Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

A roamingdíjak megszűnését hátráltató utolsó akadály is elhárult: az uniós tárgyalásokon megállapodás született a nagykereskedelmi barangolási díjakról

Brüsszel, 2017. február 1.

Már csak egy lépés hiányzott ahhoz, hogy 2017. június 15-én végleg megszűnjenek az Európai Unióban a roamingdíjak: az, hogy az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság képviselői megállapodjanak a nagykereskedelmi barangolási piacok szabályozásáról (vagyis arról, hogy a szolgáltatók milyen árakat számolhatnak fel egymásnak, amikor ügyfeleik más uniós országokban az ottani szolgáltatók hálózatát használják). Most erre a lépésre is sor került.

Az uniós tárgyalásokon részt vevő felek az alábbi díjtételekben maximalizálták a nagykereskedelmi tarifákat:

  • hanghívások: 3,2 eurócent/perc 2017. június 15-től,
  • SMS-ek: 1 eurócent/perc 2017. június 15-től,
  • az adatforgalom esetében a következő 5 év során fokozatosan fog csökkenni a díjplafon a következők szerint: 7,7 euró/GB (2017. június 15-től) 6 euró/GB-ra (2018. január 1-től), 4,5 euró/GB (2019. január 1-től), 3,5 euró/GB (2020. január 1-től), 3 euró/GB (2021. január 1-től) és 2,5 euró/GB (2022. január 1-től).

Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős alelnök a következő szavakkal üdvözölte a megállapodás létrejöttét: „A mai megállapodással az utolsó részlet is a helyére került. Június 15-től az uniós polgároknak nem kell majd roamingdíjat fizetniük, amikor más EU-tagországokba utaznak. Arról is gondoskodtunk, hogy a szolgáltatók továbbra is versenyt folytathassanak egymással a hazai piacokon, hogy minél vonzóbb ajánlatokkal nyerjék meg maguknak a fogyasztókat. Ma teljesítjük azt, amit megígértünk. Szeretnék őszinte köszönetet mondani az Európai Parlament előadójának, Miapetra Kumpula-Natri képviselő asszonynak és a tárgyalásokban részt vevő minden európai parlamenti képviselőnek, az Európai Unió Tanácsa máltai elnökségének, továbbá mindazoknak, akiknek a munkája hozzájárult ahhoz, hogy elérjük ezt a fontos állomást. Erőfeszítéseik jelentették a siker zálogát.”

A most elért politikai megállapodással teljesedett be az a törekvés, hogy 2017. június 15-től az Európai Unióban belföldi áron lehessen más tagországokban barangolási szolgáltatásokat igénybe venni, összhangban az egységes távközlési piacról szóló rendeletben megfogalmazott célokkal. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unión belüli utazásaik során a fogyasztóknak ugyanannyit kell fizetniük a mobilhívásokért, az SMS-küldésért és a mobilkapcsolaton keresztüli internethasználatért, mint a lakóhelyük szerinti uniós országban. A belföldi díjszabással megegyező barangolási díjszabásról szóló megállapodás tartós megoldást kínál az embereknek és a vállalkozásoknak, egyúttal pedig biztosítja a költségek megtérülését, és gondoskodik arról, hogy fennmaradjon a verseny a tagállami nagykereskedelmi barangolási piacokon.

A nagykereskedelmi szabályokra vonatkozóan most létrejött politikai megállapodásnak, valamint a Bizottság által 2016 decemberében a méltányos használatra vonatkozó feltételekről és a fenntarthatóságról elfogadott szabályoknak köszönhetően a fogyasztók igénybe vehetik a belföldön előfizetett szolgáltatásokat, amikor időszakos jelleggel más uniós országokba utaznak. Ha a fogyasztók a barangolás során túllépik a szerződésben meghatározott mennyiségi korlátokat, a járulékos díjtételek nem lesznek magasabbak, mint a mai megállapodásban rögzített maximális nagykereskedelmi tarifák.

A Bizottság 2019 végéig felül fogja vizsgálni a nagykereskedelmi piac működését, és a társjogalkotók számára 2018. december 15-ig időközi értékelést készít a témában.

A következő lépések

A folyamat következő lépését azt jelenti, hogy az Európai Parlament és a Tanács hivatalosan jóváhagyja a ma megszületett megállapodást. Az új nagykereskedelmi barangolási díjak 2017. június 15-én lépnek életbe, így a szolgáltatóknak elég idejük lesz az előkészületekre, és minden szükséges lépést meg tudnak tenni a belföldi áron történő barangolás biztosítása érdekében.

Háttér-információk

A Bizottság már egy évtizede dolgozik azon, hogy csökkentse azokat a többletdíjakat, amelyeket a távközlési szolgáltatók minden egyes alkalommal felszámítanak ügyfeleiknek, amikor azok időszakos jelleggel – üzleti útra vagy turistaként – másik uniós országba utaznak, és ott mobiltelefonjukat használják. 2007 óta a roamingdíjak több mint 90%-kal csökkentek. A barangolási szolgáltatások legutóbb 2016 áprilisában lettek olcsóbbak: ekkor a hanghívások díjszabása – a belföldi díjtételeken felül – percenként 5 eurócentre, az SMS-eké 2 eurócentre, az adatforgalomé pedig megabyte-onként 5 eurócentre csökkent. 2015-ben az Európai Bizottság javaslata alapján az Európai Parlament és a Tanács megállapodott a roamingdíjak eltörléséről azoknak a fogyasztóknak az esetében, akik az EU-n belül időszakos jelleggel külföldre utaznak, és ott barangolási szolgáltatásokat vesznek igénybe. A Bizottság elfogadta az ehhez szükséges technikai intézkedéseket, melyek keretében 2016 decemberében életbe léptette a méltányos használatra vonatkozó feltételeket és az ún. fenntarthatósági mechanizmust. Ezzel párhuzamosan az egységes távközlési piacról szóló rendelet értelmében a Bizottság megbízást kapott a nagykereskedelmi barangolási piac felülvizsgálatára, valamint arra, hogy 2016. június 15. előtt dolgozzon ki megfelelő javaslatokat a kiskereskedelmi barangolási díjak 2017. június 15-i hatállyal való eltörlésére.

 

További információk

MEMO/16/4396

A barangolással (roaming) kapcsolatos tudnivalókat ismertető webhely

IP/17/193

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar