Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie - Persbericht

Leerlingplaatsen in het buitenland: Commissie geeft impuls aan leerlingplaatsen van lange duur in de hele EU

Brussel, 4 september 2017

De Europese Commissie prefinanciert zeven proefprojecten die leerlingplaatsen van lange duur in het buitenland aanbieden.

In deze projecten wordt geëxperimenteerd met plaatsen voor zes maanden met als doel leerlingplaatsen van langere duur te stimuleren.

Commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit, Marianne Thyssen, zei hierover: "Uit onderzoek blijkt dat de sociale, werkgerelateerde en taalvaardigheden van mensen meer verbeteren bij een langdurige mobiliteitservaring dan bij een een kort verblijf in het buitenland. In tegenstelling tot universiteitsstudenten, die deelnemen aan jaarprogramma's zoals Erasmus, gaan de meeste leerlingen en cursisten uit het beroepsonderwijs en de beroepsopleiding maar voor korte tijd naar het buitenland; Daarom creëren wij meer mogelijkheden voor langetermijnmobiliteit, die uiteindelijk hun kansen op de arbeidsmarkt zullen vergroten. Met deze proefprojecten en ons nieuwe initiatief ErasmusPro zullen we tegen 2020 naar verwachting 50 000 plaatsen voor langetermijnmobiliteit creëren voor deelnemers aan beroepsonderwijs of -opleiding."

Momenteel kunnen al ongeveer 650 000 leerlingen en cursisten uit het beroepsonderwijs en de beroepsopleiding profiteren van Erasmus+-financiering voor mobiliteitservaringen van twee weken tot twaalf maanden in het buitenland. Maar ondanks de voordelen van leerlingplaatsen van lange duur verblijft nog geen 1 % van hen langer dan zes maanden in het buitenland. De dit jaar gestarte proefprojecten bieden daarom 238 leerlingen een plaats in een ander EU-land voor een periode van zes tot twaalf maanden, zodat goede praktijken en knelpunten van leerlingplaatsen van langere duur in kaart kunnen worden gebracht. Deze 238 plaatsen komen boven op de honderd leerlingen die momenteel deelnemen aan gelijkaardige projecten die in 2016 door de Commissie zijn gefinancierd. Als onderdeel van het algemene streven van de Commissie naar verbetering van de langetermijnmobiliteit van deelnemers aan beroepsonderwijs of -opleiding heeft de Commissie tevens het ErasmusPro-initiatief voorgesteld. Dat wordt in 2018 operationeel en biedt nog eens 50 000 jongeren de kans om drie tot twaalf maanden in een andere lidstaat door te brengen.

De proefprojecten en ErasmusPro zijn de eerste stappen naar een Europees kader voor de langetermijnmobiliteit van leerlingen. Dat zal de lidstaten concrete richtsnoeren geven om jongeren de kans te bieden hun vaardigheden te ontwikkelen en hun inzetbaarheid te vergroten. De ervaring in een ander EU-land zal de jongeren ook sterker het gevoel geven dat zij Europees burger zijn.

Achtergrond

De Commissie heeft de mobiliteit van deelnemers aan beroepsonderwijs en -opleiding al eerder ondersteund. In het kader van het Erasmus+-programma zullen bijvoorbeeld ongeveer 650 000 leerlingen, cursisten en pas afgestudeerden uit het beroepsonderwijs en de beroepsopleiding subsidie ontvangen voor hun mobiliteitservaring in het buitenland, die van twee weken tot twaalf maanden kan duren.

De Commissie stelt zich echter als doel meer mogelijkheden voor langetermijnmobiliteit en daarmee meer diepgaande ervaringen voor deelnemers aan beroepsonderwijs en -opleiding aan te bieden ,om hen te helpen een groter deel van hun opleiding in een ander Europees land te volgen.

Dat streven wordt onder meer met de prefinanciering van proefprojecten in de praktijk gebracht. De Commissie heeft tot dusver twee oproepen voor proefprojecten gedaan (in 2016 en 2017). Negen projecten hebben subsidie gekregen. De projecten van dit jaar worden geleid door zes lidstaten (België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië en Spanje), maar er zijn 21 lidstaten als partner betrokken. De projecten bieden leerlingplaatsen aan in de meest uiteenlopende beroepen en sectoren, zoals toerisme, horeca, gezondheidszorg, handel en logistiek, IT, marketing, bouw, industrie (metaal, elektronica enz.) en landbouw. De beroepsmatige, persoonlijke en sociale ervaring die de leerling opdoet door in het buitenland te wonen en te werken zal een verrijking en aanvulling zijn van de studie in het eigen land.

De zeven proefprojecten voor 2017 hebben als doel:

  • de vraag naar en de capaciteit voor langdurige grensoverschrijdende mobiliteitsprogramma's voor leerlingen te onderzoeken;
  • de knelpunten voor langetermijnmobiliteit in kaart te brengen;
  • goede praktijken en succesfactoren voor langdurige leerlingplaatsen in kaart te brengen en te verspreiden.

De projecten van 2017 lopen tot eind 2018 - begin 2019.

Om de langetermijnmobiliteit van deelnemers aan beroepsonderwijs en -opleiding te verbeteren, heeft de Commissie in december 2016 ook "ErasmusPro" voorgesteld. Dit maakt deel uit van het Erasmus+-programma en is speciaal gericht op de ondersteuning van langdurige plaatsen in het buitenland voor deelnemers aan beroepsonderwijs of -opleiding. ErasmusPro wordt in 2018 operationeel en biedt nog eens 50 000 jongeren de kans om drie tot twaalf maanden in een andere lidstaat door te brengen.

Meer informatie

Volg Marianne Thyssen op Twitter en Facebook

Abonneer u op de gratis e-nieuwsbrief over werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie van de Europese Commissie.

IP/17/2763

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail


Side Bar