Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Razprava o prihodnosti Evrope: 1 750 dogodkov naj bi doseglo že več kot 30 milijonov ljudi po vsej Evropi

Bruselj, 17. julija 2017

.

Razprava o prihodnosti Evrope, ki jo je pred štirimi meseci z belo knjigo o prihodnosti Evrope začela Evropska komisija, se odvija vse hitreje, vanjo pa naj bi se vključilo že več kot 30 milijonov državljanov. 

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je povedal:Zelo me veseli, da je bela knjiga, ki jo je Komisija predstavila 1. marca 2017, vzbudila tako veliko zanimanja za razpravo o prihodnosti Evropske unije. Izraženih je bilo že veliko različnih mnenj, prisoten pa je močen pozitiven zagon. Svojo vizijo bom predstavil septembra, a v resnici je prihodnost Evrope v vaših rokah. Vi ste tisti, ki pišete zgodovino. Naj se torej sliši vaš glas!

Komisija je v knjigi predstavila pet scenarijev možnega razvoja Unije v prihodnjem desetletju, od tedaj pa poteka obširna razprava, ki jo podpirajo politične institucije in širša civilna družba. Do danes je več kot 1 750 dogodkov, ki jih je organizirala ali podprla Komisija, obiskalo več kot 270 000 državljank in državljanov, še veliko več pa jih je sodelovalo prek spleta (podrobnejše informacije najdete tukaj). V prihodnjih mesecih se bo zvrstilo še več dogodkov in razprav. Svoje komentarje lahko prispevate tudi neposredno tukaj: https://ec.europa.eu/commission/give-your-comments_sl. 

Vabljeni ste, da še naprej izražate svoja mnenja, zlasti pred letošnjim govorom o stanju v Uniji 13. septembra 2017, v katerem bo predsednik Juncker predstavil svojo vizijo prihodnosti Evrope.

Ozadje

Komisija je 1. marca 2017 z belo knjigo o prihodnosti Evrope začela vseevropsko razpravo, da bi državljanom in voditeljem dala možnost oblikovati vizijo Unije s 27 državami članicami. Bela knjiga ponuja pet scenarijev, po katerih naj bi se Unija razvijala do leta 2025:

  • Tako kot doslej“: EU-27 nadaljuje z izvajanjem pozitivnega programa reform;
  • Samo enotni trg“: EU-27 se osredotoči na enotni trg, ker 27 držav članic na vse več področjih politike ne more doseči soglasja;
  • Tisti, ki hočejo več, storijo več“: EU-27 deluje kot doslej, vendar lahko tiste države članice, ki to želijo, na določenih področjih skupaj storijo več;
  • Storiti manj, a učinkoviteje“: EU-27 se osredotoči na izbrane politike, kjer stori več in hitreje, na drugih področjih pa je manj dejavna;
  • Storiti veliko več skupaj“: države članice se odločijo, da si bodo na vseh področjih delile več pristojnosti in sredstev ter si prizadevale za več skupnega odločanja.

Scenariji vsebujejo različne možnosti in rezultate glede na posamezno področje politike. Namenjeni so ponazoritvi ter se medsebojno ne izključujejo in niso izčrpni.

Komisija je poleg tega predstavila sveženj dokumentov za razmislek o ključnih vprašanjih, s katerimi se sooča Evropa, in sicer o: 1) razvoju socialne razsežnosti Evrope; 2) poglobitvi ekonomske in monetarne unije; 3) izkoriščanju globalizacije; 4) prihodnosti evropske obrambe in 5) prihodnosti financ EU.

Predsednik Juncker bo v svojem govoru o stanju v Uniji septembra 2017 te ideje nadgradil, prvi sklepi pa bi lahko bili sprejeti na zasedanju Evropskega sveta decembra 2017. To bo pripomoglo k odločitvi glede usmeritve ukrepov, ki se bodo začeli izvajati še pred volitvami v Evropski parlament junija 2019.

Več informacij

Informativni pregled: Razprava o prihodnosti Evrope

Spremljajte govor prek družbenih medijev s tematsko oznako #SOTEU. Spletna stran https://ec.europa.eu/commission/state-union-2016_sl

Bela knjiga o prihodnosti Evrope

Proces bele knjige

Dialogi z državljani

Raziskavi Eurobarometer o prihodnosti Evrope, izvedeni oktobra 2016 in aprila 2017

Evropska zgodba: 60 let skupnega napredka

Navodilo za izdelavo papirnatega golobčka EU60

#EU60 #FutureOfEurope

IP/17/2029

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar