Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Megszavazták a tagállamok az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentésére irányuló javaslatot

Brüsszel, 2017. július 19.

A tagállamok képviselői ma megszavazták az Európai Bizottság javaslatát, miszerint csökkenteni kell az élelmiszerekben jelen lévő akrilamid mennyiségét.

Az új rendelet, amint végrehajtásra kerül, kötelező intézkedéseket fog előírni az élelmiszeripari vállalkozók számára az élelmiszerekben található akrilamid mennyiségének csökkentésére. Ezen intézkedések arányban állnak a vállalkozás méretével és jellegével.

Az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos, Vytenis Andriukaitis a következő szavakat fűzte a szavazás kimeneteléhez: „A mai eredmény nagy előrelépés az emberek egészségének és jóllétének védelme terén. Az új rendelet nemcsak azzal tesz jó szolgálatot, hogy csökkenti e rákkeltő anyag élelmiszerekben való jelenlétét, hanem azzal is, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy saját otthonunkban, sütés-főzés közben miként tudjuk megvédeni magunkat az akrilamid jelentette kockázatoktól.”

A ma elfogadott szöveg a következőkben a Tanács és az Európai Parlament elé kerül. A két intézménynek három hónap áll rendelkezésére ahhoz, hogy megvizsgálja a javaslatot, a Bizottság általi végleges elfogadást megelőzően. A rendelet hatálybalépése 2018 tavaszára várható.

A Bizottság további intézkedéseket is vitára kíván bocsátani, így például azt, hogy amint a rendelet elfogadásra kerül, haladéktalanul bizonyos felső határértékeket vezessenek be egyes élelmiszerek akrilamid-tartalmára vonatkozóan.

Háttér-információk

Az akrilamid[1] olyan rákkeltő anyag, amely különösen a burgonya- és gabonaalapú termékekben, valamint a kávéban és pótkávéban természetes módon előforduló szabad aszparagin (aminosav) és cukrok reakciója során jön létre magas hőmérsékleten történő feldolgozás során, vagyis akkor, ha ezeket az élelmiszereket zsírban vagy olajban sütik, pörkölik vagy (a sütőben) sütik.

Az akrilamid élelmiszerekben való jelenlétét 2002-ben mutatták ki, és azóta is zajlanak az arra irányuló kutatások, hogy milyen intézkedésekkel lehetne az élelmiszerek akrilamid-tartalmát csökkenteni. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2015-ben megerősítette, hogy az akrilamid valóban rákkeltő, és azt is, hogy az étrendi expozíció jelenlegi szintjei karcinogén hatásaik miatt aggodalomra adnak okot. Az EFSA megállapította továbbá, hogy nem sikerült minden esetben csökkenteni az akrilamid mennyiségét az utóbbi években. A tagállamok által a Bizottság ajánlása alapján végzett vizsgálatok tanúsága szerint pedig igen nagy különbségek mutatkoznak abban, hogy az élelmiszeripari vállalkozók miként hajtják végre az önkéntes kockázatcsökkentő intézkedéseket.

Az EFSA szakvéleményéből kiindulva a Bizottság megbeszélésekbe kezdett a tagállami hatóságokkal, hogy közösen meghatározzák az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentését célzó, megfelelő szabályozási intézkedéseket.

[1] https://ec.europa.eu/food/safety/chemical_safety/contaminants/catalogue/acrylamide_en

 

Text of the draft proposal available here: http://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/ares-2017-2895100_en

IP/17/2028

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar