Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Európai Szolidaritási Testület: kitárul az ajtó a szakmai munkára és a gyakornoki tevékenységre jelentkezők előtt is

Brüsszel, 2017. július 10.

Az Európai Bizottság fél évvel ezelőtt hozta létre az Európai Szolidaritási Testületet, és 2017 márciusa óta zajlik önkéntesmunka-közvetítés a kezdeményezés keretében. Most pedig beindult a munkavállalók, valamint a szakmai gyakorlatra vagy tanulószerződéses gyakorlati képzésre jelentkezők közvetítése is. Az Európai Szolidaritási Testület több ezer ilyen jellegű lehetőséget kínál a kezdeményezés szakmaimunka-komponensében.

Az Európai Bizottság ezért támogat két nagyszabású projektet, melyet a franciaországi, illetve az olaszországi állami foglalkoztatási szolgálat indított útnak, és amely hatezer fiatalnak nyújt lehetőséget arra, hogy egy másik uniós tagállamban szolidaritási célú szakmai vagy gyakornoki munkát végezzenek.

Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, valamint a munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos azt mondta: „Az Európai Szolidaritási Testület célja, hogy növelje és javítsa a társadalmi célú projektekre jelentkező fiatalok lehetőségeit. Örülök, hogy a mai napon beindul a kezdeményezés szakmaimunka-komponense is, és ezzel kiteljesedett a testület tevékenysége. Az állami foglalkoztatási szolgálatokkal és más helyi partnerekkel együttműködve fiatalok ezreinek nyújtunk majd konkrét lehetőséget arra, hogy Európa-szerte szolidaritási célú önkéntes vagy szakmai munkát végezzenek, illetve gyakornokként vagy tanulószerződéses gyakorlati képzés céljából a legkülönbözőbb ágazatokban tevékenykedő szervezetekkel szerződjenek, és ezzel fejlesszék készségeiket és javítsák munkaerőpiaci kilátásaikat.”

Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságpolitikáért és a sportért felelős biztos így nyilatkozott: „Örömömre szolgál, hogy az Európai Szolidaritási Testület egyre több tagot számlál. A szakmaimunka-komponens beindításával feltettük az i-re a pontot. Tudjuk, hogy sok európai fiatal szeretne másokon segíteni. A szolidaritási tevékenységekben való részvétel azonban saját maguknak is előnyöket kínál. Az Európai Szolidaritási Testület tagjaként a fiatalok értékes tapasztalatokkal gazdagodnak szakmai karrierjük kezdetén.”

A francia és az olasz foglalkoztatási szolgálat (a Pôle Emploi, illetve az ANPAL) által vezetett két projekt égisze alatt különböző uniós tagállamok foglalkoztatási szolgálatai és szervezetei (munkáltatói szervezetek, képzéssel foglalkozó intézetek) nyújtanak lehetőséget 18–30 éves fiataloknak arra, hogy szolidaritási célú munkát vagy gyakornoki tevékenységet végezzenek. A kiválasztott jelentkezők olyan különböző ágazatokban végezhetnek szolidaritási tevékenységeket valamelyik másik EU-tagországban, mint pl. az egészségügy, a társadalmi befogadás, a környezetvédelem, a migránsoknak és menekülteknek nyújtott segítség vagy az élelmiszer-segélyezés. A projektek elősegítik, hogy a munkaadók a megfelelő jelentkezőket válasszák ki, valamint pénzügyi és más típusú támogatást (pl. képzés) nyújtanak a fiataloknak. A projektek több mint 14 millió eurós finanszírozásban részesülnek a foglalkoztatás és a szociális innováció európai uniós programjából.

Menetrend és a soron következő lépések

A két projekt 2019 márciusáig tart.

Az Európai Szolidaritási Testület ezzel párhuzamosan tovább fejlődik. A cél az, hogy 2020 végére 100 ezer fiatal vehessen részt szolidaritási projektben.

A most beindított két projekt kapcsán szerzett tapasztalatok elő fogják segíteni, hogy a testület 2020-ra teljes kapacitással működjön. A fiatalok 2019 tavaszáig végezhetnek szolidaritási tevékenységet e két projekt jóvoltából, és a jövőben további hasonló projektek indulnak be az Európai Szolidaritási Testület keretében.

Háttér-információk

Jean-Claude Juncker, a Bizottság elnöke az Unió helyzetét értékelő 2016. évi beszédében bejelentette, hogy az EU létrehozza az Európai Szolidaritási Testületet, mely lehetőségeket kínál majd a 18–30 éves fiataloknak arra, hogy szolidaritási tevékenységek széles körében vegyenek részt Európa-szerte.

Azóta, hogy 2016. december 7-én megkezdte működését, több mint 32 ezer fiatal csatlakozott a testülethez. Idén márciustól a szervezetek hozzáférhetnek az Európai Szolidaritási Testület adatbázisához, és megfelelő jelentkezőket kereshetnek projektjeikhez. Összesen kb. 11 500 ezer fiatallal már fel is vették a kapcsolatot, és közülük 460 már részvételi ajánlatot kapott. A cél, hogy 2020 végéig 100 ezer fiatal csatlakozzon az Európai Szolidaritási Testülethez.

A Bizottság 2017. május 30-án javaslatot terjesztett elő abból a célból, hogy szilárdabb alapokra helyezze az Európai Szolidaritási Testület működését. Javaslatában külön jogalap kialakítását, illetve a 2018 és 2020 közötti időszakra 341,5 millió eurós költségvetés elfogadását szorgalmazza. A Bizottság továbbá két új lehetőség bevezetésére tett javaslatot. Eszerint az Európai Szolidaritási Testület keretében nemcsak önkéntes vagy szakmai munkára, illetve gyakornoki tevékenységre nyílik majd alkalmuk a résztvevőknek, hanem arra is, hogy saját szolidaritási projektet hozzanak létre, illetve hogy csapatban végezzenek önkéntes munkát.

A rendeletjavaslat előkészítése keretében a Bizottság nyilvános online felmérést végzett és célzott konzultációkat folytatott az érdekelt felekkel. A konzultációs folyamat lezárásaként a Bizottság fórumot hívott össze az érdekelt felek számára. A rendelet azt követően lép majd hatályba, hogy a tervezetet elfogadja az Európai Parlament és a Tanács. Az uniós intézmények együttes nyilatkozatukban kötelezettséget vállaltak arra, hogy a javaslat elfogadására irányuló jogalkotási munka terén az év végéig eredményt érnek el.

További információk

TÁJÉKOZTATÓ: Állás- és gyakornoki lehetőségek az Európai Szolidaritási Testület égisze alatt: miről van szó és hogyan lehet csatlakozni? (angolul)

Tájékoztató: Európai Szolidaritási Testület: új szakaszba lépett a kezdeményezés

Szervezeteknek szóló tájékoztató

Tájékoztató: Kérdések és válaszok az Európai Szolidaritási Testületről

Tájékoztató: Európai Szolidaritási Testület: új szakaszba lépett a kezdeményezés – kérdések és válaszok

IP/17/1915

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar