Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Komitologija: Komisija predlaže veću transparentnost i odgovornost u postupcima za provedbu prava EU-a

Strasbourg, 14. veljače 2017.

Komisija je danas predložila izmjenu Uredbe o komitologiji, kojom se u postupcima za provedbu zakonodavstva EU-a povećava transparentnost i odgovornost.

Komisija ispunjava obvezu koju je predsjednik Juncker u govoru o stanju Unije preuzeo u rujnu 2016., kada je izjavio: Nije u redu da Parlament i Vijeće prisiljavaju Komisiju da donese odluku kada države članice EU-a ne mogu međusobno odlučiti hoće li zabraniti upotrebu glifosata u herbicidima. Stoga ćemo izmijeniti ta pravila.

Paketom od četiri ciljane izmjene povećat će se transparentnost u pogledu stajališta koja zauzimaju države članice, omogućiti preciznije političke smjernice i osigurati veća odgovornost u postupku donošenja odluka. Četiri predložene mjere su sljedeće:

  • promjena pravila glasovanja u zadnjoj fazi postupka komitologije (žalbeni odbor), tako da se u obzir uzimaju samo glasovi u korist određenog akta ili protiv njega. Na taj će se način smanjiti broj suzdržanih glasova i situacija u kojima odbor ne može zauzeti stajalište te Komisija mora djelovati bez jasnog mandata država članica,
  • uključivanje nacionalnih ministara tako što se Komisiji omogućuje da podnese drugo upućivanje žalbenom odboru na ministarskoj razini ako nacionalni stručnjaci ne zauzmu stajalište. Time će se osigurati da se o osjetljivim odlukama raspravlja na odgovarajućoj političkoj razini,
  • povećanje transparentnosti glasovanja na razini žalbenog odbora s pomoću objave glasova predstavnika država članica;
  • osiguravanje političkog doprinosa tako što se Komisiji omogućuje da se Vijeću ministara obrati za mišljenje ako žalbeni odbor ne može zauzeti stajalište.

Za većinu odluka sustav komitologije dobro funkcionira. Međutim, posljednjih godina države članice u određenim važnim i osjetljivim slučajevima nisu uspjele postići potrebnu većinu ni u korist ni protiv određenih nacrta akata, što se naziva scenarijem „bez mišljenja”. U takvim je slučajevima odgovornost donošenja konačne odluke na Komisiji, čime je obvezana donijeti odluku bez jasne političke potpore država članica. U 2015. i 2016. Komisija je bila pravno obvezana donijeti 17 akata koji su se odnosili na odobrenje osjetljivih proizvoda i tvari, kao što su glifosat ili genetski modificirani organizmi (GMO), unatoč tome što države članice nisu mogle zauzeti stajalište ni u korist ni protiv tih odluka.

Taj je prijedlog najavljen kao jedan od ključnih novih inicijativa u programu rada Komisije za 2017. On se sada šalje Europskom parlamentu i Vijeću.

Dodatne informacije:

Pitanja i odgovori: Reforme postupka komitologije

Stanje Unije 2016.

Program rada Komisije za 2017.

Nacrt uredbe

Registar komitologije

IP/17/264

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar