Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

O primăvară europeană? Ultimul sondaj Eurobarometru standard arată că optimismul este în creștere

Bruxelles, 2 august 2017

La un an de la referendumul din Regatul Unit, tot mai mulți europeni sunt optimiști în legătură cu viitorul Uniunii Europene.

Dintre aceștia, majoritatea sunt acum optimiști și în ceea ce privește economia națională. Încrederea în Uniunea Europeană este în creștere, atingând cele mai înalte cote înregistrate din 2010 până în prezent, iar moneda euro se bucură de cel mai mare nivel de sprijin manifestat din 2004 până astăzi. Nu în ultimul rând, majoritatea respondenților la sondajele efectuate pentru prima dată în 11 țări din afara UE au afirmat că au o părere bună despre Uniunea Europeană. Acestea sunt unele din rezultate-cheie ale celui mai recent sondaj Eurobarometru standard, publicat astăzi împreună cu sondajul Eurobarometru Flash „Viitorul Europei - Opinii din afara UE”.

I Optimism cu privire la viitorul Europei și la situația economică de la nivel național

Viitorul Uniunii Europene: majoritatea europenilor sunt optimiști și încrederea lor în instituțiile UE este în creștere

Cei mai mulți europeni (56 %) sunt optimiști în legătură cu viitorul UE – o creștere de șase puncte procentuale față de toamna anului 2016. Creșterile cele mai semnificative au fost observate în Franța (55 %, +14 puncte față de toamna trecută), Danemarca (70 %, +13) și Portugalia (64%, +10).

Încrederea în UE sporește în continuare, ajungând la 42 % (față de 36 % în toamna lui 2016 și 32 % în toamna lui 2015). Cel mai mult a crescut în Franța (41 %, +15 puncte), în Danemarca (56 %, +11) și în Estonia (55 %, +11). Nivelul de încredere a crescut cu 10 puncte și în Germania, ajungând la 47 %.

Ca și în cazul celor două sondaje anterioare, din primăvara și toamna anului 2016, nivelul de încredere în parlamentele și guvernele naționale a crescut cu 36 % și respectiv cu 37 %, însă a rămas sub nivelul încrederii în UE.

40 % dintre europeni au o imagine pozitivă despre UE (+5 puncte față de toamna lui 2016). Numărul respondenților care au o imagine pozitivă a crescut în 24 state membre, în special în Franța (40 %, +11 puncte), Danemarca (42 %, +10) și Luxemburg (57 %, +10).

68 % dintre europeni se simt cetățeni ai UE, cel mai înalt nivel înregistrat până acum pentru acest indicator.

Economia: sentimente pozitive și un sprijin puternic pentru moneda euro

Aproape jumătate dintre europeni consideră că în țara lor, situația economică este, în prezent, „bună” (46 %, +5 puncte procentuale față de toamna anului 2016). Procentul a crescut semnificativ în ultimii ani (+ 20 puncte față de primăvara anului 2013, +26 puncte față de primăvara anului 2009).

Deși continuă să existe diferențe mari între statele membre, evaluarea pozitivă a situației economiei naționale câștigă teren în 22 state membre, în special în Finlanda (59 %, +19 puncte), Portugalia (33 %, +18), Belgia (60 %, +11) și Ungaria (41 %, +11).

În zona euro, aproape trei sferturi dintre respondenți susțin moneda euro (73 %, +3 puncte), cel mai mare punctaj înregistrat din toamna anului 2004 până în prezent. Cel puțin 80 % dintre respondenți sprijină moneda euro în șase țări: Slovacia, Germania, Estonia, Irlanda, Slovenia și Luxemburg.

II Pentru prima oară, terorismul este considerat a fi provocarea majoră cu care se confruntă UE:

Terorismul a trecut acum pe primul loc în rândul provocărilor cu care cetățenii consideră că se confruntă UE (44 %, +12 puncte procentuale față de toamna anului 2016). Imigrația, care a fost o preocupare majoră începând din primăvara lui 2015, este acum a doua provocare cel mai frecvent menționată (38 %, -7 puncte). Terorismul se situează cu mult înaintea situației economice (18 %, -2), a stării finanțelor publice ale statelor membre (17 %, neschimbat) și a șomajului (15 %, -1). Terorismul constituie cea mai mare sursă de îngrijorare pentru UE în 21 de state membre, în condițiile în care, în toamna anului 2016, nu constituia o preocupare majoră decât pentru o singură țară. Terorismul și imigrația sunt menționate ca fiind principalele provocări în toate țările, cu excepția Portugaliei și a Suediei.

La nivel național, principalele preocupări sunt legate de șomaj (29 %,-2) și imigrație (22 %,-4), deși ambele procente sunt în scădere. Pe locul al treilea se situează acum sănătatea și securitatea socială (20 %, +2), urmate de terorism, care urcă semnificativ în clasament (19%, +5). Dacă în toamna lui 2011 era principala preocupare la nivel național, situația economică este acum pe locul al cincilea (16 %, -3).

III Sondajul „Viitorul Europei – Opinii din afara UE”

Sondajul Eurobarometru a evaluat, pentru prima dată, imaginea Uniunii Europene în 11 țări terțe[1]. Acestea reprezintă 49 % din populația mondială și 61 % din PIB-ul global. În cele mai populate trei țări (China, India, SUA), cel puțin trei sferturi dintre respondenți au o părere pozitivă despre UE.

Respondenții din majoritatea țărilor care au făcut obiectul sondajului au o părere bună despre UE: 94 % în Brazilia, 84 % în China, 83 % în India, 76 % în Japonia, 79 % în Canada, 75 % în SUA, 67 % în Australia și 54 % în Turcia. În același timp, în țările mai apropiate de UE (Rusia, Norvegia și Elveția) părerile sunt împărțite (între 43 % și 46 % dintre respondenți au o părere pozitivă despre UE).

Sondajul indică, de asemenea, că UE este percepută per total ca fiind „un loc de stabilitate într-o lume tulbure”. Diferențele de la o țară la alta sunt semnificative: 82 % dintre cetățenii indieni și 49 % dintre respondenții din Turcia au fost de această părere, însă în Rusia, numărul acestora s-a ridicat la doar 33 %, în timp ce restul de 61% dintre respondenți au exprimat o părere opusă.

Context

Sondajul „Eurobarometru standard din primăvara anului 2017” (EB 87) a fost realizat prin intermediul unor interviuri față în față desfășurate în perioada 20–30 mai 2017. În total, au fost intervievate 33 180 de persoane din toate statele membre ale UE și din țările candidate[2].

Sondajul Eurobarometru Flash nr. 450 „Viitorul Europei – Opinii din afara UE” a fost realizat prin intermediul unor interviuri telefonice desfășurate în perioada 20 – 25 februarie 2017. În total, au fost intervievate 11 035 de persoane din 11 țări din afara UE.

„Raportul conținând primele rezultate” privind sondajul Eurobarometru standard publicat astăzi pune în evidență atitudinile europenilor față de UE, precum și principalele preocupări și percepții ale cetățenilor în privința situației economice.

Informații suplimentare

- Eurobarometru Standard nr. 87

- Raportul privind sondajul Eurobarometru Flash nr. 450 „Viitorul Europei - Opinii din afara UE”

[1]Australia, Brazilia, Canada, China, India, Japonia, Norvegia, Rusia, Elveția, Turcia și Statele Unite ale Americii

[2] Cele 28 de state membre ale Uniunii Europene (UE), cinci țări candidate (fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Turcia, Muntenegru, Serbia și Albania), precum și comunitatea cipriotă turcă din acea parte a țării care nu este controlată de guvernul Republicii Cipru.

IP/17/2127

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar