Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Az EU és Brazília összefog annak érdekében, hogy világszinten egyenlő versenyfeltételeket teremtsen az agrártámogatások terén

Brüsszel, 2017. július 17.

A WTO együttes javaslata foglalkozik továbbá az élelmezésbiztonság piactorzulást nem okozó módon történő előmozdításával is.

Az EU és Brazília – amelyek mindketten a mezőgazdasági termékek legjelentősebb termelői közé tartoznak a világon – a mai napon a mezőgazdasági termelés támogatására és az élelmezésbiztonsággal kapcsolatos intézkedésekre irányuló együttes javaslatot nyújtottak be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO). A javaslat célja a piactorzulás korlátozása annak érdekében, hogy a mezőgazdasági termelők világszerte egyenlő versenyfeltételek mellett folytathassák tevékenységüket, a fejlődő országok egyedi szükségleteit is figyelembe véve.

Kolumbia, Peru és Uruguay már kifejezésre juttatta a kezdeményezéshez nyújtott támogatását, és az EU és Brazília által előterjesztett javaslatban társszerzőként működtek közre.

A mezőgazdaság hazai támogatása a WTO Buenos Airesben 2017 decemberében sorra kerülő 11. miniszteri konferenciáját előkészítő tárgyalások során is fontos kérdésnek számít.

Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős biztos így nyilatkozott: „Ebben a Kereskedelmi Világszervezet számára oly fontos időszakban Brazíliával és más országokkal összefogva bizonyítjuk a szabályokon alapuló globális kereskedelmi rendszer iránti rendületlen támogatásunkat. A javaslatunk egyszerre nagyratörő és reális. Biztosítja majd, hogy Buenos Airesben előretekintő és remélhetőleg sikeres tárgyalásokat folytathassunk e fontos kérdésben.”

Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztos kijelentette: „Nagy örömömre szolgál, hogy az EU és Brazília megőrizte a 2015-ben Nairobiban megrendezett miniszteri konferenciától kezdődően felvállalt vezető szerepét. Ezen a konferencián az együttes javaslatunknak köszönhetően vált lehetségessé a mezőgazdasági exportversenyre vonatkozó globális szabályok történelmi reformja. Most a hazai agrártámogatásokra irányítjuk figyelmüket. Az EU lényegesen megreformálta agrárpolitikáját. E javaslat más WTO-tagokat várhatóan arra ösztönöz majd, hogy a példánkat követve egyenlő versenyfeltételeket biztosítsanak valamennyi mezőgazdasági termelő számára a helyi, regionális és világpiacokon.”

A javaslat értelmében egyenlő versenyfeltételeket kell biztosítani a WTO-tagok között a kereskedelemtorzító agrártámogatásoknak az egyes országok agrárágazata méretével arányos mértékű korlátozása révén. A kezdeményezés figyelembe veszi a fejlődő országok egyedi szükségleteit: a legkevésbé fejlett országok mentesülnek minden támogatási korlát alól, hogy ezáltal lehetőségük nyíljon a mezőgazdasági ágazatuk fejlesztésére. Más fejlődő országok ugyancsak nagyvonalúbban támogathatják mezőgazdasági termelőiket, és több idő áll majd rendelkezésükre az alkalmazkodáshoz. Tekintettel arra, hogy a gyapot számos fejlődő ország számára rendkívül fontos, a javaslat célzott, időszerű és ambiciózus módon kezeli az ezen ágazatot érintő kereskedelemtorzító támogatások kérdését is.

Ami a biztonsági élelmiszerkészlet-tartalékolási közprogramokat illeti, a javaslat végrehajtja a 2013. évi miniszteri konferencián kitűzött feladatot, miszerint a meglévő általános gyakorlatokat össze kell hangolni a WTO támogatási szabályaival. Az ilyen élelmiszerkészlet-tartalékolási programokra vonatkozó szabályokat meg kell erősíteni, és azokat a negatív, torzító piaci hatások kiküszöbölését célzó intézkedéseknek kell kísérniük.

Azon további kérdések közé, amelyek tekintetében az EU a WTO decemberi miniszteri konferenciáján megvitatandó új megoldások mérlegelését szorgalmazza, a következők tartoznak: halászati támogatások, e-kereskedelem, a szolgáltatások belföldi szabályozása, a kisebb vállalkozások átláthatósága és a beruházások megkönnyítése.

További információk

A WTO jelentése üdvözli az EU WTO-n belüli szerepvállalását és határozott kiállását a protekcionizmus visszaszorítása mellett

Dohai fejlesztési menetrend

A Kereskedelmi Világszervezet 10. miniszteri konferenciája (Nairobi, 2015. december 15–18.)

Az EU a mezőgazdasági exportverseny kezelését célzó erőfeszítések élén a WTO 10. miniszteri konferenciáján

IP/17/2031

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar