Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δελτίο Τύπου

Η ΕΕ εγκαινιάζει παγκόσμια συμμαχία για την καταπολέμηση του εμπορίου ειδών που χρησιμοποιούνται για βασανιστήρια

Βρυξέλλες, 7 Σεπτεμβρίου 2017

Η επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, κ. Cecilia Malmström, ανακοίνωσε σήμερα ότι η ΕΕ θα εγκαινιάσει διεθνή συμμαχία για την καταπολέμηση του εμπορίου ειδών που χρησιμοποιούνται για βασανιστήρια.

Η πρωτοβουλία — μια κοινή προσπάθεια με την Αργεντινή και τη Μογγολία — αποσκοπεί στο να δοθεί τέλος στο εμπόριο ειδών που χρησιμοποιούνται για θανατικές ποινές και βασανιστήρια και θα ξεκινήσει επισήμως στις 18 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Η συμμαχία για την καταπολέμηση του εμπορίου ειδών που χρησιμοποιούνται για βασανιστήρια είναι μια παγκόσμια προσπάθεια χωρών απ' ολόκληρο τον κόσμο, με στόχο να σταματήσει το εμπόριο των ειδών που χρησιμοποιούνται για βασανιστήρια και θανατικές ποινές. Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει τα βασανιστήρια σε όλες τις περιστάσεις. Ωστόσο, το εμπόριο εργαλείων για θανάτωση ή πρόκληση πόνου συνεχίζεται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Σε αυτά περιλαμβάνονται ρόπαλα με μεταλλικά καρφιά, ζώνες για ηλεκτροσόκ και λαβίδες που συγκρατούν το άτομο από τη μέση ή ένα μέλος του σώματος ενώ του προξενούν ηλεκτροπληξία, χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για εκτελέσεις και τα συστήματα ακινητοποίησης κατά την έγχυση των ουσιών αυτών.

«Τα προϊόντα αυτά δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλο σκοπό εκτός από την πρόκληση φρικτών πόνων και θανάτου στον άνθρωπο. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέπουμε τέτοιες εμπορικές συναλλαγές σαν να πρόκειται για οποιοδήποτε εμπόρευμα. Είναι καιρός για συγκεκριμένη δράση ώστε να σταματήσει αυτό το απεχθές εμπόριο», δήλωσε η επίτροπος Malmström.

«Οι νόμοι της ΕΕ στον τομέα αυτό έχουν επιφέρει θετικά αποτελέσματα, αλλά οι παραγωγοί των εν λόγω ειδών προσπαθούν να παρακάμπτουν τη σχετική νομοθεσία. Όσο περισσότερες χώρες υπογράψουν τη συνεργασία, τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είμαστε. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως επιτρόπου και μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχω συναντήσει πολλές φορές θύματα βασανιστηρίων — πρόσφυγες, κρατούμενους για λόγους συνείδησης, κρατούμενους θανατοποινίτες. Είμαι πεπεισμένη ότι η εμπορική πολιτική μπορεί να αποτελέσει έναν τρόπο για να ενισχυθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο τον κόσμο», πρόσθεσε η επίτροπος Malmström.

Τα εγκαίνια στις 18 Σεπτεμβρίου στην έδρα του ΟΗΕ είναι το αποτέλεσμα μιας κοινής προσπάθειας μεταξύ της ΕΕ, της Αργεντινής και της Μογγολίας, και θα δοθεί στις χώρες η ευκαιρία να υπογράψουν κοινή πολιτική διακήρυξη (ο ιστότοπος της συμμαχίας – www.torturefreetrade.org – βρίσκεται ήδη στο διαδίκτυο). Αναμένεται ότι την ημέρα των εγκαινίων θα προσχωρήσουν συνολικά 50 περίπου χώρες μέλη του ΟΗΕ, από όλον τον κόσμο — Αφρική, Αμερική, Ασία και Ευρώπη. Η συμμαχία θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για ευρύτερη συνεργασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ στον τομέα αυτό.

Οι χώρες που θα προσχωρήσουν στη συμμαχία θα είναι σύμφωνες να εφαρμόσουν τα τέσσερα σημεία δράσης:

  • Να λάβουν μέτρα για τον έλεγχο και τον περιορισμό των εξαγωγών των εν λόγω ειδών·
  • Να εξοπλίσουν τις τελωνειακές αρχές με τα κατάλληλα εργαλεία. Η συμμαχία θα δημιουργήσει μια πλατφόρμα για την παρακολούθηση των εμπορικών ροών, την ανταλλαγή πληροφοριών και τον εντοπισμό νέων προϊόντων·
  • Να παρέχουν τεχνική βοήθεια που θα βοηθήσει στη θέσπιση και την εφαρμογή νόμων για την απαγόρευση του εμπορίου αυτού·
  • Να ανταλλάσσουν πρακτικές σχετικά με αποτελεσματικά συστήματα ελέγχου και επιβολής.

Η ΕΕ είναι προσηλωμένη στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καθώς και στην καταπολέμηση των βασανιστηρίων και στην κατάργηση της θανατικής ποινής. Η αυστηρή νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με το εμπόριο ειδών που χρησιμοποιούνται για βασανιστήρια ή για τη θανατική ποινή έχει ήδη αποδώσει καρπούς. Εν μέρει λόγω των αυστηρότερων κανόνων της ΕΕ, τα φάρμακα για θανατηφόρες ενέσεις έχουν γίνει πιο δυσεύρετα και πιο δαπανηρά.

Η νομοθεσία της ΕΕ όμως εφαρμόζεται μόνο στην Ευρώπη. Οι παραγωγοί και οι έμποροι των εν λόγω ειδών προσπαθούν να καταστρατηγήσουν τη νομοθεσία της ΕΕ και επομένως, όσο περισσότερες χώρες δεσμευτούν για την απαγόρευση εξαγωγής τους, τόσο πιο αποτελεσματικές θα είναι οι προσπάθειες για να δοθεί τέλος στις εμπορικές αυτές συναλλαγές. Η συμμαχία αποτελεί έναν τρόπο ανάληψης συγκεκριμένης δράσης και ειδικών μέτρων ώστε να σταματήσει σε παγκόσμιο επίπεδο το εμπόριο αυτών των ειδών, καθιστώντας την προμήθειά τους πολύ πιο δύσκολη.

Ιστορικό

Ένας από τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ είναι η προαγωγή του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η δέσμευση της Ένωσης για την εξάλειψη των βασανιστηρίων και την κατάργηση της θανατικής ποινής περιλαμβάνει, από το 2005, μέτρα για την πρόληψη του εμπορίου ειδών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για θανατική ποινή ή βασανιστήρια ή άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση.

Η ΕΕ διαθέτει κατάλογο των απαγορευμένων προϊόντων και παρέχει έναν μηχανισμό ταχείας υλοποίησης (fast-track) για να εξασφαλίζει ότι θα μπορούν να απαγορεύονται και τα νέα προϊόντα. Διαθέτει κανόνες που εφαρμόζονται για τους ελέγχους των εξαγωγών με σκοπό την πρόληψη της χρησιμοποίησης φαρμάκων για τη θανατική ποινή, απαγορεύει την παροχή υπηρεσιών μεσιτείας σχετικά με τα είδη που απαριθμούνται, ενώ απαγορεύει και την τεχνική συνδρομή σε τρίτες χώρες. Κατά το περασμένο έτος η ΕΕ ενίσχυσε περαιτέρω τη νομοθεσία της προκειμένου να διασφαλίσει ότι περιλαμβάνει απαγόρευση διαμετακόμισης μέσω του εδάφους της ΕΕ και στους λιμένες, καθώς και απαγόρευση εμπορικής προώθησης, π.χ. σε εμπορικές εκθέσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ιστότοπος της συμμαχίας για την καταπολέμηση του εμπορίου ειδών που χρησιμοποιούνται για βασανιστήρια, που περιλαμβάνει πληροφορίες για τους στόχους της συμμαχίας, και εγγραφή στην εναρκτήρια εκδήλωση.

Στο EbS (Ευρώπη μέσω δορυφόρου) υπάρχουν βίντεο και φωτογραφίες που μπορούν να τηλεφορτωθούν και περιλαμβάνουν εικόνες εργαλείων βασανιστηρίων και συνέντευξη με την επίτροπο Malmström.

IP/17/3088

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Ερωτήσεις του κοινού: Europe Direct τηλεφωνικά 00 800 67 89 10 11 ή με ηλεκτρονικό μήνυμα


Side Bar