furnizarea de servicii de intermediere legate de oricare dintre bunurile incluse pe listă și sprijinul tehnic pentru țările terțe. Anul trecut, UE și-a înăsprit și mai mult legislația în domeniu, pentru a se asigura că aceasta include prevederi care interzic tranzitul pe teritoriul UE și în porturi, precum și promovarea, la târgurile comerciale de exemplu.

Pentru informații suplimentare

Site-ul internet al Alianței pentru excluderea instrumentelor de tortură din schimburile comerciale, incluzând informații cu privire la obiectivele alianței și la înregistrarea la evenimentul de lansare.

Pe EbS sunt disponibile spre descărcare fotografii și materiale video, inclusiv imagini cu instrumente de tortură și un interviu cu comisarul Malmström.

IP/17/3088

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar