Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Evropska solidarnostna enota: v Italijo se je odpravila prva skupina prostovoljk in prostovoljcev za pomoč pri obnovi potresno prizadetih območij

Bruselj, 17. avgusta 2017

Danes bo v italijansko Norcio prispela prva skupina evropske solidarnostne enote, da bi pomagala pri odpravi škode in ponovni vzpostavitvi socialnih služb v lokalni skupnosti, ki so jo pred letom dni močno prizadeli potresi.

16 mladih prostovoljk in prostovoljcev evropske solidarnostne enote bo v okviru projekta „Evropska mladina za Norcio“ (European Youth for Norcia) pod vodstvom italijanskega društva Kora pomagalo pri obnovi zgodovinskih stavb, ki so jih močno poškodovali potresi, vključno z baziliko San Benedetto in benediktinskim samostanom. Delali bodo tudi z mladostniki in s starejšimi občani Norcie, tako da bodo organizirali delavnice, prirejali dejavnosti na prostem in kulturne dogodke.

Evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics je povedal: „Manj kot leto dni po tem, ko je predsednik Juncker razkril svojo zamisel o ustanovitvi evropske solidarnostne enote, ta že deluje in pomaga pomoči potrebnim. Ponosen sem na mlade Evropejke in Evropejce, ki izražajo svojo solidarnost, tako da s prostovoljnim delom pomagajo pri obnovi Norcie ter skupnost podpirajo pri odpravljanju hudih posledic potresov. Veselim se svojega obiska v mestu Norcia 4. in 5. septembra, ko bom projekte videl od blizu ter se srečal s prostovoljkami in prostovoljci in lokalno oblastjo. S svojim delom, zlasti z obnovo znamenite bazilike San Benedetto, mladi prostovoljci gradijo most med zgodovino Evrope in njeno prihodnostjo ter tako pomembno prispevajo k prihajajočemu letu kulturne dediščine.“

Mladi prostovoljci, ki so na poti v Norcio, prihajajo iz Avstrije, Francije, Grčije, Madžarske, Portugalske in Španije. Projekt, pri katerem bodo sodelovali, pa je eden od treh projektov v okviru evropske solidarnostne enote, ki so bili izbrani za potresno prizadeta območja v Italiji. Septembra se jim bodo v evropski solidarnostni enoti pridružili še dodatni prostovoljci, in sicer v okviru ostalih dveh projektov: projekt društva Arci Culture Solidali in projekt občine Pescara. Italijanskim skupnostim, ki so jih prizadeli potresi, bo do leta 2020 pomagalo 230 članic in članov evropske solidarnostne enote. Je za te projekte namenjenih 790 000 evrov.

Ozadje

24. avgusta 2016 je okolico mesta Norcie prizadel močan potres, ki je povzročil veliko škodo v mestih regije in v katerem je izgubilo življenje približno 300 ljudi. Samo mesto Norcia je utrpelo strukturno škodo. K sreči potres ni terjal žrtev, vendar je bilo veliko prebivalcev razseljenih. 30. oktobra 2016 je mesto ponovno prizadel hud potres, ki je povzročil še dodatno veliko škodo.

Po nujni pomoči, ki je bila zagotovljena takoj po potresu, se zdaj začenja obnova. Predsednik Komisije Jean-Claude Juncker je v svojem govoru o stanju v Uniji leta 2016 napovedal vzpostavitev evropske solidarnostne enote, ki naj bi mladim med 18. in 30. letom starosti omogočala, da sodelujejo pri tovrstnih solidarnostnih dejavnosti po vsej EU.

Projekti v okviru evropske solidarnostne enote so ena od številnih dejavnosti podpore, ki jo je EU v letih 2016 in 2017 nudila italijanskim regijam Abruci, Lacij, Marke in Umbrija. Evropska komisija je junija predlagala sprostitev 1,2 milijarde evrov sredstev iz solidarnostnega sklada Evropske unije, kar je največ doslej. Italija je največja upravičenka sredstev iz tega sklada.

Evropska solidarnostna enota je bila ustanovljena 7. decembra 2016. Pridružilo se ji je že okrog približno 34 000 mladih. Marca 2017 se je začelo razporejanje prostovoljcev po organizacijah. Od takrat je bil vzpostavljen stik s približno 15 000 udeleženkami in udeleženci in sprejetih je bilo več kot 700 solidarnostnih mest. Cilj je, da bi do leta 2020 v evropski solidarnostni enoti sodelovalo 100 000 mladih.

Komisija je 30. maja 2017 predstavila predlog, s katerim je evropski solidarnostni enoti postavila trdne temelje, saj je zanjo predlagala proračun v višini 341,5 milijona evrov za obdobje 2018–2020 in lastno zakonodajno podlago. S predlogom želi Komisija mladim ponuditi še več. Poleg prostovoljstva, pripravništev in zaposlitev bo evropska solidarnostna enota udeležencem v prihodnosti omogočila, da pripravijo lastne solidarnostne projekte ali se prijavijo kot skupina prostovoljcev. Da bi lahko začel veljati, morata predlog osnutka uredbe sprejeti Evropski parlament in Svet.

Več informacij

Informativni pregled: Podpora EU za Italijo (posodobitev) 

Informativni pregled: Nadaljnji razvoj evropske solidarnostne enote

Informativni pregled za organizacije

Obvestilo: Vprašanja in odgovori o evropski solidarnostni enoti

Obvestilo: Nadaljnji razvoj evropske solidarnostne enote Vprašanja in odgovori

Stran za registracijo na portalu evropska solidarnostne enote

Evropska solidarnostna enota na Facebooku

Twitter: #EUSolidarityCorps

Spremljajte komisarja Güntherja Oettingerja na Twitterju

Spremljajte komisarja Tiborja Navracsicsa na Twitterju

Spremljajte komisarko Marianne Thyssen na Twitterju in Facebooku

IP/17/2543

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar