Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия - Съобщение за медиите

Европейски корпус за солидарност: първите доброволци ще помагат в Италия за възстановяването на пострадалите от земетресение региони

Брюксел, 17 август 2017 r.

Първата група доброволци от Европейския корпус за солидарност ще пристигне днес в Норчия, Италия. Тя ще подкрепи вече полаганите усилия за възстановяване на щетите и на социалните услуги за местната общност, засегната от силните земетресения, които удариха региона преди една година.

Шестнадесетте млади доброволци от Европейския корпус за солидарност, които са участници в проекта „Европейската младеж за Норчия“, ръководен от италианската организация Kora, ще помогнат за повторното изграждане на сериозно засегнати от земетресенията исторически сгради, сред които базиликата „Сан Бенедето“ и манастира на бенедиктинците. Те ще работят също с младежи и възрастни хора от Норчия за организирането на семинари, дейности на открито и културни прояви.

Комисарят по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич заяви: „По-малко от година след като председателят Юнкер обяви своята идея за създаване на европейски корпус за солидарност, този корпус вече функционира и подпомага нуждаещите се. Норчия и нейните граждани са пострадали тежко и затова се гордея с младите европейци, които демонстрират солидарност, като помагат на тази общност да се възстанови. Нямам търпение лично да видя изпълнението на проектите и да се срещна с доброволците и местните органи по време на посещението ми на 4 и 5 септември. Чрез своите усилия, особено за възстановяването на историческата сграда на базиликата „Сан Бенедето“, тези млади хора градят също мост от миналото на Европа към нейното бъдеще. Това представлява важен принос за предстоящата Европейска година на културното наследство.“

Доброволците, които са се отправили към Норчия, са от Австрия, Франция, Гърция, Унгария, Португалия и Испания. Проектът, в който ще се включат, е един от трите проекта по линия на Европейския корпус за солидарност, които са подбрани към момента за дейности в италианските региони, засегнати от земетресения. През септември тази година към останалите два проекта под ръководството съответно на организацията Arci Culture Solidari и на община Пескара ще се присъединят още членове на Европейския корпус за солидарност. До 2020 г. общо 230 членове на Европейския корпус за солидарност ще подпомагат италианските общности, засегнати от земетресения. За същия период са отпуснати и 790 000 евро за тези проекти.

Контекст

На 24 август 2016 г. мощно земетресение в близост до Норчия нанесе сериозни щети на градовете в региона и взе близо 300 жертви. Бяха нанесени щети от структурно естество на град Норчия, които за щастие не доведоха до фатални наранявания, но оставиха много хора без дом. На 30 октомври 2016 г. друго земетресение с голям магнитуд разтърси Норчия, нанасяйки допълнителни сериозни щети на града.

След като вече приключиха действията за оказване на помощ непосредствено след бедствието, сега започва възстановяването. Европейският корпус за солидарност, който председателят Юнкер обяви по време на своята реч за състоянието на Съюза през 2016 г., беше създаден именно с цел да се задоволяват нужди от подобно естество, както и за да се осигури възможност младите хора на възраст между 18 и 30 години да участват в подобни дейности в израз на солидарност в целия ЕС.

Проектите на Европейския корпус за солидарност са част от широк спектър от дейности за подкрепа на ЕС вследствие на земетресенията от 2016 г. и 2017 г. в италианските региони Абруцо, Лацио, Марке и Умбрия. През юни Комисията предложи да се отпуснат 1,2 милиарда евро от фонд „Солидарност“ на ЕС — най-голямата сума, отпускана някога по линия на този фонд, чийто най-голям бенефициер вече е Италия.

От стартирането на Европейския корпус за солидарност на 7 декември 2016 г. към него са се присъединили над 34 000 млади хора. През март 2017 г. започна свързването с организации. Досега е осъществен контакт с около 15 000 участници и са приети 700 предложения за разпределение. Целта е до края на 2020 г. в Европейския корпус за солидарност да се включат 100 000 млади хора.

На 30 май 2017 г. Комисията представи предложение за поставяне на Европейския корпус за солидарност на здрава основа с бюджет от 341,5 милиона евро за периода 2018—2020 г. и за специална правна уредба. Освен това Комисията предложи да се разширят възможностите, от които могат да се възползват младите хора. Освен че ще предлага доброволческа дейност, стажове и работа, в бъдеще Европейският корпус за солидарност ще предоставя на участниците възможност да създават свои собствени проекти за солидарност или да кандидатстват групово за извършване на доброволческа дейност. Сега е необходимо предложението за проект на регламент да бъде прието от Европейския парламент и Съвета, преди регламентът да може да влезе в сила.

За повече информация

Информационен документ: Подкрепа от ЕС за Италия

Информационен документ: Европейският корпус за солидарност в перспектива

Информационен документ за организации

Информационна бележка: Европейски корпус за солидарност: въпроси и отговори

Информационна бележка: Европейският корпус за солидарност в перспектива: въпроси и отговори

Страница за регистрация на портала на Европейския корпус за солидарност

Страница на Европейския корпус за солидарност във Facebook

Twitter: #EUSolidarityCorps

Следете съобщенията на комисар Йотингер в Twitter

Следете съобщенията на комисар Наврачич в Twitter

Следете съобщенията на комисар Тейсен в Twitter и Facebook

IP/17/2543

Лица за контакти с медиите:

Въпроси на граждани: Europe Direct на телефон 00 800 67 89 10 11 или на електронния адрес на информационната служба


Side Bar