Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Az EU globális szövetséget hoz létre a kínzóeszközök kereskedelmének beszüntetéséért

Brüsszel, 2017. szeptember 7.

Az EU kereskedelempolitikáért felelős biztosa, Cecilia Malmström a mai napon bejelentette, hogy az EU nemzetközi szövetséget hoz létre a kínzóeszközök kereskedelmének beszüntetéséért.

E kezdeményezés – amely az EU, Argentína és Mongólia közös erőfeszítéseinek eredménye – a halálbüntetés és kínzás céljából használt áruk kereskedelmének megszüntetésére irányul, és hivatalosan az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlésének hetében, szeptember 18-án alakul meg New Yorkban.

A Kínzóeszközök Kereskedelmének Beszüntetését Célzó Szövetség a világ országainak arra irányuló globális erőfeszítései nyomán jön létre, hogy véget vessenek a kínzás és halálbüntetés céljára használt áruk kereskedelmének. A nemzetközi jog minden körülmények között tiltja a kínzást. Ennek ellenére azonban még világszerte forgalmaznak halált vagy fájdalmat okozó eszközöket. Ezek közé tartoznak többek között a fémtüskés rendőrbotok, az elektromos sokkolóövek, az áramütés előidézése közben az embereket a derekuknál vagy végtagjaiknál megragadó fogóeszközök, továbbá az emberek kivégzéséhez használt vegyi anyagok és a hozzájuk tartozó automatikus fecskendőrendszerek.

„E termékek semmi másra nem szolgálnak, mint hogy szörnyű fájdalmat okozzanak és embereket öljenek. Semmiképpen nem engedhetjük, hogy az ilyen termékeket ugyanúgy forgalmazzák, mint az összes többi hétköznapi árucikket. Ideje konkrét lépéseket tennünk az ilyen alantas célú kereskedelem megszüntetése érdekében” – nyilatkozta Malmström biztos.

„Az EU e területre vonatkozó saját jogszabályai eredményesnek bizonyultak, a szóban forgó áruk gyártói azonban igyekeznek a szabályokat kijátszani. Minél több ország működik együtt a Szövetséghez való csatlakozása útján, annál hatékonyabbak leszünk. Amióta biztosként és európai parlamenti képviselőként tevékenykedem, számos alkalommal találkoztam kínzás áldozataival – menekültekkel, lelkiismereti foglyokkal, siralomházban tengődő elítéltekkel. Meggyőződésem, hogy a kereskedelempolitikát is eszközül használhatjuk az emberi jogok megszilárdítására világszerte” – tette hozzá Malmström biztos.

A Szövetség szeptember 18-án, az ENSZ székházában alakul meg az EU, Argentína és Mongólia közös erőfeszítésének eredményeként, és az indító eseményen az országok közös politikai nyilatkozatot fogadnak el (a Szövetség honlapja – www.torturefreetrade.org – már az interneten elérhető). Az indító esemény napján várhatóan mintegy 50 ENSZ-tagállam csatlakozik majd a Szövetséghez a világ valamennyi részéből – Afrikából, Amerikából, Ázsiából és Európából egyaránt. A Szövetség egy átfogóbb ENSZ-együttműködés alapját képezheti majd ezen a területen.

A Szövetséghez való csatlakozással az országok elfogadják annak négy cselekvési pontját, melyek a következők:

  • Az érintett áruk exportjának ellenőrzését és szigorítását célzó intézkedések végrehajtása;
  • A vámhatóságok megfelelő eszközökkel való ellátása. A Szövetség platformot állít fel a kereskedelmi forgalom figyelemmel kísérése, az információcsere és az új termékek azonosítása céljára;
  • Technikai segítségnyújtás biztosítása, amely segíti az országokat az ilyen kereskedelem tilalmához szükséges jogszabályok kidolgozásában és végrehajtásában;
  • A hatékony ellenőrzési és végrehajtási rendszerekkel kapcsolatos gyakorlatok megosztása.

Az EU elkötelezett az emberi jogok védelme, a kínzás elleni küzdelem, valamint a halálbüntetés megszüntetése iránt. A kínzás és halálbüntetés céljára szolgáló áruk kereskedelmére vonatkozó szigorú uniós jogszabályok már éreztetik hatásukat. Részben a szigorúbb uniós jogszabályoknak köszönhetően a halálos méreginjekciókban használt szerek beszerzése nehezebb, és azok többe kerülnek.

Az uniós jogszabályok azonban csak Európában alkalmazandók. Az ilyen áruk gyártói és forgalmazói megpróbálják kijátszani az uniós jogszabályokat, így minél több ország vállal kötelezettséget e cikkek kivitelének tilalma iránt, annál hatékonyabbak lesznek a szóban forgó termékek kereskedelmének megszüntetését célzó erőfeszítések. A Szövetség létrehozása jelenti az egyik megoldást az arra irányuló konkrét cselekvésre és célzott fellépésre, hogy világszerte véget vessünk az ilyen termékek forgalmazásának, mivel így jóval nehezebben lehet majd azokhoz hozzájutni.

Háttér-információk

Az uniós külpolitika egyik célja az alapvető jogok tiszteletben tartásának előmozdítása. Az EU-nak a kínzás és a halálbüntetés megszüntetésére irányuló elkötelezettsége már 2005 óta többek között olyan intézkedések formájában nyilvánul meg, amelyek a halálbüntetés, a kínzás vagy más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés során alkalmazható áruk kereskedelmének megelőzését szolgálják.

Az EU listát készít a tiltott termékekről, és bevezetett egy olyan mechanizmust is, amely gyorsított eljárásban az új termékeket is tilalom alá helyezheti. A hatályban lévő uniós szabályok révén elkerülhető, hogy a listán szereplő gyógyszereket halálbüntetés végrehajtásához használják fel, valamint tilos a listán szereplő árukhoz kapcsolódó brókertevékenység és a harmadik országoknak nyújtott műszaki támogatás. A tavalyi évben az EU még tovább szigorította jogszabályait annak biztosítása érdekében, hogy az általa bevezetett kiviteli tilalom magában foglalja az ilyen áruknak az Unió teljes területén és kikötőiben történő továbbításának tilalmát, valamint e cikkek – például kereskedelmi vásárokon való – reklámozásának tilalmát is.

További információk

A Kínzóeszközök Kereskedelmének Beszüntetését Célzó Szövetség honlapja, amely információkat tartalmaz a Szövetség céljairól és az indító eseményre történő regisztrációról:

Letölthető videók és fényképek az EbS-en keresztül, ideértve a kínzóeszközök képeit és egy interjút Malmström biztossal.

IP/17/3088

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar