Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen - Pressemeddelelse

Det digitale indre marked: EU's forhandlere er blevet enige om nye regler, der giver EU's borgere mulighed for at bruge onlineindholdstjenester på tværs af grænserne

Bruxelles, den 7. februar 2017

Reglerne afspejler de nye måder, som EU-borgerne bruger deres kultur- og underholdingstjenester på, når de rejser rundt i EU.

EU's borgere kan snart benytte deres onlineabonnementer på film, sportsbegivenheder, e-bøger, computerspil eller musiktjenester fuldt ud, når de rejser inden for EU. Det sker ifølge den aftale, som Europa-Parlamentets, medlemsstaternes og Europa-Kommissionens forhandlere i dag nåede til enighed om. Dette er den første aftale i forbindelse med den modernisering af EU's ophavsretsregler, som Kommissionen har foreslået i strategien for et digitalt indre marked.

Næstformand Andrus Ansip, kommissær med ansvar for det digitale indre marked, glæder sig over aftalen, som blev indgået blot en uge efter aftalen om engrospriser for roaming: "Aftalen af dags dato vil gavne europæerne på en konkret måde. Dem, der har abonneret på deres yndlingsserier, -musik og -sportsbegivenheder i deres hjemland, vil stadig kunne nyde dem, når de rejser i Europa. Dette er et vigtigt skridt i nedbrydelsen af barriererne for det digitale indre marked. Jeg vil gerne rette en varm tak til Europa-Parlamentets ordfører, Jean-Marie Cavada, det maltesiske formandskab for EU-Rådet og alle dem, der har deltaget i udarbejdelsen af aftalen. Vi skal nu nå til enighed om vores andre forslag, så vi kan modernisere EU's regler om ophavsret og sikre bredere adgang til kreativt indhold på tværs af grænserne. Jeg sætter min lid til, at Europa-Parlamentet og medlemsstaterne kan gøre det til en realitet."

Tibor Navracsics, kommissær med ansvar for uddannelse, kultur, unge og sport, udtaler: "Den digitale teknologi giver nye muligheder for at nyde kulturelt indhold på farten, og folk er ivrige efter at benytte dem. Aftalen af dags dato åbner nye døre for borgerne, og samtidig beskytter den ophavsmændene og dem, der investerer i produktionen af kultur- eller sportsindhold. Denne afbalancerede løsning er opmuntrende for vores bestræbelser på at opbygge et digitalt indre marked, der byder på nye muligheder for både ophavsmænd og forbrugere."

De nye regler for overførsel af indhold passer bedre til de nye måder, som EU-borgerne nyder deres kultur- og underholdingsindhold på. I 2016 brugte 64 % af EU's befolkning internettet til at spille eller downloade spil, billeder, film eller musik. Det skete i stigende grad via mobilt udstyr. Ifølge en undersøgelse i 2015 ønskede hver tredje europæer mulighed for overførsel af indhold på tværs af grænserne. For de unge er denne mulighed endnu vigtigere. For halvdelen af europæerne på mellem 15 og 39 år er det vigtigt at have adgang til deres abonnementer og kunne tage dem med, når de rejser i EU.

Med den kommende lovgivning får forbrugerne samme adgang som derhjemme til deres tjenester for onlineindhold, når de rejser i EU. F.eks. vil en fransk abonnent på Canal+'s online film- og serietjenester have adgang til film og serier, der er tilgængelige i Frankrig, selv hvis vedkommende tager på ferie til Kroatien eller på forretningsrejse til Danmark.

Udbyderne af onlineindholdstjenester såsom Netflix, MyTF1 eller Spotify kontrollerer abonnentens bopælsland ved hjælp af f.eks. betalingsoplysninger, abonnentens internetaftale eller ved at kontrollere IP-adressen. Alle udbydere af onlineindhold mod betaling skal følge disse nye regler. Tjenester, der udbydes gratis (såsom offentlige tv- og radiostationers onlinetjenester), vil også kunne tilbyde deres abonnenter muligheden for at tage deres indhold med på rejser.

De næste skridt

Aftalens ordlyd skal nu formelt bekræftes af EU-Rådet og Europa-Parlamentet. Efter reglerne er blevet vedtaget, træder de i kraft i alle EU's medlemsstater ved begyndelsen af 2018, da forordningen giver udbyderne og rettighedshaverne en periode på 9 måneder til at forberede sig på anvendelsen af de nye regler.

Baggrund

I december 2015 fremsatte Europa-Kommissionen et forslag til en forordning, der skal udvide adgangen til onlineindhold for rejsende i EU. Det var det første lovforslag i strategien for et digitalt indre marked. Strategien blev færdiggjort i september 2016 og omfatter modernisering af EU's regler om ophavsret, så adgangen til onlineindhold og Europas kulturelle mangfoldighed øges, mens der skabes klarere regler for alle onlineaktører. Forordningen tager sigte på de tjenester for onlineindhold, hvor anvendelsen af reglerne om ophavsret er mest relevant. Dette omfatter f.eks. video on demand-platforme (Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Mubi, Chili TV), tjenester for internet-tv (Viaplay fra Viasat, Now TV fra Sky, Voyo), musikstreamingtjenester (Spotify, Deezer, Google Music) og onlinemarkedspladser for spil (Steam, Origin). Disse tjenesters hovedfunktion er at give adgang til indhold, der er beskyttet af ophavsret og beslægtede rettigheder, og audiovisuelle medietjenester.

Muligheden for at tage adgang til tjenester for onlineindhold med på rejser bliver endnu vigtigere fra den 15. juni 2017, når de nye regler for roaming træder i kraft. Fra den dag vil folk, der rejser med jævne mellemrum, kun skulle betale indenlandske priser for mobilt internet, forudsat at der er tale om rimelig brug, lige meget hvor de rejser inden for EU (jf. denne nylige pressemeddelelse).

Yderligere oplysninger

Forordning om sikring af grænseoverskridende mobile onlineindholdstjenester i det indre marked

MEMO/17/243

Factsheet

IP/17/225

Pressehenvendelser:

Borgerhenvendelser: Europe Direct på tlf. 00 800 67 89 10 11 eller pr. mail


Side Bar