Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

EU i Brazil zajedničkim snagama za globalno ujednačavanje subvencioniranja poljoprivrede

Bruxelles, 17. srpnja 2017.

Zajedničkim prijedlogom WTO-u promiče se i sigurna opskrba hranom bez poremećaja na tržištu

EU i Brazil, dva najveća svjetska proizvođača poljoprivrednih proizvoda dostavila su danas Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) zajednički prijedlog potpore poljoprivrednoj proizvodnji i mjerama za provedbu politike sigurnosti opskrbe hranom. Cilj je ograničiti poremećaje na tržištu, kako bi se poljoprivrednicima osigurali jednaki uvjeti na globalnoj razini, vodeći računa o posebnim potrebama zemalja u razvoju.

Kolumbija, Peru i Urugvaj već su izrazili potporu toj inicijativi i supokrovitelji su prijedloga EU-a i Brazila.

Nacionalni sustavi potpora u poljoprivredi važno su pitanje u pregovorima koji se vode prije 11. ministarske konferencije Svjetske trgovinske organizacije (MC11), koja će se u prosincu 2017. održati u Buenos Airesu.

Povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström izjavila je: Zajedno s Brazilom i drugim zemljama snažno podupiremo multilateralni trgovinski sustav u vrlo važnom trenutku za Svjetsku trgovinsku organizaciju. Naš je prijedlog ambiciozan i realističan i jamči poticajne i, nadamo se, uspješne pregovore o toj važnoj temi u Buenos Airesu.

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan kazao je: Iznimno mi je drago što EU i Brazil imaju vodeću ulogu još od ministarske konferencije u Nairobiju 2015., na kojoj je naš zajednički prijedlog poslužio kao osnova za povijesnu reformu globalnih izvoznih pravila tržišnog natjecanja u poljoprivredi. Sada se okrećemo nacionalnim sustavima subvencija u poljoprivredi. Europska unija bitno je izmijenila svoju poljoprivrednu politiku. Ovaj bi prijedlog trebao potaknuti i druge članice WTO-a da slijede naš primjer kako bismo osigurali jednake uvjete za sve poljoprivrednike na lokalnom, regionalnom i globalnom tržištu.

Predlaže se ujednačavanje uvjeta među članicama WTO-a tako da se ograniče subvencije u poljoprivredi koje narušavaju trgovinu, razmjerno veličini poljoprivrednog sektora u svakoj zemlji. Inicijativa vodi računa o posebnim potrebama zemalja u razvoju: najnerazvijenije zemlje bile bi izuzete od ograničavanja subvencija kako bi se omogućio razvoj njihovih poljoprivrednih sektora. Ostale zemlje u razvoju mogle bi svojim poljoprivrednicima ponuditi izdašnije potpore i dobile bi više vremena za prilagodbu. S obzirom na važnost pamuka u brojnim zemljama u razvoju, predlažu se i ciljane, pravovremene i ambiciozne mjere za rješavanje problema subvencija koje narušavaju trgovinu u sektoru pamuka.

Što se tiče robnih zaliha prehrambenih proizvoda potrebnih za sigurnost opskrbe hranom, prijedlogom se provode obveze utvrđene na ministarskoj konferenciji održanoj 2013., koje se odnose na usklađivanje postojećih nacionalnih postupaka s pravilima WTO-a o subvencijama. Dodatno su naglašena pravila o sustavima robnih zaliha, što je popraćeno mjerama za sprečavanje negativnih učinaka koji bi mogli izazvati poremećaje na tržištu.

EU zagovara nova rješenja i o drugim pitanjima o kojima bi trebalo raspravljati na ministarskoj konferenciji WTO-a koja će se održati u prosincu, a to su subvencije u ribarstvu, e-trgovina, nacionalni propisi o uslugama, transparentnost za manja poduzeća te olakšavanje ulaganja.

Dodatne informacije

WTO pozdravlja angažman EU-a u WTO-u i njegovo snažno protivljenje protekcionizmu

Razvojni plan iz Dohe

Deseta ministarska konferencija Svjetske trgovinske organizacije održana od 15. do 18. prosinca 2015.u Nairobiju

EU predvodi napore za rješavanje pitanja izvozne konkurencije u poljoprivredi na 10. ministarskoj konferenciji WTO-a

IP/17/2031

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar