Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Corpul european de solidaritate: locuri de muncă și stagii pe drumul cel bun

Bruxelles, 10 iulie 2017

La o jumătate de an după ce Comisia Europeană a creat Corpul european de solidaritate și după corelarea pentru stagiile de voluntariat care a început în martie 2017, în prezent vor fi lansate mii de locuri de muncă și de posturi pentru stagiari.

În acest scop, Comisia Europeană sprijină două proiecte conduse de serviciile publice pentru ocuparea forței de muncă din Italia și din Franța, care vor oferi locuri de muncă sau stagii în domenii legate de solidaritate în altă țară a UE pentru până la 6000 de tineri.

Comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen, a declarat: „Corpul european de solidaritate își propune să creeze mai multe oportunități de o calitate mai bună. Mă bucur că începând de astăzi, odată cu lansarea componentei profesionale, Corpul le oferă tinerilor noștri întregul său potențial. În cooperare cu serviciile publice pentru ocuparea forței de muncă și cu partenerii locali, vom oferi pentru mii de tineri o oportunitate concretă de ocupare a unui loc de muncă sau de efectuare a unui stagiu în domenii legate de solidaritate în întreaga Europă. Acest lucru le va permite să își dezvolte competențele și să își îmbunătățească perspectivele viitoare pe piața muncii.”

Tibor Navracsics, comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport a declarat: „Mă bucură dezvoltarea Corpului european de solidaritate, care este completat astăzi prin adăugarea dimensiunii profesionale. Știm că mulți tineri europeni își doresc să îi ajute pe ceilalți și că acest angajament va avea efecte pozitive pentru ei înșiși. Participarea la Corpul european de solidaritate se va dovedi o experiență utilă pentru tinerii europeni aflați la începutul carierei.”

Cele două proiecte conduse de serviciul public din Franța pentru ocuparea forței de muncă (Pôle Emploi) și de agenția națională italiană pentru politici active pentru piața forței de muncă (ANPAL) aduc laolaltă servicii publice pentru ocuparea forței de muncă și organizații din diferite state membre ale UE, cum ar fi organizații ale angajatorilor și instituții de formare, pentru a oferi locuri de muncă sau stagii în domenii legate de solidaritate pentru tineri cu vârste între 18 și 30 de ani. Participanții selectați vor avea posibilitatea de a desfășura o gamă largă de activități, cum ar fi activități de asistență medicală, de integrare socială, de protecție a mediului, de asistență pentru migranți și refugiați sau de ajutor alimentar în altă țară din UE. Proiectele se vor adresa angajatorilor, vor asigura găsirea candidaților potriviți pentru posturi și vor oferi participanților sprijin financiar și de altă natură, cum ar fi cursuri de formare. Proiectele sunt finanțate cu peste 14 milioane EUR din programul pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială.

Calendarul și etapele următoare

Cele două proiecte vor continua până în martie 2019.

În paralel, Corpul european de solidaritate va continua să fie dezvoltat și consolidat. Obiectivul este de a oferi 100 000 de plasamente până la sfârșitul anului 2020.

Experiența acumulată în cadrul celor două noi proiecte lansate va contribui la pregătirea terenului pentru dezvoltarea Corpului european de solidaritate până în 2020. Cele două proiecte vor continua să sprijine tinerii pentru găsirea de plasamente transfrontaliere până în primăvara anului 2019 și vor colabora cu alte proiecte în materie de plasamente profesionale pentru Corpul european de solidaritate.

Context

During his 2016 State of the Union address, Commission President Juncker announced the creation of a European Solidarity Corps, offering young people between the age of 18 and 30 the opportunity to take part in a wide range of solidarity activities across the EU.

De la lansarea sa la 7 decembrie 2016, mai mult de 32 000 de tineri s-au alăturat Corpului european de solidaritate. În martie 2017, a început corelarea cu organizațiile; de atunci, au fost contactați aproape 11 500 de participanți și au fost acceptate 460 de plasamente. Obiectivul este ca, până la sfârșitul anului 2020, un număr de 100 000 de tineri să participe la Corpul european de solidaritate.

La data de 30 mai 2017, Comisia a prezentat o propunere de creare a unei baze solide pentru Corpul european de solidaritate, cu un buget de 341,5 milioane EUR pentru perioada 2018-2020 și un temei juridic specific. În plus, Comisia a propus extinderea oportunităților oferite tinerilor. Corpul european de solidaritate oferă plasamente de voluntariat, stagii și plasamente profesionale, iar în viitor va oferi, de asemenea, participanților posibilitatea de a-și crea propriile proiecte de solidaritate sau de a participa la activități de voluntariat în grup.

Pentru pregătirea propunerii sale, Comisia a lansat un sondaj online și consultări pe teme specifice cu părțile interesate, care s-au finalizat cu ocazia unui forum al părților interesate. În prezent, propunerea de proiect de regulament trebuie adoptată de către Parlamentul European și Consiliu pentru a putea intra în vigoare. În declarația lor comună, instituțiile UE s-au angajat să adopte propunerea până la sfârșitul acestui an.

Informații suplimentare

FIȘĂ INFORMATIVĂ: Locuri de muncă și stagii în cadrul Corpului european de solidaritate: cum funcționează și cum vă puteți alătura

Fișă informativă: Promovarea Corpului european de solidaritate

Fișă informativă pentru organizații

MEMO: Întrebări și răspunsuri referitoare la Corpul european de solidaritate

MEMO: Promovarea Corpului european de solidaritate: Întrebări și răspunsuri

IP/17/1915

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar