Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

UE și Brazilia își unesc forțele pentru a obține la nivel mondial condiții echitabile pentru subvențiile agricole

Bruxelles, 17 iulie 2017

Propunerea comună adresată OMC abordează, de asemenea, promovarea securității alimentare într-un mod care nu denaturează piața

UE și Brazilia – doi dintre cei mai mari producători mondiali de produse agricole – au transmis astăzi la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) o propunere comună vizând sprijinul pentru producția agricolă și măsuri de securitate alimentară. Obiectivul este de a limita denaturările pieței, în vederea asigurării la nivel global a unor condiții echitabile pentru agricultori, ținând seama în același timp de nevoile particulare ale țărilor în curs de dezvoltare.

Columbia, Peru și Uruguay și-au exprimat deja sprijinul pentru această inițiativă și sunt cosponsorii propunerii elaborate de UE și Brazilia.

Sprijinul intern acordat agriculturii reprezintă un aspect important în negocierile premergătoare celei de a 11-a Conferințe ministeriale a OMC, care va avea loc la Buenos Aires, în decembrie 2017.

Comisarul pentru comerț, doamna Cecilia Malmström, a declarat: „Împreună cu Brazilia și cu alte țări, demonstrăm sprijinul nostru ferm pentru un sistem mondial de comerț bazat pe reguli, într-un moment important pentru Organizația Mondială a Comerțului. Propunerea noastră este în același timp ambițioasă și realistă. Ea va asigura faptul că, la Buenos Aires, vom putea avea negocieri orientate spre viitor și, sperăm, încununate cu succes, cu privire la acest aspect important.

Domnul Phil Hogan, comisarul însărcinat cu agricultura și cu dezvoltarea rurală, a declarat: „Sunt încântat că UE și Brazilia pot să își continue rolul de lider manifestat în 2015 la Conferința ministerială de la Nairobi, unde propunerea noastră comună a condus la istorica reformă a regulilor vizând concurența în domeniul exporturilor de produse agricole. În prezent, ne îndreptăm atenția către subvențiile agricole interne. UE și-a reformat substanțial politica agricolă. Această propunere ar trebui să îndemne alți membri ai OMC să urmeze exemplul nostru și astfel să asigure condiții de concurență echitabile pentru toți agricultorii pe piețele locale, regionale și globale.

Propunerea sugerează crearea unor condiții de concurență echitabile între membrii OMC prin limitarea, proporțional cu dimensiunea sectorului agricol al fiecărei țări, a subvențiilor agricole care denaturează comerțul. Inițiativa ține seama de nevoile specifice ale țărilor în curs de dezvoltare: țările cel mai puțin dezvoltate ar fi scutite de orice limite pentru subvenții pentru a permite dezvoltarea sectorului lor agricol. Alte țări în curs de dezvoltare și-ar putea, de asemenea, sprijini agricultorii într-un mod mai generos și ar putea să beneficieze de mai mult timp pentru a se adapta. Având în vedere importanța bumbacului pentru multe țări în curs de dezvoltare, propunerea abordează, de asemenea, într-un mod specific, oportun și ambițios, subvențiile aplicate în acest sector și care denaturează comerțul.

În ceea ce privește schemele de deținere de stocuri publice în scopul asigurării securității alimentare, propunerea pune în aplicare mandatul Conferinței ministeriale din 2013 de a reconcilia practicile publice existente cu regulile OMC privind subvențiile. Regulile privind astfel de scheme de deținere de stocuri ar fi consolidate și însoțite de măsuri vizând evitarea efectelor negative, de denaturare a pieței.

Alte aspecte, în cazul cărora UE îndeamnă, de asemenea, la găsirea unor noi soluții care urmează să fie discutate la Conferința ministerială a OMC din decembrie, sunt subvențiile din domeniul pescuitului, comerțul electronic, reglementarea internă în domeniul serviciilor, transparența pentru întreprinderile de dimensiuni mai mici și facilitarea investițiilor.

Informații suplimentare

Raportul OMC apreciază implicarea UE în cadrul OMC și îndemnurile sale puternice de a rezista protecționismului

Agenda de dezvoltare elaborată la Doha

A 10-a Conferință ministerială a Organizației Mondiale a Comerțului (Nairobi, 15-18 decembrie 2015)

UE este în fruntea eforturilor de a aborda concurența în domeniul exportului de produse agricole în cadrul celei de-a 10-a Conferințe ministeriale a OMC

IP/17/2031

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar