Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δελτίο Τύπου

Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης: Οι πρώτοι εθελοντές φτάνουν στην Ιταλία για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση περιφερειών που επλήγησαν από τον σεισμό

Βρυξέλλες, 17 Αυγούστου 2017

Σήμερα η πρώτη ομάδα εθελοντών του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης φτάνει στη Norcia της Ιταλίας για να συμβάλει στις εν εξελίξει προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανασύσταση των κοινωνικών υπηρεσιών της τοπικής κοινότητας που επλήγησαν από τους σοβαρούς σεισμούς που σημειώθηκαν στην περιοχή πριν από έναν χρόνο.

Οι 16 νέοι εθελοντές του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, που συμμετέχουν στο σχέδιο «Ευρωπαϊκή Νεολαία για τη Norcia» υπό την ιταλική οργάνωση «Kora», θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση των ιστορικών μνημείων που υπέστησαν σοβαρές ζημίες από τους σεισμούς, συμπεριλαμβανομένων της Βασιλικής του Σαν Μπενεντέτο και του Μοναστηριού των Βενεδικτίνων. Οι εθελοντές θα συνεργαστούν επίσης με τους νέους και τους ηλικιωμένους πολίτες της Norcia, διοργανώνοντας εργαστήρια, υπαίθριες δραστηριότητες και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, κ. Tibor Navracsics, δήλωσε τα εξής: «Λιγότερο από ένα χρόνο αφότου ο πρόεδρος κ. Juncker ανακοίνωσε την ιδέα του για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, το σώμα αυτό συστάθηκε και λειτουργεί, παρέχοντας βοήθεια σε άτομα που την έχουν ανάγκη. Η Norcia και οι πολίτες της έχουν υποφέρει πολύ και είμαι υπερήφανος για τους νέους Ευρωπαίους που επιδεικνύουν αλληλεγγύη, βοηθώντας την κοινότητα αυτή να ανακάμψει. Ανυπομονώ να δω προσωπικά τα έργα και να συναντήσω τους εθελοντές και τις τοπικές αρχές κατά την επίσκεψή μου που θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου. Με τις προσπάθειές τους, ιδίως για την αποκατάσταση της ιστορικής Βασιλικής του Σαν Μπενεντέτο, οι εν λόγω νέοι οικοδομούν επίσης μια γέφυρα που συνδέει το παρελθόν της Ευρώπης με το μέλλον της, γεγονός που αποτελεί σημαντική συμβολή στο προσεχές Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Οι εθελοντές που κατευθύνονται στη Norcia προέρχονται από την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Το έργο στο οποίο συμμετέχουν είναι ένα από τα τρία έργα που διεξάγονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης τα οποία, επί του παρόντος, επελέγησαν για δραστηριότητες στις ιταλικές περιφέρειες που επλήγησαν από τους σεισμούς. Τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους πρόσθετα μέλη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης θα συμμετάσχουν στα άλλα δύο έργα, με επικεφαλής την οργάνωση Arci Culture Solidari και τον Δήμο της Pescara αντίστοιχα. Συνολικά, 230 μέλη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης θα στηρίξουν τις κοινότητες της Ιταλίας που επλήγησαν από τους σεισμούς έως το 2020, ενώ 790.000 EUR έχουν χορηγηθεί για τα εν λόγω έργα έως.

Ιστορικό

Στις 24 Αυγούστου 2016 σημειώθηκε ισχυρός σεισμός κοντά στη Norcia, προκαλώντας εκτεταμένες ζημίες στις πόλεις της περιοχής και σκοτώνοντας περίπου 300 άτομα. Η πόλη Norcia υπέστη δομικές ζημίες, χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν θανατηφόροι τραυματισμοί, ενώ πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν. Στις 30 Οκτωβρίου 2016 η Norcia σείστηκε από έναν ακόμη σεισμό μεγάλου μεγέθους, ο οποίος προκάλεσε περαιτέρω σοβαρές ζημίες στην πόλη.

Σήμερα, που έχει πλέον ολοκληρωθεί η άμεση αντιμετώπιση των καταστροφών, αρχίζει η ανοικοδόμηση. Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, που ανήγγειλε ο πρόεδρος Juncker κατά την ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης το 2016, δημιουργήθηκε ακριβώς για να δώσει απάντηση σε ανάγκες όπως αυτές, καθώς και για να δώσει σε νέους ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε τέτοιου είδους δραστηριότητες αλληλεγγύης σε ολόκληρη την ΕΕ.

Τα έργα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου φάσματος στήριξης της ΕΕ μετά τους σεισμούς του 2016 και 2017 στις ιταλικές περιφέρειες Abruzzo, Lazio, Marche και Umbria. Τον Ιούνιο η Επιτροπή πρότεινε 1.2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, ποσό που είναι το μεγαλύτερο που κινητοποιήθηκε ποτέ βάσει αυτού του ταμείου, του οποίου η Ιταλία είναι ήδη ο μεγαλύτερος δικαιούχος.

Στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, από τη σύστασή του, στις 7 Δεκεμβρίου 2016, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 34.000 νέοι . Τον Μάρτιο του 2017 ξεκίνησε η αντιστοίχιση με τους οργανισμούς· έκτοτε έχουν ενημερωθεί περίπου 15.000 συμμετέχοντες και έγιναν δεκτές 700 θέσεις. Στόχος είναι η συμμετοχή 100.000 νέων στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης έως το τέλος του 2020.

Στις 30 Μαΐου 2017 η Επιτροπή παρουσίασε πρόταση να τοποθετηθεί το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης σε στέρεη βάση, με προϋπολογισμό 341,5 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2018-2020 και με μια ειδική νομική βάση. Επιπλέον, η Επιτροπή πρότεινε να διευρύνει τις ευκαιρίες για τους νέους. Εκτός από την προσφορά θέσεων εθελοντικής εργασίας, θέσεων πρακτικής άσκησης και θέσεων απασχόλησης, στο μέλλον το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα παρέχει πλέον στους συμμετέχοντες και την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα αλληλεγγύης ή να προσφερθούν εθελοντικά ως ομάδα. H πρόταση για σχέδιο κανονισμού χρειάζεται τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πριν τεθεί σε ισχύ.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ενημερωτικό δελτίο: Στήριξη της ΕΕ στην Ιταλία

Ενημερωτικό δελτίο: Προώθηση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης

Ενημερωτικό δελτίο για τους οργανισμούς

ΥΠΟΜΝΗΜΑ: Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης

ΥΠΟΜΝΗΜΑ: Προώθηση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης: Ερωτήσεις και απαντήσεις

Σελίδα εγγραφής στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης

Σελίδα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης στο Facebook

Στο Twitter: # EUSolidarityCorps

Ακολουθήστε τον επίτροπο Oettinger στο Twitter

Ακολουθήστε τον επίτροπο Navracsics στο Twitter

Ακολουθήστε την επίτροπο Thyssen στο Twitter και στο Facebook

IP/17/2543

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Ερωτήσεις του κοινού: Europe Direct τηλεφωνικά 00 800 67 89 10 11 ή με ηλεκτρονικό μήνυμα


Side Bar