Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Vita Európa jövőjéről: eddig 1 750 rendezvényen potenciálisan több mint 30 millió európai polgárt szólítottunk meg

Brüsszel, 2017. július 17.

.

Négy hónappal azután, hogy a Bizottság előterjesztette az Európa jövőjéről szóló fehér könyvet, új erőre kap az Európa jövőjéről szóló vita, amely eddig potenciálisan több mint 30 millió polgárt szólított meg. 

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Bizakodással tölt el, hogy ilyen sokan részt vesznek az Európai Unió jövőjéről szóló vitában, amelyet a 2017. március 1-jei bizottsági fehér könyvvel indítottunk útjára. Már eddig is sokféle vélemény érkezett hozzánk, és erős pozitív lendület visz bennünket előre. Szeptemberben magam is kifejtem elképzeléseimet a továbbiakról, de Európa jövőjét igazából Önök fogják kialakítani. A holnap történelemkönyvét Önök írják. Folytassák tehát a vitázást, és hallassák hangjukat!”

A Bizottság öt forgatókönyvet vázolt fel azzal kapcsolatban, hogy milyen irányban fejlődhet tovább az EU a következő évtizedben. Ezzel átfogó vitát indított a politikai intézmények és a tágabb értelemben vett civil társadalom támogatásával. A Bizottság által szervezett vagy támogatott rendezvények száma meghaladta az 1 750-et, ahol több mint 270 000 polgár vett részt, és az interneten még többen követték az eseményeket (az adatokat lásd itt). Az események és a viták az elkövetkező hónapokban is folytatódnak, és a polgárok közvetlenül is részt vehetnek bennük itt: https://ec.europa.eu/commission/give-your-comments_hu 

A Bizottság arra kéri a polgárokat, hogy továbbra is fejtsék ki nézeteiket, még azelőtt, hogy Juncker elnök az Unió helyzetét értékelő 2017. szeptember 13-i éves beszédében előterjesztené az Európa jövőjére vonatkozó jövőképét.

Háttér-információk

2017. március 1-jén a Bizottság összeurópai vitát indított az Európa jövőjéről szóló fehér könyvről, amelynek keretében a polgárok és a vezetők kialakíthatják a 27 tagú Európa jövőképét. A fehér könyv öt forgatókönyvet vázol fel azt illetően, hogy az Unió milyen fejlődési utat járhat be a 2025-ig:

  • „Megy minden tovább”: a 27 tagú Európai Unió folytatja eredményközpontú reformprogramjának végrehajtását,
  • „Csakis az egységes piac”: a 27 tagú EU az egységes piacot helyezi előtérbe, mivel a tagállamok egyre több szakpolitikai területen nem képesek közös nevezőre jutni,
  • „Aki többet akar, többet tesz”: a 27 tagú Európai Unió ugyanúgy működik, mint napjainkban, de lehetővé teszi az arra kész országok számára, hogy meghatározott területeken szorosabban együttműködjenek egymással,
  • „Kevesebbet hatékonyabban”: az EU arra összpontosít, hogy meghatározott szakpolitikai területeken többet és gyorsabban valósítson meg, miközben kevesebbet tesz ott, ahol úgy érzi, hogy nem tud hozzáadott értéket biztosítani,
  • „Sokkal többet együtt”: a tagállamok minden területen több hatáskört és erőforrást osztanak meg, és kiterjesztik a döntéshozatalt.

A forgatókönyvek számos különböző lehetőséggel számolnak, amelyek eredménye szakpolitikai területtől függően változó lehet. A lehetőségeket példákkal is szemléltetik, és az egyik lehetőség nem zárja ki a másikat, mint ahogy a döntési lehetőségek teljes tárházát sem merítik ki teljesen.

Az Európát érintő kulcsfontosságú kérdésekre vonatkozóan a Bizottság több vitaanyagot is előterjesztett. Ezekben a következő témákat járja körül: 1) Európa szociális dimenziójának kialakítása; 2) a gazdasági és monetáris unió elmélyítése; 3) a globalizáció előnyünkre fordítása; 4) Európa védelmének jövője és 5) az uniós pénzügyek jövője.

Ezeket a gondolatokat viszi tovább Juncker elnök 2017. szeptemberi, az Unió helyzetéről szóló beszédében, mielőtt az Európai Tanács 2017. decemberi ülésén levonhatja az első következtetéseit. Mindezeknek köszönhetően a következő lépésekről még a 2019 júniusában esedékes európai parlamenti választások előtt idejében döntés születhet majd.

További információk

Tájékoztató: Vita Európa jövőjéről

Kövesse a beszédet a közösségi médián a #SOTEU címkével. Honlap: www.ec.europa.eu/soteu

Fehér könyv Európa jövőjéről

A fehér könyv folyamata

Civil párbeszéd

A 2016. októberi és 2017. áprilisi Eurobarométer felmérés Európa jövőjéről

Az európai történet: 60 év közös fejlődés

Hajtogass origami galambot az EU 60. születésnapjára!

#EU60 #FutureOfEurope

IP/17/2029

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar