Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

EU osniva globalni Savez za suzbijanje trgovine proizvodima koji služe za mučenje

Bruxelles, 7. rujna 2017.

Povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmström najavila je danas da EU pokreće osnivanje međunarodnog Saveza za suzbijanje trgovine proizvodima koji služe za mučenje.

Zajednička inicijativa s Argentinom i Mongolijom trebala bi biti put ka ukidanju trgovine proizvodima koji služe za izvršenje smrtne kazne i mučenje i službeno će biti pokrenuta 18. rujna tijekom zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Brojne zemlje svijeta žele tim globalnim Savezom zaustaviti trgovinu proizvodima koji služe za mučenje i izvršenje smrtne kazne. Međunarodno pravo zabranjuje mučenje bez obzira na okolnosti. Unatoč tome, proizvodima koji uzrokuju smrt i patnju još uvijek se trguje u cijelom svijetu. To su primjerice palice s metalnim šiljcima, pojasevi za elektrošokove i uređaji kojima se obuhvaćaju struk ili udovi osobe pri zadavanju elektrošokova, kemikalije koje služe za izvršenje smrtne kazne i sustavi za njihovo prisilno ubrizgavanje.

To su proizvodi samo s jednom namjenom, a to je uzrokovati strašnu ljudsku patnju i ubijati ljude. Nikako ne smijemo dopustiti da se tim proizvodima trguje kao sa svakom drugom robom. Vrijeme je za konkretne mjere zabrane te prijezira vrijedne trgovine, kazala je povjerenica Malmström.

Propisi EU-a u ovom području donijeli su pozitivne rezultate, ali proizvođači ih pokušavaju ih zaobići. Naša će učinkovitost rasti sa svakom novom zemljom koja pristane na suradnju. Kao povjerenica i zastupnica u Europskom parlamentu često sam imala priliku upoznati žrtve mučenja iz cijelog svijeta – izbjeglice, zatočenike savjesti, osuđenike na smrt. Uvjerena sam da se trgovinskom politikom mogu osnažiti ljudska prava u cijelom svijetu, istaknula je povjerenica Malmström.

Nakon službenog pokretanja 18. rujna u sjedištu UN-a, koje je rezultat zajedničkih napora EU-a, Argentine i Mongolije, zemlje će potpisati zajedničku političku deklaraciju (pokrenute su i internetske stranice Saveza i dostupne su na adresi torturefreetrade.org). Na dan objave očekuje se pristupanje oko 50 zemalja članica UN-a iz cijelog svijeta – iz Afrike, Sjeverne i Južne Amerike, Azije i Europe. Savez bi mogao postati temelj za širu suradnju zemalja članica UN-a u tom području.

Članstvom u Savezu zemlje će iskazati potporu djelovanju Saveza u četiri područja:

  • poduzimanje mjera kontrole i ograničenja izvoza tih proizvoda
  • opremanje carinskih tijela odgovarajućim instrumentima za rad. Savez će osnovati platformu za razmjenu informacija u cilju praćenja trgovinskih tokova i identifikacije novih proizvoda
  • pružanje zemljama tehničke pomoći pri donošenju i provedbi propisa o zabrani trgovine tim proizvodima
  • razmjena postupaka za učinkovite sustave kontrole i provedbe.

EU bezrezervno štiti ljudska prava, bori se protiv mučenja i zalaže za ukidanje smrtne kazne. Oštrim propisima EU-a o trgovini proizvodima koji služe za mučenje ili izvršenje smrtne kazne već su postignuti dobri rezultati. Dijelom i zbog oštrijih propisa EU-a, medicinski proizvodi za smrtonosnu injekciju sve su skuplji i sve ih je teže nabaviti.

Europski se propisi međutim primjenjuju samo u Europi. Proizvođači i trgovci pokušavaju zaobići propise EU-a, ali s porastom broja zemalja koje zabranjuju njihov izvoz učinkovitiji su i napori za okončanje trgovine tim proizvodima. Osnivanjem Saveza otvara se put poduzimanju konkretnih mjera i specifičnih koraka za ukidanje trgovine tim proizvodima u cijelom svijetu, zbog kojih će ih biti sve teže nabaviti.

Kontekst

Promicanje poštovanja temeljnih prava jedan je od ciljeva vanjske politike EU-a. Bezrezervna podrška EU-a zabrani mučenja i njegovo zalaganje za ukidanje smrtne kazne obuhvaćaju od 2005. mjere za sprečavanje trgovine određenim proizvodima koji bi se mogli upotrijebiti za izvršenje smrtne kazne ili mučenje ili za druge okrutne, nečovječne i ponižavajuće postupke.

U EU-u postoji popis zabranjenih proizvoda i mehanizam brzog djelovanja kojim se zabranjuju i takvi novi proizvodi te propisi o mjerama kontrole izvoza kojima se sprečava upotreba medicinskih proizvoda s popisa za izvršenje smrtne kazne. U EU-u su zabranjene usluge zastupanja koje se odnose na bilo koju robu s popisa te tehnička pomoć trećim zemljama. EU je prošle godine dodatno pooštrio svoje propise kako bi se zabranio provoz tih proizvoda kroz EU i u lukama te njihova promidžba, primjerice na sajmovima.

Dodatne informacije

Internetske stranice Saveza za borbu protiv trgovine proizvodima koji služe za mučenje, na kojima možete pronaći informacije o ciljevima Saveza i registraciji za sudjelovanje na svečanosti njegova službenog pokretanja.

Videozapise i fotografije, slike sprava za mučenje i intervju s povjerenicom Malmström možete preuzeti, odnosno pogledati na kanalu EbS.

IP/17/3088

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar