Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Dezbaterea privind viitorul Europei: s-au organizat 1 750 de evenimente până în prezent și se estimează că numărul cetățenilor participanți va depăși, în final, 30 de milioane

Bruxelles, 17 iulie 2017

.

La patru luni după ce Comisia a prezentat Cartea albă privind viitorul Europei, dezbaterea pe această temă capătă dinamism, estimându-se că numărul cetățenilor participanți va depăși, în final, 30 de milioane. 

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat:Este încurajator să văd atât de mulți oameni care se implică în dezbaterea privind viitorul Uniunii Europene, lansată de Comisie la 1 martie 2017 odată cu publicarea Cărții albe pe această temă. Am văzut că un număr mare de cetățeni și-au exprimat deja punctul de vedere și că există un puternic impuls pozitiv pentru viitor. Viziunea mea o voi prezenta în septembrie, dar, în realitate, cetățenii vor fi artizanii viitorului Europei. Pentru că ei sunt cei care scriu manualele de istorie de mâine. Continuați, așadar, să vă implicați și să vă faceți auzită vocea!

Comisia a propus cinci scenarii privind posibila evoluție a UE în următorul deceniu. Propunerea Comisiei a fost urmată de o amplă dezbatere, susținută de instituțiile politice și de societatea civilă în general. Până acum, la cele peste 1 750 de evenimente organizate sau sprijinite de către Comisie au fost prezenți peste 270 000 de cetățeni, acestora adăugându-li-se mulți alți participanți online (consultați cifrele aici). În lunile care vor urma se vor organiza în continuare evenimente și dezbateri; de asemenea, cetățenii pot trimite direct observații aici: https://ec.europa.eu/commission/give-your-comments_ro 

Cetățenii sunt invitați să își exprime în continuare punctul de vedere, în special înainte de 13 septembrie 2017, când președintele Juncker urmează să prezinte, în discursul anual privind starea Uniunii Europene, viziunea sa privind viitorul Europei.

Context

La 1 martie 2017, Comisia a lansat, odată cu Cartea albă privind viitorul Europei, o dezbatere paneuropeană în urma căreia atât cetățenii, cât și liderii vor putea contura viziunea asupra UE cu 27 de membri. Cartea albă prezintă cinci scenarii pentru evoluția Uniunii până în 2025:

  • Continuând pe același drum”: UE-27 se axează pe realizarea agendei sale de reforme pozitive;
  • Accent exclusiv pe piața unică”: UE-27 ar urma să se axeze pe piața unică, întrucât numărul domeniilor de politică în care cele 27 de state membre nu sunt în măsură să ajungă la o poziție comună este tot mai mare;
  • Cei care doresc mai mult realizează mai mult”: UE-27 își desfășoară activitatea ca și acum, dar statele membre care își doresc acest lucru ar putea coopera mai strâns în anumite domenii;
  • Mai puțin, dar mai eficient”: accentul se pune pe obținerea de rezultate mai multe și mai rapide în anumite domenii de politică, acționând mai puțin în altele;
  • Mult mai mult, împreună”: statele membre decid să pună în comun mai multe competențe, resurse și puteri decizionale în toate domeniile.

Scenariile acoperă o serie de posibilități cu rezultate diferite în funcție de domeniul de politică avut în vedere. Acestea nu se exclud reciproc și nici nu sunt exhaustive.

Comisia a prezentat, de asemenea, o serie de documente de reflecție privind aspecte-cheie pentru Europa: (1) dezvoltarea dimensiunii sociale a Europei; (2) aprofundarea uniunii economice și monetare; (3) valorificarea oportunităților globalizării; (4) viitorul apărării europene și (5) viitorul finanțelor UE.

Aceste idei vor fi dezvoltate în discursul președintelui Juncker privind starea Uniunii din septembrie 2017, înainte să se poată trage primele concluzii cu ocazia Consiliului European din decembrie 2017. Astfel, statele membre vor putea decide calea de urmat în timp util pentru alegerile parlamentare europene din iunie 2019.

Pentru informații suplimentare

Fișă informativă: Dezbaterea privind viitorului Europei

Urmăriți discursul pe platformele de comunicare socială cu hashtagul #SOTEU. Pagina web www.ec.europa.eu/soteu

Cartea albă privind viitorul Europei

Procesul inițiat de Cartea albă

Dialoguri cu cetățenii

Sondajele Eurobarometru din octombrie 2016 și din aprilie 2017 privind viitorul Europei

Povestea Europei: 60 de ani de progrese realizate în comun

Creați propriul porumbel UE60 din origami

#EU60 #FutureOfEurope

IP/17/2029

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar