Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Tanulószerződéses gyakorlati képzések külföldön: a Bizottság új, hosszú távú szakmai gyakorlati lehetőségeket támogat egész Európában

Brüsszel, 2017. szeptember 4.

Az Európai Bizottság hét kísérleti projekthez nyújt előfinanszírozást, melyek keretében az érintett fiatalok hosszú távú tanulószerződéses gyakorlati képzésben részesülnek külföldön.

A projektek révén lehetőség nyílik legalább 6 hónapos, kísérleti jellegű szakmai gyakorlatokra, melyek tapasztalatai a hosszabb idejű külföldi gyakornoki programok népszerűsítését szolgálják majd.

Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, valamint a munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos így nyilatkozott: „Mára bebizonyosodott, hogy a huzamosabb mobilitással járó tapasztalatszerzés sokkal hatékonyabban járul hozzá a szociális, szakmai és nyelvi készségek fejlesztéséhez, mint a rövid külföldi szakmai projektek. Az egyetemi hallgatókkal ellentétben – akik az Erasmus és más programok révén akár egy egész évet is külföldi tanulással töltenek – a szakképző intézmények diákjainak nagy többsége jellemzően rövid időt tölt külföldi tapasztalatszerzéssel. Ez indokolja, hogy a szakképzésben részesülők számára is megteremtsük a hosszabb időszakra szóló mobilitás lehetőségét, növelve az elhelyezkedési esélyeiket. E kísérleti projektek és az ErasmusPro elnevezésű új kezdeményezésünk 2020-ig akár 50 ezer fiatalnak adhatnak lehetőséget a tartósabb mobilitásra.”

Az Erasmus+ program finanszírozásának köszönhetően már ma is mintegy 650 ezer szakképzésben részt vevő és frissen végzett fiatal élhet a 2 héttől 12 hónapig terjedő időtartamra szóló külföldi mobilitási lehetőségekkel. A hosszú távú szakmai gyakorlat előnyei ellenére azonban csak kevesebb mint 1%-uk tölt 6 hónapnál hosszabb időt külföldön. Az idén elindított kísérleti projektek keretében 238 fő vehet részt 6–12 hónapos gyakornoki programban, ily módon lehetőség lesz a hosszú távú szakmai gyakorlatokkal kapcsolatos bevált módszerek és akadályok feltérképezésére. A 238 fiatal ahhoz a 100 gyakornokhoz csatlakozik, akik már jelenleg is hasonló projektekben vesznek részt a Bizottság 2016-ban indított finanszírozási programjának köszönhetően. A Bizottság több fronton is igyekszik javítani a szakképzésben részt vevő fiatalok hosszú távú mobilitási lehetőségeit, ezért 2016 decemberében javaslatot tett az ErasmusPro kezdeményezés elindítására, amely 2018-ban kezdi meg működését, és további 50 ezer fiatal számára fog 3–12 hónapos szakmai gyakorlatot biztosítani külföldön.

A kísérleti projektek és az ErasmusPro az első lépéseket jelentik a tanulószerződéses gyakornokok hosszú távú mobilitására vonatkozó európai keret kialakításában. A keret konkrét iránymutatást nyújt a tagállamoknak ahhoz, hogy a fiatalok egyrészt fejleszthessék készségeiket és jobb esélyekkel léphessenek a munkaerőpiacra, másrészt egy másik uniós országban szerzett tapasztalataik révén erősödhessen az európai polgársághoz tartozás érzésük.

Háttér-információk

A Bizottság eddig is jelentősen támogatta a szakképzésben részt vevő tanulók mobilitását. Példa erre az Erasmus+ program, melynek keretében hozzávetőlegesen 650 ezer szakképzésben részt vevő és frissen végzett fiatal élhet a 2–12 hónapos külföldi mobilitásukat megkönnyítő finanszírozás nyújtotta lehetőséggel.

A Bizottság ösztönözni szeretné a szakképzésben részt vevők – így többek között a tanulószerződéses gyakornokok – huzamosabb, és ezáltal elmélyültebb tapasztalatszerzésre lehetőséget nyújtó külföldi mobilitását. Ennek szellemében nyújt támogatást ahhoz, hogy ezek a fiatalok az eddig jellemzőnél hosszabban folytassanak tanulmányokat egy másik uniós országban.

A kísérleti projektek előfinanszírozása ennek a gyakorlatnak egyik példája. A Bizottság 2016-ban és 2017-ben is hirdetett pályázati felhívásokat kísérleti projektek támogatására. Eddig összesen kilenc projekt részesült támogatásban. Az idei projektek irányítását hat tagállam végzi (Belgium, Finnország, Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország); összességében pedig 21 tagállam érintett a partnerségekben. A szakmai gyakorlati projektek számos foglalkozást és ágazatot ölelnek fel, így például a turizmust, a vendéglátást, az egészségügyet, a kereskedelmet, a szállítást, az informatikát, a marketinget, az építőipart, a gyártást (fémipar, elektronika stb.) és a mezőgazdaságot. A külföldön töltött idő alatt szerzett szakmai, személyes és társas tapasztalatok jól kiegészíthetik a gyakornokok otthon folytatott tanulmányait.

A 2017-es hét kísérleti projekt célkitűzései a következők:

  • felmérik a tanulószerződéses gyakornokok hosszú távú nemzetközi mobilitási programjaival kapcsolatos igényeket és kapacitásokat,
  • azonosítják a hosszú távú mobilitást akadályozó tényezőket, és
  • azonosítják és terjesztik a tanulószerződéses gyakornokok hosszú távú szakmai gyakorlata során tapasztalt sikertényezőket és bevált gyakorlatokat.

A 2017-es projektek 2018 végéig, illetve 2019 elejéig tartanak.

A Bizottság célja, hogy a szakképzésben részt vevő tanulók hosszabb ideig tartó mobilitási programokban vegyenek részt, ezért ennek érdekében 2016 decemberében javaslatot tett az Erasmus+ program részét képező ErasmusPro kezdeményezés elindítására, mely kifejezetten az ilyen diákok hosszú távú külföldi szakmai gyakorlatát támogatja. A 2018-tól működésbe lépő ErasmusPro révén további 50 ezer fiatal töltheti 3–12 hónapos szakmai gyakorlatát külföldön.

További információk

Kövesse Marianne Thyssen bejegyzéseit a Twitteren és a Facebookon!

Feliratkozás az Európai Bizottság foglalkoztatással, szociális ügyekkel és társadalmi befogadással kapcsolatos ingyenes elektronikus hírlevélére

IP/17/2763

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar