Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen - Pressemeddelelse

Det europæiske solidaritetskorps: De første frivillige i Italien hjælper med at genopbygge jordskælvsramte regioner

Bruxelles, den 17. august 2017

I dag ankommer den første gruppe af frivillige fra det europæiske solidaritetskorps til Norcia i Italien for at hjælpe med at udbedre skaderne og genopbygge sociale tjenester i lokalsamfundet, der blev ramt af de voldsomme jordskælv i regionen for et år siden.

De 16 unge frivillige fra det europæiske solidaritetskorps — der deltager i projektet "Europæiske unge for Norcia", som ledes af den italienske organisation "Kora" — vil hjælpe med at genopbygge historiske bygninger, som blev kraftigt beskadiget af jordskælvene, bl.a. San Benedetto-basilikaen og benediktinerklostret. De vil også arbejde med unge og ældre i Norcia, idet de tilrettelægger workshops, udendørsaktiviteter og kulturelle arrangementer.

Tibor Navracsics, kommissær for uddannelse, kultur, unge og sport, udtalte: "Mindre end et år efter at formand Jean-Claude Juncker fremsatte sin idé om at oprette et europæisk solidaritetskorps, er det i fuld sving og leverer nødhjælp til personer, der har behov for det. Norcia og Norcias borgere har lidt meget, og jeg er stolt af de unge europæere, der udviser solidaritet ved at hjælpe lokalsamfundet med at komme sig. Jeg ser frem til at se projekterne og til at møde de frivillige og de lokale myndigheder under mit besøg den 4. og 5. september. Med deres indsats, især med genopbygningen af den historiske San Benedetto-basilika, bygger disse unge også bro mellem Europas fortid og fremtid, og det er et vigtigt bidrag til det forestående europæiske år for kulturarv."

De frivillige, der tager til Norcia, kommer fra Frankrig, Grækenland, Portugal og Spanien, Ungarn og Østrig. Det projekt, som de deltager i, er et af tre projekter, som det europæiske solidaritetskorps udfører i de italienske regioner, der har været ramt af jordskælv. I september i år slutter flere medlemmer af det europæiske solidaritetskorps sig til de to andre projekter, som ledes af henholdsvis organisationen Arci Culture Solidari og Pescara kommune. Frem til 2020 vil i alt 230 deltagere i det europæiske solidaritetskorps støtte de italienske lokalsamfund, der blev ramt af jordskælvet. Der er endvidere afsat 790 000 EUR til disse projekter.

Baggrund

Den 24. august 2016 ramte et kraftigt jordskælv området i nærheden af Norcia. Det forårsagede alvorlige skader på byer i regionen og dræbte omkring 300 mennesker. Norcia led strukturelle skader, heldigvis uden dødsfald til følge, men mange personer måtte forlade deres hjem. Den 30. oktober 2016 blev Norcia ramt af endnu et voldsomt jordskælv, der forårsagede yderligere alvorlig skade på byen.

Den umiddelbare katastrofehjælp er afsluttet, og nu begynder genopbygningsarbejdet. Det europæiske solidaritetskorps, som Kommissionens formand Jean-Claude Juncker bebudede i sin tale om Unionens tilstand i 2016, blev oprettet netop for at imødekomme sådanne behov og give unge mellem 18 og 30 år mulighed for at deltage i denne form for solidaritetsaktiviteter i EU.

Det europæiske solidaritetskorps' projekter indgår i en bred vifte af EU-støttetiltag efter jordskælvene i 2016 og 2017 i de italienske regioner Abruzzo, Lazio, Marche og Umbrien. I juni foreslog Kommissionen at yde 1,2 mia. EUR fra EU's Solidaritetsfond, det hidtil største beløb under denne fond, hvor Italien allerede er den største støttemodtager.

Siden lanceringen den 7. december 2016 har mere end 34 000 unge tilsluttet sig det europæiske solidaritetskorps. I marts 2017 begyndte matchningen med organisationer, og siden da er omkring 15 000 deltagere blevet kontaktet og 700 job og praktikpladser taget imod. Målsætningen er, at 100 000 unge skal engagere sig i det europæiske solidaritetskorps inden udgangen af 2020.

Den 30. maj 2017 fremlagde Kommissionen et forslag om at give det europæiske solidaritetskorps et solidt finansielt grundlag med et budget på 341,5 mio. EUR for perioden 2018-2020 samt et særligt lovgrundlag. Desuden foreslog Kommissionen at udvide mulighederne for unge. Ud over at tilbyde muligheder for frivilligt arbejde og praktik- og jobophold vil det europæiske solidaritetskorps også give deltagerne mulighed for at iværksætte deres egne solidaritetsprojekter eller udføre frivilligt arbejde i grupper. Forslaget til udkast til forordning skal nu vedtages af Europa-Parlamentet og Rådet, før forordningen kan træde i kraft.

Yderligere oplysninger

Faktaark: EU-støtte i Italien

Faktaark: Næste skridt for det europæiske solidaritetskorps

Faktaark for organisationer

Pressemeddelelse: Spørgsmål og svar om det europæiske solidaritetskorps

Pressemeddelelse: Næste skridt for det europæiske solidaritetskorps: Spørgsmål og svar

Registreringsside for det europæiske solidaritetskorps

Facebookside for det europæiske solidaritetskorps

Twitter: #EUSolidarityCorps

Følg kommissær Günther Oettinger på Twitter

Følg kommissær Tibor Navracsics på Twitter

Følg kommissær Marianne Thyssen på Twitter og Facebook

IP/17/2543

Pressehenvendelser:

Borgerhenvendelser: Europe Direct på tlf. 00 800 67 89 10 11 eller pr. mail


Side Bar